Romanias høyesterett mener at første runde i presidentvalget ble påvirket av Russland, derfor må rumenerne stemme på nytt.
Publisert: 06.12.2024 14:35
Kortversjonen
- Calin Georgescu overrasket da han vant første runde i Romanias presidentvalg.
- Etterretningstjenesten i Romania hevder at Russland bruker cyberangrep og desinformasjon til å støtte Georgescu.
- Kinesisk-eide Tiktok beskyldes også for å bidra.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
To dager før andre valgomgang, sier den høyeste domsstolen at alt må gjøres om igjen. Første valgomgang annuleres på grunn av russisk innblanding. Nå må myndighetene finne en ny dato. Politikerne må starte med valgkamp igjen.
Da høyreekstreme Calin Georgescu fikk flest stemmer i presidentvalget for to uker siden, ble de aller fleste overrasket. Han hadde ikke noe partiapparat i ryggen og drev nesten ikke valgkamp før de siste to ukene. Da var han veldig synlig på sosiale medier.
Søndag skulle rumenerne stemme i valgets andre runde, meningen var at han og Elena Lasconi skulle stå på stemmeseddelen.
Men så offentliggjorde den sittende presidenten etterretningsrapporter som viser at russerne blandet seg inn. Vladimir Putins spioner skal ha brukt store ressurser på å få Georgescu valgt.
Georgescu selv har benektet at han er Putin-vennlig. Men de siste dagene har han blant annet sagt at støtten til Ukraina bør stanses umiddelbart.
Hvorfor gjør russerne dette?
Som president kunne Georgescu slått seg sammen med Ungarns Viktor Orban og for å svekke Natos og EUs støtte til Ukraina.
Det rumenske sikkerhetsrådet mener at «Romania er mål for aggressive russiske handlinger, inkludert cyberangrep, lekkasjer av informasjon og sabotasje», skriver The Financial Times.
Georgescu og Russland benekter alle anklager.
Usynlig og ukjent?
Valgsystemet i Romania er slik at mange presidentkandidater deltar i første runde. De to med flest stemmer går videre.
I første runde overrasket Georgescu alle med å få 23 prosent av stemmene. Han var en ganske ukjent kandidat. Som partiløs får han ikke hjelp av et etablert partiapparat. Han var nesten ikke med på TV-debattene. På meningsmålingene slet han med å komme over 10 prosent.
Han hevder selv at han ikke har brukt penger på å markedsføre seg selv.
Men Georgescu var ikke helt usynlig.
Med litt hjelp fra Tiktok
På det sosiale mediet Tiktok har han flere enn en halv million følgere.
Der sprer han budskapet sitt, foruten videoer av seg selv på hesteryggen og judomatter.
De siste er som et speilbilde av Vladimir Putins imagebygging, skriver Deutsche Welle.
Det rumenske valgdirektoratet mener at kinesiskeide Tiktok ga Georgescu særbehandling.
Ifølge reglene skal politiske budskap være merket, slik at seerne vet hva de får. Politikere plikter også å opplyse om hvem som betaler for reklamen.
Begge disse reglene slapp Georgescu å følge. Innholdet hans ble merket som underholdning. Det ga ham en fordel sammenlignet med konkurrentene.
25.000 kontoer spredte budskapet
Rundt 25.000 kontoer skal ha spredt Georgescus budskap på Tiktok. De to siste ukene av valgkampen ble de plutselig veldig aktive.
BBC skriver at en Tiktok-konto ble brukt til å betale andre for å spre innhold om Georgescu. I alt skal den ha betalt ut 4 millioner kroner.
Såkalte influensere skal ha blitt betalt 80 dollar hver gang de spredte en post som nådde over 20.000 følgere.
Mange av disse influenserne skal ha sagt at de angrer i ettertid, da de forsto hva slags person de hjalp.
Nå er Tiktoks toppsjef innkalt til EU-parlamentet for å forklare seg om plattformens rolle i valgkampen.
I stedet for å støtte seg på en partiorganisasjon, skal Georgescu ha fått aktiv støtte fra grupper med tilknytning til organisert kriminalitet, ytre høyre og grupper som sprer russisk propaganda.
Ifølge Politico minner Tiktok-aktiviteten om det man så til fordel for Russland før de angrep Ukraina. I Moldova vant sittende president Maia Sandu så vidt valget i høst. Også da var det mye som tydet på aktiv russisk støtte til motkandidaten.
Dataangrep kunne lammet myndighetene
Rumenske myndigheter avslørte mer enn 85.000 dataangrep før valget. De var rettet mot myndighetenes IT-nett. Om de lyktes kunne de fått tilgang til viktige data, endret innhold på sidene, eller rett og slett lammet hele systemet.
Like før valget ble også passord til flere nettsider som hadde med valget å gjøre spredt på meldingstjenesten Telegram.