Ismail Ouhnou:
ÅLESUND (TV 2): Supervinningskriminelle Ismail Ouhnou slipper straff etter at han rømte fra Hustad fengsel og tok seg inn i en rekke bolighus.

– Det er jo fascinerende og spesielt at han for lov å rømme og holde på slik uten å bli straffet, sier Andreas Gule til TV 2.

Han var en av mange som var ute å lette etter rømlingen. Ouhnou klarte med nød og neppe å unnslippe da Gule oppdaget at han hadde flyttet inn i nabohuset på Gule i Hustadvika kommune i Møre og Romsdal.
– Han sneik seg ut da leietakerne kom hjem fra ferie, forteller Gule.
Norske myndigheter klarer ikke å bli kvitt den kriminelle mannen. Årsaken er at Politiets utlendingsenhet ikke klarer å verifisere Ouhnous identitet.
Ouhnou har heller ikke på eget initiativ forlatt landet, slik han er pliktig til ettersom han er utvist.

Raserte celle
Ismail Ouhnou sonet en dom på fem års fengsel for vinningskriminalitet da han rømte fra Hustad fengsel på julaften i fjor.
Etter 13 dager på rømmen ble han pågrepet i et ubebodd hus i Hustadvika kommune.
Nå har Møre og Romsdal politidistrikt siktet Ouhnou for åtte nye forhold. Etter rømningen fra fengselet tok han seg inn i seks hus og ferieboliger som er vurdert som sammenhengende straffbart forhold.

I tillegg her han siktet for to tilfeller av tyveri fra disse boligene samt fem tilfeller av skadeverk.
– Han er også siktet for skadeverk i forbindelse med selve rømningen fra Hustad fengsel, samt for å ha rasert sin egen celle i Ålesund fengsel, opplyser politiadvokat Elias Undersåker Enga i Møre og Romsdal politidistrikt til TV 2.
Slipper straff
Men Ismaill Ouhnou blir ikke straffet for disse nye forholdene.

– Påtaleunnlatelsen innebærer at politiet mener å kunne bevise straffskyld i disse sakene, men har etter en samlet vurdering likevel ikke besluttet å påtale de straffbare forholdene, opplyser politiadvokat Undersåker Enga.
Politiet forklarer dette med at Ouhnou allerede er dømt til en lang fengselsstraff.

– Oi, det er jo han som lusket rundt her
– Ved en eventuell domfellelse av de nye forholdene, ville ikke det medført særlig påslag i soningsforløpet. Videre er kostnadene og den påkrevde ressursbruken ved en eventuell hovedforhandling også tatt hensyn til, opplyser politiadvokaten.
Satt spor
– Kan en slik avgjørelse rokke ved folks alminnelige rettsfølelse?
– Ouhnou sin rømning og påfølgende kriminelle handlinger i den forbindelse skapte utvilsomt frykt og uro, og særlig i nærmiljøet. Politiet vil anta at det mest sentrale for folks allmenne rettsoppfatning i denne saken, er den betydelige innsatsen politiet la ned for å få kontroll på ham igjen og tilbakeføre ham til fengsel, svarer Elias Undersåker Enga.
Andreas Gule sier saken har satt dype spor i bygda.
– Rømningen er fortsatt samtaletema. Jeg tror det rokker ved folks allmenne rettsoppfatning at han slipper straff, sier Gule.
Ingen kommentar
Selve rømningen inngår ikke i påtaleunnlatelse. Politiet forklarer det med at det ikke er straffbart å rømme fra varetekt, og på dette tidspunktet var ikke dommen fra tingretten rettskraftig.
Dette er påtaleunnlatelse
En påtaleunnlatelse er en straffereaksjon hvor påtalemyndigheten anser at alle vilkår for straffskyld er oppfylt, men likevel unnlater å påtale forholdet etter en konkret vurdering. En påtaleunnlatelse kan gis på vilkår, og kalles i så fall en betinget påtaleunnlatelse. En påtaleunnlatelse kan også gis uten vilkår.
Alle straffereaksjoner, inkludert påtaleunnlatelser, registreres i strafferegisteret av politiet.
Kilde: Domstol.no
Ifølge politiet har ikke Ouhnou tatt stilling til påtaleunnlatelsen. Når denne er rettskraftig har påtaleunnlatelse samme virkning som en dom.
Ouhnou har fått tilbud via Ålesund fengsel å kommentere påtaleunnlatelsen, men han har ikke besvart TV 2 sin henvendelse.