Gjør julen gøy igjen! Eller?
Publisert: 15.12.2024 11:00
Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Fra 17. desember feiret de gamle romerne at solen var i ferd med å snu. Derfor snudde de like så godt alle normer på hodet. For å markere at solen steg på himmelen, fikk folk lov til å synke ned i umoralsk oppførsel, i en hel uke.
Den som fant mandelen i grøten, fikk ikke en marsipangris, men fikk lov til å oppføre seg som en gris.
En mynt ble gjemt i et bakverk. Den i husholdet som fikk mynten, ble utnevnt til saturnalicus princeps. Denne kongen av Saturnalia – som var navnet på høytiden – måtte nok først en tur til tannlegen. Men deretter var det hans oppgave å drive frem umoralen. Han fikk gjøre som han ville. Han kunne kle seg i sprø klær, fornærme gjester og ikke minst: «jage husets kvinner rundt omkring». Som det heter i de 2000 år gamle kildene.
Han skulle også sette i gang selskapsleker som var litt på kanten. Kyss, klapp og klem med svigers etter at pakkene er åpnet? Noen som er med?
Jul hos keiser Nero
Den skandaliserte keiser Nero ville vært førstemann til å bli med på noe sånt. Verdens mektigste mann skal ha jukset seg til å få rollen som kongen av Saturnalia hjemme hos seg selv. Samtlige i husholdet måtte ta på seg en type topplue som frigitte slaver vanligvis brukte, for å symbolisere at alle nå var fri fra samfunnets normer.
Men Nero tok det hele, som vanlig, litt vel langt. Han beordret en slave til å ligge med sin herres kone, mens denne herren måtte stå og se på. Mulig den trioen ville vært uenige med den romerske poeten Catullus som beskrev Saturnalia som «årets herligste dager».
Alvorlige ting: forbudt
Gleder du deg til alle fotballkampene i julen? Sport var også en viktig del av høytiden for romerne. I Roma ble det arrangert gladiatorleker hver eneste dag i denne perioden.
Magnus Helgerud
Forfatter av boken «100 ting jeg tenker på når jeg tenker på Romerriket» og fast spaltist i Aftenposten Innsikt. Han er utdannet idéhistoriker fra Universitetet i Oslo.
Foto: Astrid Waller
Dette var jo en uke med fest hvor «alle alvorlige ting var forbudt». Blant annet ifølge den assyriske forfatteren Lukian. Han mente altså at det ikke var en hendelse av spesielt alvorlig art at menn ble spist levende av løver foran 70.000 jublende tilskuere i Colosseum.
Videre tipset Lukian om flere ting man kunne gjøre for å få skikkelig Saturnalia-stemning. Som for eksempel «å synge naken og klappe begeistret med hendene». Gjør julen gøy igjen! Eller?
Sutrete slektninger
Ute i gaten var det full fest. Snydens fulle folk løp rundt og hilste hverandre med ropet io, Saturnalia! Dette ble med tiden forkortet til at folk bare ropte io, io, io! Uttalt sånn cirka yo, yo, yo. Noen mener at dette er opprinnelsen til julenissens ho, ho, ho.
Men akkurat slik det finnes dem som hater julen i dag, så fantes det romere som sutret under Saturnalia. Så mye lyd og leven var det, at juristen og festbremsen Plinius den yngre fikk bygget seg et lydtett rom i villaen sin.
«Jeg elsker å sitte her mens resten av huset er fullt av alskens rop og hyggeligheter. For da forstyrrer ikke jeg deres morsomheter, og de forstyrrer ikke meg fra mine studier», skrev han i et julekort til en venn.
Gavetips: Q-tips
Mye romerne gjorde, ligner på våre juletradisjoner i dag. De hadde for eksempel julegensere. Vanlige klær ble lagt bort, og de tok på seg fargerikt tøy som de vanligvis kun brukte i hjemmet.
De spiste også ribbe. Unge griser ble ofret i midten av desember, og man laget festmåltid av dem. Og de ga hverandre gaver.
Den romerske forfatteren Martialis var ikke fornøyd med gavene han fikk fra en venn. «Du har jo bare sendt meg de gavene du selv har fått, men ikke likte! Tolv notatbøker, syv tannpirkere og en svamp», skrev han i et brev.
Martialis skrev også lange lister med tips til hva folk kunne gi hverandre. Hadde du ikke så mye å rutte med: Q-tips, vokslys eller en kløpinne laget av tre som ser ut som en hånd.
Dersom budsjettet ditt var høyere, kunne du gi bort snø og is som var blitt fraktet ned fra alpene, og en egen vase å servere snøvann fra. Eller sokker laget av skjegget til geiter som holdt til ved en elvebredd i Libya.
Den perfekte gave til barna? En actionfigur av guden Herkules i terrakotta.
Gave til gutta? En danserinne fra den spanske byen Cadiz.
Hva gir man til den som har alt? En skriftkyndig sekretærslave som tar notater i alle sammenhenger.
God jul fra Martialis.