-Rogaland rykker tilbake til start

1 month ago 25



GJESTEKOMMENTAR: Neste Storingsperiode stiller vi med et kraftig svekket lag fra starten av.

Sveinung Stensland (H), med ryggen til, Tina Bru (H), Terje Halleland (Frp) og Roy Steffensen (Frp) er alle erfarne stortingspolitikere som nå takker for seg. Foto: Jan Inge Haga
  • Trond Birkedal

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

I denne stortingsperioden har Rogaland 14 representanter. Sju av disse har takket nei til gjenvalg. Én ting er antallet, hovedproblemet er at erfarne politikere med tunge verv og mye kunnskap forsvinner ut dørene på Løvebakken om ett drøyt år. Det svekker Rogalands innflytelse i rikspolitikken.

For å være en effektiv politiker trenger man mye kunnskap og erfaring, man trenger et nettverk og man trenger å være på godfot med partiledelsen. Det er alltid et dilemma i politikken at man på den ene siden trenger fornyelse, det kan være sunt at noen ikke sitter for lenge i sine verv, samtidig som at man som oftest er på sitt beste når man har sittet lenge nok til at det er på tide å byttes ut.

Hvor lenge bør de sitte?

SVs Ingrid Fiskaa har tatt til orde for at det bør være en maksgrense på 12 år for å sitte på Stortinget.

I teorien kan det ha noe for seg at det er begrensninger på hvor lenge en politiker bør sitte i samme verv før vedkommende må ta en time-out. På den måten kan man sørge for at ingen setter seg fast i en bestemt måte å jobbe på, at man ikke risikerer at jakten på gjenvalg blir viktigere enn det politiske arbeidet og at man hele tiden får fornying i toppolitikken.

Problemet er at det i praksis vil være vanskelig å gjennomføre, nettopp fordi man trenger tid på å sette seg inn i systemer og saker, og til å skjønne parlamentets irrganger og uskrevne regler for å få gjennomslag. Når et parti velger partileder, vil de gjerne ha en person som har litt fartstid på Stortinget. I Bergstøs tilfelle, ble hun valgt til partileder i 2023, altså for litt over ett år siden. Hadde man praktisert 12 år som maks grense for Stortinget, ville hun altså måttet takke for seg til neste år.

Disse skal ut

De sju representantene fra Rogaland som nå ikke tar gjenvalg, representerer til sammen 76 års erfaring fra Stortinget. Hadia Tajik (Ap) har lengst erfaring med 16 år ved periodens utløp, Tove Elise Madland (Ap) kaster inn håndkleet etter fire år på Stortinget. De andre som takker nei til gjenvalg er Tina Bru og Sveinung Stensland (H), Roy Steffensen og Terje Halleland (Frp), samt Torstein Tvedt Solberg (Ap). Det er altså ikke lettvektere som nå skal ut i ordinært arbeidsliv, de har alle hatt fremtredende tillitsverv på vegne av sine partier, både som komitéledere, talspersoner og en og annen partinestleder.

Hvem skal inn?

De fleste partiene er ennå tidlig i fasen for nominasjon til stortingslisten for neste år. Frp er allerede ferdige med sin nominasjon, her er Stavangers Kristoffer Sivertsen, og velgermagneten fra Sandnes, Pål Morten Borgli, på henholdsvis første- og andreplass. Begge kan regne med å komme inn, og det ser ut at også tredjeplassen, May Helen Ervik, kan forvente seg plass på tinget etter valget.

I Arbeiderpartiet er hele prosessen i et vakuum helt til utdanningsminister Kari Nessa Nordtun har bestemt seg for om hun ønsker plass eller ikke. Hun er garantert å få den ledige førsteplassen om hun vil, men ingen kabal kan legges før dette er avklart.

I Rødt er det et åpent spørsmål om førsteplassen etter at Hordalands Sofie Marhaug, nestleder i Rødt, meldte flytting til Stavanger med samboeren Mímir Kristjánsson. Han er dagens Rødt-representant. Det er sannsynlig at Rødt ønsker at den nyvalgte nestlederen bør ha en plass på Stortinget, og det er vel usikkert om Hordaland vil gi den til den utflyttede Marhaug. Da kan vi fort komme i en situasjon hvor Kristjánsson må vike for samboeren sin. Rødt kan selvsagt håpe på to representanter etter valget, men det er ikke veldig sannsynlig.

I Høyre er det ingen åpenbare kandidater til å fylle de tomme plassene. Det er ikke usannsynlig at Margret Hagerup rykker opp til den ledige førsteplassen, men hvem hun får med seg virker fremdeles ganske åpent.

I Venstre ligger det an til at Kjartan Alexander Svartsund Lunde får førsteplassen. Stortingsplassen røk for Venstre ved forrige valg, men de har ligget stabilt med gode målinger lenge, det kan fort bli sånn at Venstre må se seg om etter en ny gruppeleder i fylkestinget.

Det blir altså mange nye fjes på Rogalandsbenken de neste fire årene. Mange av dem som kommer inn møter uten etablerte nettverk, uten parlamentarisk erfaring, de må derfor bruke mye tid på å sette seg inn i stortingsarbeidet. Det betyr at vi stiller med et kraftig svekket lag fra starten av neste periode. Fordelen er at vi får nye representanter som er sultne og ivrige etter å møte både velgere, organisasjoner og næringsliv, og som ønsker å sette sitt preg på mediebildet.

Publisert:

Publisert: 3. august 2024 09:26

Read Entire Article