Kortversjonen
- Ukrainas F-16-piloter har tvunget Russland til å endre taktikk i luftrommet.
- Piloten som kaller seg «Rocket» forteller VG om deres operasjoner og hvordan de beskytter bakkestyrkene.
- NATO-land donerte kampfly til Ukraina. Pilotene har fått opplæring i USA og Europa.
– Vi har tvunget russerne til å endre taktikk. Nå flyr de russiske jagerne mer passivt, når de oppdager at vi er i luften, forteller «Rocket» til VG.
Det er trolig første gang en av de nyutdannede F-16 pilotene fra Ukraina snakker til et utenlandsk media.
«Rocket» møtte VGs medarbeidere i en by langt fra frontlinjen, sammen med Peter Frølich og Natalia Golis fra organisasjonen «Fritt Ukraina», og Høyre-leder Erna Solberg.
F-16-piloten var utsendt fra sin skvadron for å takke «Fritt Ukraina» for deres bidrag til den nye kampfly-operasjonen.
– Disse pilotene er ekte helter. De fortjener all den støtten de kan få, sier Frølich, som til daglig er stortingsrepresentant for Høyre.
Flyr helt fram
«Rocket» sier at skvadronens hovedoppgave er å «beskytte det ukrainske forsvarets operasjoner på bakken»:
– Vi har evnen til å ta ut trusler mot våre styrker fra luften. En viktig oppgave er å skyte ned innkomne droner og missiler. Vi flyr helt fram til krigsfronten for å beskytte bakkestyrkene. Om natten gjennomfører vi defensive operasjoner. I dagslys flyr vi mer offensivt, sier piloten.
Han ønsker ikke å utdype nærmere hva «offensivt» betyr i praksis.
Men lørdag ble det klart at risikoen alltid er der. En av hans kollegaer i flyvåpenet, F-16-piloten Pavlo Ivanov (26) ble drept under et oppdrag.
– Vi er stolt av våre krigere, skriver den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.
Fløy russisk først
«Rocket» forteller at han fikk sin grunnleggende pilot-utdanning på et militært akademi i Ukraina før krigen brøt ut i 2022. Først fløy han russiskbygde SU-27 «Flankers».
I fjor ble «Rocket» utvalgt til utdanning på vestlige F-16-fly.
Der skjedde etter at Nato-landene Norge, Danmark, Nederland og Belgia donerte kampfly til det ukrainske luftforsvaret.
På spørsmål om forskjellen mellom SU-27 og F-16 svarer piloten:
– Om jeg skulle på weekendtur, hadde jeg valgt det russiske flyet. Men på alle andre dager foretrekker jeg F-16.
Situasjonsbilde
Etter den norske donasjonen kan Ukraina etablere et flyvåpen med totalt nær 80 vestlige kampfly.
– F-16-flyet gir oss et langt bedre situasjonsbilde i luften. Jeg kan utføre mange typer oppdrag som ikke ville vært mulig med våre egne kampfly. Systemene er ikke perfekte ennå, men vi jobber med det, sier «Rocket».
Ett fly gikk tapt i en styrt i fjor høst, og piloten omkom. Det er ikke offentlig kjent om flyet ble skutt ned, eller om det hadde teknisk feil. «Rocket» henviser VGs spørsmål om årsak til ledelsen i det ukrainske luftforsvaret.
Han har gjennomgått F-16-opplæring og trening først i USA, og deretter i Danmark. I år har Romania og Portugal overtatt F-16-opplæringen av piloter og teknikere.
Stort hemmelighold
Oppbyggingen av en egen F-16-flåte inne i Ukraina har vært omfattet med betydelig hemmelighold. Lite er kjent om deres operasjoner.
Men 26. mars publiserte Ukrainas luftforsvar det første kjente intervjuet med en F-16-pilot. Han fortalte at F-16-flåten nå flyr overvåkningstokter over frontlinjen, og at de har utviklet stor grad av treffsikkerhet med sine våpen:
«Over 80 prosent av de missilene vi skyter treffer sitt mål, og de ødelegger både Shahed-droner
og cruisemissiler, uansett om de kommer fra fartøy, fra fly eller fra bakken», sa den anonyme piloten i intervjuet.Situasjonsbilde
«Fritt Ukraina» leverer ikke noen former for våpen til Ukraina, men forsøker å fylle andre typer behov, ifølge Peter Frølich. De har for eksempel anskaffet mapper til nettbrett som pilotene kan feste på låret.
De har også donert teknisk utstyr til blant annet høyhastighets internett, bekledning til pilotene, samt kraftige varmevifter, avfuktere og belysning til flyhangarene.
– Vestlige land har brukt milliarder på å få F-16-pilotene på vingene. Men fortsatt mangler de grunnleggende utstyr. Vi klarer å tette hullene, takket være donasjoner fra vanlige nordmenn, sier Frølich.
Seks norske fly
På Nato-toppmøtet i Washington i juli 2024 lovet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at Ukraina skulle få seks brukte F-16-fly fra Norge. Donasjonen fra Norge har skjedd etter at Luftforsvaret har faset ut dette kampflyet og tatt i bruk nye amerikanske F-35-fly.
Det var først sommeren 2023 at USAs daværende president Joe Biden ga grønt lys til at Ukraina kunne få sette inn det amerikanske kampflyet i krigen mot Russland. Det skjedde først etter lang tid med amerikansk nøling.