En ny husleielov skulle på plass før valget, lovte Arbeiderpartiet i Stortinget. Men nå har regjeringen droppet denne planen.
Publisert: 14.04.2025 07:34
Kortversjonen
- Arbeiderpartiet lovet ny husleielov før valget, men har droppet planen. SV-leder Kirsti Bergstø er skuffet.
- Nå fremmer SV sitt eget forslag om tre lovendringer basert på Husleielovutvalgets anbefalinger.
- Regjeringen prioriterer arbeidet med husleieloven høyt. Den mener det trengs mer tid for en grundig evaluering.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
– Dette gjør meg rimelig forbannet, sier SV-leder Kirsti Bergstø til NTB.
– Både fordi vi hadde en avtale om at den saken skulle komme, men først og fremst på grunn av én million leietagere som trenger et sterkere lovverk, og som nå sviktes av Arbeiderpartiet, legger hun til.
To ganger har et flertall i Stortinget – med Arbeiderpartiet på laget – slått fast at en ny husleielov skulle behandles innen valget til høsten.
Ingenting kom
Men da regjeringen sist uke presenterte en rekke nye saker og lovendringer som skal på plass før valget, kom det ingenting om husleielov.
– Det har ikke kommet noe. Og kommunalministeren har sagt i et møte med oss at det heller ikke kommer noe før valget, sier Bergstø.
Lovforslaget skulle bygge på anbefalingene fra Husleielovutvalget HusleielovutvalgetHusleielovutvalget ble oppnevnt av regjeringen 16. juni 2023. Utvalget skal gå gjennom husleieloven og vurdere, og foreslå, endringer som styrker leietakeres rettigheter, sikrer grunnleggende botrygghet og som gjør at loven er tilpasset dagens situasjon i leiemarkedet. Utvalget skal også vurdere endringer som gjør at loven bedre enn i dag ivaretar interessene til de ulike aktørene i leiemarkedet på en god og samfunnstjenlig måte. Utvalget er satt sammen av medlemmer som representerer interessene til ulike organisasjoner i leiemarkedet, jurister og forskere. KIlde: Regjeringen , som SV fikk på plass.
– Bakgrunnen var jo nettopp å kunne trygge folk som bor usikkert, som bor med kontrakter de ikke kommer seg ut av, og som har dårlige og utrygge boforhold, sier Bergstø.
Kommer med eget forslag
Nå har SV tatt saken i egne hender og fremmet et forslag om tre lovendringer i Stortinget – i tråd med anbefalingene fra Husleielovutvalget:
1) Forbud mot bindingstid
– Vi ønsker at folk som leier har muligheten til å si opp avtalen i stedet for å være fanget i en dårlig avtale i flere år, sier Bergstø.
2) Minstetid for tidsbestemte leieavtaler økes fra tre til fem år
– Dette vil gjøre at utleiere ikke like lett kan kaste ut folk som leier for å skru opp prisen til neste leietager, som er en praksis vi vet foregår i dag.
3) Rett for leier til å forlenge en tidsbestemt leieavtale
– Det vil gi trygghet for å kunne leie lenger. Og gi muligheten for å skape trygge boforhold for folk som leier og familien deres, sier Bergstø.
Nå ber SV-lederen Arbeiderpartiet og Senterpartiet om å stille opp og sikre flertall for forslagene.
– Arbeiderpartiet har så langt vist at det ikke finnes politisk vilje til å gå fra utredninger på papiret til å bli praksis i folks liv og gjøre noe med den alvorlige situasjonen som mange leietagere nå befinner seg i. Det gjør meg skuffet og oppgitt på deres vegne, sier Bergstø.
Statssekretær: – Høyt prioritert
Statssekretær Martin Østtveit-Moe (Ap) i Kommunaldepartementet skriver i en e-post til NTB at regjeringen gjerne skulle lagt frem forslag til husleielov allerede nå.
– Men vi ser for oss å ta litt flere grep enn tre lovendringer. Da trenger vi mer tid enn de to månedene siden forslaget var på høring, sier han.
Martin Østtveit-Moe (Ap)
Statssekretær i kommunaldepartementet
Han sier at arbeidet med husleieloven er høyt prioritert.
– Det er viktig at vi er treffsikre og lager en lov som kan stå seg over tid. Det er over 20 år siden Husleieloven sist ble gjennomgått slik vi gjør nå, sier Østtveit-Moe.
– Ikke klare
Statssekretæren peker på at høringen av utredningen fra Husleielovutvalget viste at det er delte meninger om endringer i loven.
– Vi er ikke klare for å forskuttere noen endringer allerede nå før vi har gått grundigere inn i de ulike endringsforslagene.
Videre peker han på at regjeringen gjør flere grep for å forbedre tryggheten og forholdene for dem som leier, blant annet gjennom bygging av studentboliger.
– Det letter trykket på leiemarkedet. I 2025 vil 3.050 studentboliger kunne få tilskudd, og størrelsen på tilskuddet er også økt, sier han.