Riksrevisjonen i kritikk av barnevernet: – Utfordringene er ikke løst

7 hours ago 7



Til tross for flere satsinger i Barnevernet de siste årene, er det fortsatt store utfordringer med tjenesten. Nå får de kritikk av Riksrevisjonen på flere punkter.

Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Publisert: 24.04.2025 12:58 | Oppdatert: 24.04.2025 13:29

Det er ikke første gang Riksrevisjonen ser nærmere på barnevernet. For fem år siden så de på om barnevernsmyndighetene sikret det beste for barn i barnevernsinstitusjoner.

Rapporten var nedslående. Det ble blant annet konkludert med at hverken kartleggingen eller oppfølgingen av barna var god nok.

En undersøkelse av forvaltningspraksisen i det kommunale barnevernet i 2022, viste mer av det samme.

Riksrevisjonen har stilt to spørsmål: Hvorfor manglene i barnevernet vedvarer over tid, og hvorfor ikke forvaltningen greier å rette opp i disse manglene.

– Utfordringene fortsatt ikke løst

Undersøkelsen har avdekket følgende årsaker:

  • Ressursknapphet
  • BufetatBufetatBarne-ungdoms- og familieetaten (Bufetat) er en statlig etat som er underlagt Barne- og familiedepartementet. De har oppgaver innenfor barnevern, familievern, adopsjon og ungdomsinformasjon. er ikke tilstrekkelig dimensjonert for å ivareta bistandsplikten
  • Samarbeidsutfordringer mellom nivåene i barnevernet har negative konsekvenser for unge og barn som har behov for hjelp
  • Mange barnevernstjenester har ikke forutsetninger for å gjennomføre endringer

«Det er kritikkverdig at årsakene til utfordringer i barnevernet har vart over lang tid, samtidig som iverksatte tiltak foreløpig ikke har løst utfordringene.» skriver de i en kortversjon av rapporten, som blir publisert i sin helhet senere torsdag.

– Det er vedtatt kvalitetsmål for barnevernet. Det er iverksatt en barnevernsreform. Det er vedtatt en ny barnevernslov. Til tross for disse satsingene for å løse utfordringene i barnevernet, er utfordringene fortsatt ikke løst, sa Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Han viste videre til at statsforvalterne i 2024 konstaterte hele 114 brudd på Bufetats bistandsplikt. Tilsvarende tall for 2023 var 59.

Med unntak av i 2020 har det vært brudd på bistandsplikten alle år siden 2017, ifølge riksrevisoren.

– Det er kritikkverdig at barnet ikke får det tilbudet det har behov for.

Dystre funn

I undersøkelsen svarer 34 prosent av de spurte barnevernstjenestene at de vurderer kapasiteten sin som «dårlig» eller «svært dårlig». Kun 16 prosent svarer at den er «god» eller «svært god».

Også utviklingen når det gjelder brudd på bistandsplikten er en stor bekymring, ifølge Riksrevisjonen. Antall brudd har skutt i været siden 2022. Dette vil Riksrevisjonen følge opp i en egen undersøkelse, skriver de.

«Økningen i brudd på bistandsplikten etter 2022 har ulike årsaker. Én årsak er er knyttet til en generell nedbygging av kapasiteten i institusjonstilbudet.» står det i rapporten.

Riksrevisjonen anbefaler Barne- og familiedepartementet blant annet å styrke Bufetat, slik at de er tilstrekkelig dimensjonert for å tilby «forsvarlige plasseringstiltak».

De anbefaler også en styrking av samarbeidet med andre departementer, og tettere oppfølging av kommunene.

Read Entire Article