Regjeringen vil gi 200 mill. mer til omstridt system. Hva pengene skal gå til er vanskelig å få svar på.

1 month ago 39



Det er ikke lett å få svar på hva pengene skal brukes til eller hva som skal skje. Som å kaste pengene ut vinduet, mener tidligere IT-sjef.

Helse- og omsorgsdepartementet leder av Ap-nestleder Jan Christian Vestre. Foto: Dan P. Neegaard

Publisert: 02.12.2024 20:02

Kortversjonen

Et av landets største digitaliseringsprosjekter er i hardt vær. Riksrevisjonen slaktet nylig innføringen av det nye journalsystemet i Midt-Norge.

HelseplattformenHelseplattformenNy, felles pasientjournal og et pasientadministrativt system for sykehus, kommuner og fastleger i Midt-Norge. Selskapet Helseplattformen AS ble opprettet 1. mars 2019 og eies av Helse Midt-Norge (60 prosent) oginvolverte kommuner. Skal gi bedre flyt av pasientopplysninger mellom virksomheter som i dag bruker mange ulike systemer. vurderes som en fare for pasientene, og er så vanskelig å bruke at ansatte blir utslitte og gråter på jobb.

Aftenposten har tidligere omtalt at systemet aldri ble testet før det ble kjøpt inn. Det til tross for at det var godt kjent at systemer fra leverandøren EpicEpicAmerikansk teknologiselskap som har levert journalsystemer til sykehus i mange land. Innføring av Epic-løsninger i Danmark og Finland har først til store problemer og mye misnøye. ble opplevd som lite brukervennlige.

Det ble aldri stilt som krav i anbudsdokumentene at systemet skulle være brukervennlig.

Vil bruke 200 millioner: – Kaster penger ut vinduet

Nå vil regjeringen gi ytterligere 200 millioner kroner til prosjektet. Det skal gå til å «bedre brukervennligheten».

Det til tross for at det er brukt 6,7 milliarder kroner på Helseplattformen allerede - tre milliarder mer enn planlagt.

Det er uklart hva den endelige regningen vil ende på.

Helseplattformen er basert på patentert teknologi fra amerikanske Epic, som igjen bygger på kodespråk kodespråkprogrammeringsspråk eller kodespråk er det som bygger opp et datasystem og styrer kommadoer som kan utføres. Epic bruker et språk som kalles Mumps. Dette har en begresning som gjør at ikke flere brukere kan jobbe i journaler samtidig. fra 60-tallet.

St. Olavs hospital i Trondheim har hatt store problemer etter innføringen av Helseplattformen i november 2022. Foto: Mariann Dybdahl

Regjeringen «kaster penger ut vinduet», skriver Roald Bergstrøm i en kronikk. Han har jobbet med helse-IT for det offentlige i en årrekke og mener det er for sent å gjøre systemet brukervennlig nå.

«Du kan ikke vedta at du skal få en gammel mobiltelefon til å fungere som en smart-telefon, eller at den gamle bilen din skal få moderne sikkerhetssystemer», skriver han.

Kan ikke svare på hva, når eller hvordan

Aftenposten har stilt Helse- og omsorgsdepartementet flere spørsmål om hvordan pengene skal brukes.

Vi har også spurt om hvorfor det er staten, og ikke leverandøren, som skal ta kostnaden for at systemet skal være brukervennlig.

«Avtalen som ble inngått i 2019 er departementet som kjent ikke part i, og vi kjenner heller ikke det konkrete innholdet i kravspesifikasjonen», skriver statssekretær Ellen Moen Rønning-Arnesen (Ap).

Ellen Rønning Arnesen (Ap)

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

Hun kan heller ikke svare konkret på:

  • Hva i systemet som skal bli bedre
  • Hvordan dette skal måles
  • Når det skal være gjennomført

Men Arnesen sier at de forventer «raske og konkrete forbedringer»:

– Det er Helse Midt Norge som både eier og har ansvaret for løsningen, så det er de som må gjøre nødvendige prioriteringer i det videre arbeidet med utvikling av Helseplattformen, selvsagt i tett samarbeid med helsepersonell som bruker løsningen i sitt daglige arbeid, skriver hun.

Helseplattformens største eier, er Helse Midt-Norge. Aftenposten har stilt følgende spørsmål:

Administrerende direktør Jan Frich skriver i en e-post at de er glad for tildelingen, og at Aftenposten «stiller mange gode spørsmål». Han gir ikke konkrete svar på disse.

– Vi har en dialog med medarbeidere og tillitsvalgte om områdene det er viktigst å prioritere først. Vi vil skissere hovedlinjene i et program for brukervennlighet og optimalisering av løsningen i et styremøte i midten av desember.

Frich legger til at erfaringen i andre land er at det er nødvendig med innsats for «å optimalisere løsningen etter at den er blitt innført».

Helseplattformen AS har sendt et svar som tildels er helt likt som svaret fra Frich.

– Vi har avtale med Epic om fortsatt forbedringer innen brukervennlighet og forutsetter at de bidrar med dette innenfor eksisterende avtaler. Det er ikke enkelt å måle brukervennlighet, men vi vil i dette arbeidet legge stor vekt på å kunne verifisere effekt av de endringer som vi gjør, legger kommunikasjons- og markedsdirektør Tor Erling Evjen til.

Frp frykter konkurransevridning

I Midt-Norge må sykehusenes underlagt Helse Midt-Norge ta i bruk systemet.

Men kommuner og fastleger kan velge om de vil bruke Helseplattformen eller systemer fra andre leverandører.

Bård Hoksrud (Frp)

Helsepolitisk talsperson i Fremskrittspartiet

Å tildele disse 200 millionene kan være urettferdig fordeling av offentlige midler, mener Frps Bård Hoksrud.

Han frykter det kan svekke konkurransemulighetene for andre aktører som leverer journalløsninger og har derfor bedt Vestre begrunne tildelingen og forklare «hvilke juridiske vurderinger som er gjort» .

Frp satt i regjering da Helse Midt-Norge valgte Epic som leverandør og fikk statlig lån til å gjennomføre prosjektet. Nå er de langt mer kritiske. Frp-leder Sylvi Listhaug skriver i en e-post at de vil skrote hele systemet.

Read Entire Article