Refser Svela etter frontalangrep: – Ekstremt distraherende

1 month ago 26



Igjen stormer det rundt norsk friidrett under et stort mesterskap. Den skylden må Per Svela og idrettsledelsen dele, mener kommentatorer.

 Flere reagerer på at Per Svela ikke holdt noe tilbake da han anklaget Olympiatoppen og Norges Friidrettsforbund for systematisk mobbing og diskriminering av treningskameraten Narve Gilje Nordås. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG
  • Håkon Mannsåker, VG

    Håkon Mannsåker, VG

Publisert: 28.07.2024 23:06 | Oppdatert: 28.07.2024 23:24

– Nå er vi i gang igjen, sier Mina Finstad Berg til VG. TV 2s sportskommentator er ikke alene om å tenke den tanken.

Både hun og NRKs friidrettskommentator Jann Post har fått med seg Per Svelas angrep på Olympiatoppen og Friidrettsforbundet, da VG tar kontakt.

– Dette har vært en gjenganger siste to årene, påpeker Post.

Jann Post

Kommenterer både friidrett og vinteridretter i NRK.

For nok en gang er tilganger og praktiske løsninger i et mesterskap i ferd med å skape trøbbel for flere parter.

Svelas kritikk kom etter at VG lørdag kunne fortelle at Jakob Asserson Ingebrigtsen får med seg broren Filip som en støttespiller til OL i Paris.

Filip Ingebrigtsen får tilgang til:

  • Deltagerlandsbyen
  • Treningsbanen
  • Oppvarmingsbanen

Per Svela er tilbudt adgang til deltagerlandsbyen, men ikke treningsbanen og oppvarmingsbanen. Derfor reiser han ikke til Paris for å hjelpe lagkompisen.

– Narve har blitt systematisk motarbeidet, mobbet og diskriminert, sa en fortvilet Svela til VG lørdag.

Les Friidrettsforbundet og Olympiatoppens svar senere i saken.

32-åringen er, sammen med trener Gjert Ingebrigtsen, Nordås’ nærmeste støttespiller. Svela vil ikke lenger akseptere at NFIFNFIFNorges Friidrettsforbund og OLTOLTOlympiatoppen bruker ham «som et alibi for å fortsette å diskriminere og forskjellsbehandle Narve», sier han selv.

Finstad Berg er kritisk til timingen av Svelas utspill.

 Gjert Ingebrigtsen er i dag trener for Narve Gilje Nordås og Per Svela. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Det er ekstremt distraherende og bidrar til å blåse liv i konflikten igjen. Jeg er usikker på hvor klokt det er. Det er ikke optimalt med energikrevende konflikter. Dette er noe som er nødt til å skape slitasje, alle slike uttalelser fører til spekulasjoner, sier hun.

Den norske OL-helten Vebjørn Rodal er av samme oppfatning.

– Med tanke på det som skjedde i Roma, der Narve sa at alt det utenomsportslige skapte problemer, skjønner jeg ikke timingen på utspillet. Det må heller tilhøre evalueringen etter sesongen, sier den nåværende NRK-eksperten.

Vebjørn Rodal

Friidrettsekspert i NRK. OL-gullvinneren på 800 meter i 1996.

Kommentatorkollega Jann Post mener forbundet burde avklart logistikken rundt utøverne for lenge siden.

– Da slipper man bråk inn mot et mesterskap som kan stjele krefter, sier NRK-kommentatoren. Nå krever han full gjennomgang etter OL.

– De må sørge for at kommunikasjonen blir bedre mellom alle parter. Så slipper man disse situasjonene gang på gang, slår Post fast.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø svarer til VG at evalueringen vil bli gjennomført etter OL.

Til TV 2 sier Øvrebø følgende:

– Vi hadde ikke forventet en slik reaksjon på et optimaliseringstiltak for Narve, som teamet rundt Narve selv har bedt om, sier toppidrettssjefen.

Finstad Berg er oppgitt over det konstante konfliktnivået blant utøverne, i en tid hvor norsk friidrett i utgangspunktet blomstrer sportslig.

– Det er påfallende er hvordan NFIF er i en situasjon hvor en konfliktsak gang på gang havner i media, sier Finstad Berg – som mener norsk friidretts omdømme har fått en smell nok en gang.

Til VG svarer Erlend Slokvik, sportssjef i NFIF:

– Vårt mål er å legge forholdene best mulig til rette for alle våre utøvere, slik at de kan prestere på sitt aller høyeste nivå i OL om noen få dager, sier Slokvik.

Read Entire Article