Reagerer på potet-uttalelser: – Det er løgn

1 month ago 24



FISK OG POTET: En rett nordmenn har spist i en årrekke, nå frykter flere at prisen på potet vil skyte i været. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) skylder på dagligvarebutikkene for at prisen på potet skyter til værs. – Det er Pollestad som tuller med potetene, ikke dagligvarekjedene, sier Frps Bård Hoksrud.

tirsdag 6. august kl. 19:44

Kortversjonen

  • Frp og Høyre kritiserer landbruksminister Geir Pollestad (Sp) for å skylde på dagligvarekjedene for høye potetpriser.
  • Høyre og Frp mener Pollestad lyver og at det er landbruksministerens feil at prisen på poteter øker.
  • De mener også det er feil å innføre potet-toll, slik regjeringen planlegger til høsten.
  • Pollestad forsvarer tollendringen som et tiltak for å styrke matproduksjon og beredskap i Norge.

– Altså, det er jo nesten så frekt at du tror ikke det er sant.

Bård Hoksrud (Frp) holder ikke tilbake når han skal kommentere landbruksminister Geir Pollestad (Sp) sine uttalelser i VG tidligere i sommer.

Landbruksministeren mener nemlig dagligvarekjedene – ikke toll – bærer skylden for de stigende potetprisene.

Løgn, mener Hoksrud.

– At en statsråd går ut, etter at han har økt avgiftene, og finner noen andre å skylde på. Det er jo å lyve for folk å si at dette er dagligvarekjedene sin feil, sier Frp-politikeren.

VG møter Hoksrud på den tradisjonsrike restauranten Lorry i Oslo sentrum, hvor makrell og kokt potet står på menyen.

KLASSIKER: Hoksrud gnir seg i hendene når fundamentet i norsk husmannskost blir plassert på bordet. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Mens han gyver løs på fatet foran seg, fyrer han av mot landbruksministeren.

– Han må slutte å peke på alle andre. For det er ganske ynkelig, dersom Senterpartiet i regjering med landbruksministeren, ikke evner å holde potetprisene på et rimelig nivå.

Regjeringen planlegger å øke tollsatsen på potet med 100 prosent til høsten. Det vil øke den norske potetproduksjonen, mener Pollestad.

Men økonomer har advart om at det vil øke potetprisen. En grønnsakimportør anslo at kiloprisen på nypoteter fra Spania vil bikke 100 kroner kiloen til høsten, med tollsatsen som slår inn, ifølge NRK.

– At potet skulle bli luksusvare i Norge, det tror jeg ingen hadde trodd, sier Hoksrud.

Ingen tjener på potet-toll, mener han.

– Det er opplagt for de aller fleste, unntatt Pollestad, at øker man importtollen på en vare, vil tilbudet falle og prisen øke. Det er en grunnleggende økonomisk sannhet, og ikke noe matvarekjedene har ansvaret for, sier han.

HYLLER POTETEN: Pollestad hadde mye godt å si om den lille gule, mindre godt å si om dagligvarekjedene. Foto: Helene Mariussen / VG

– Det er løgn

Også Høyre reagerer på landbruksministerens uttalelser.

– Jeg vil gå så langt som å kalle dette løgn, sier landbrukspolitisk talsperson Lene Westgaard-Halle (H).

– Regjeringen har flere ganger kommet med uttalelser som at det er «helt Texas» i dagligvarebransjen, at de ikke forstår hvor pengene blir av, og Pollestad gjentar nå denne type påstander. Det etterlatte inntrykket er at de tre dagligvarekjedene skor seg forbrukernes bekostning.

Det er feil, mener hun.

– Regjeringen har selv bedt om en marginstudie for å underbygge sine egne påstander, men nå er den offentliggjort, og den viser at butikkene gjennomsnittlig har ganske lave marginer. Landbruksministeren vet altså at det han sier ikke er sant, men sier det likevel, og det er ganske alvorlig, sier Westgaard-Halle.

REAGERER: Landbrukspolitisk talsperson i Høyre Lene Westgaard-Halle reagerer kraftig på uttalelsene til landbruksministeren. Foto: Helge Mikalsen / VG

Øker tollen

Pollestad er kraftig uenig i kritikken.

Tollendringen trer først i kraft 1. september, forklarer han. Og fra mai til 15. juli var tollsatsen på poteter null.

Nå er tollen på 1,12 kroner per kilo.

– Tollendringen vil bidra til å sikre bedre beredskap, samtidig som tollen vil bli satt ned i perioder med lite norsk potet. Det er derfor ingen grunn til at prisene skal skyte i været, sier han.

Han forteller at grunnen til det, er at det er gode avlinger på potet akkurat nå.

– Det er stor mengde av flotte, norske poteter i butikkene. Norsk produksjon dekker etterspørselen, og det er derfor ikke lenger behov for en generell tollnedsettelse, sier han.

Read Entire Article