Reagerer på forbud: – Det er jo helt vilt!

3 weeks ago 12



Torsdag ble det klart at Australia innfører aldersgrense i sosiale medier. 

Landet har nemlig bestemt at det ikke skal være lov å opprette kontoer i sosiale medier, før man har fylt 16 år. 

Med det blir de det første landet i verden som forbyr sosiale medier for barn. 

Torsdag gjestet Gard Øksendal, kjent som Mankegard, «Nyhetskompaniet» på TV 2, der aldersgrense i sosiale medier ble diskutert. 

Hans reaksjon på Australias 16-årsgrense kommer fort:

– Det er jo helt vilt. Det er ekstremt, sier han. 

Øksendal har med sine over 164.000 følgere på TikTok, gjort sosiale medier til et levebrød. 

Samtidig understreker han at han er stor tilhenger av å sette begrensninger på sosiale medier. 

– Jeg syns det er litt for løst og ledig her i Norge akkurat nå, sier han. 

I Norge forholder vi oss til aldersgrensene som sosiale medier-plattformene selv har satt. I de fleste tilfeller er den grensen 13 år. 

Ifølge Medietilsynets undersøkelse «Barn og medier 2024», er syv av ti barn under aldersgrensen på sosiale medier her hjemme i Norge. 

Tall fra undersøkelsen viser at 53 prosent av niåringene, 58 prosent av tiåringene og 72 prosent av elleveåringene er på sosiale medier.

– Blir fritert i huet

Gard Øksendal påpeker at sosiale medier har praktiske funksjoner som også kan være viktige for de som er yngre enn 16 år. 

– Hvordan i all verden skal du planlegge ting, når du har gjort det på Messenger hele livet ditt? Det er en del funksjoner som er greie å ha med seg, sier han. 

Samtidig understreker han at mange unge har godt av å skjermes fra sosiale medier. 

– Det er det ingen tvil om. Jeg blir jo fritert i huet av å sitte på sosiale medier, sier han, og fortsetter: 

– Altså, jeg føler meg dømt og jeg føler meg dårlig og jeg føler meg alt mulig rart av å være på sosiale medier. Hvis jeg som tolvåring skulle sitte der ... Jeg føler meg som en boomer, men jeg hadde blitt helt kokt.

Norsk debatt

Det australske forbudet er det første av sitt slag i verden, men det er ikke umulig at Norge følger etter. 

For også her hjemme foregår det en debatt om å forby barn å bruke sosiale medier. 

I oktober foreslo regjeringen å innføre 15-årsgrense i sosiale medier ved å endre personopplysningsloven. Aldersgrensen i Norge er i dag 13 år.

– Det er viktig for å verne barn mot skadelig innhold, kommersiell utnytting, overvåking og misbruk av personopplysninger, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da regjeringen la frem forslaget. 

For at en slik lovendring skal fungere, er det en forutsetning å ha reell alderskontroll, mener direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

– Det har vi ikke i dag, og det er nok også en medvirkende årsak til at hele sju av ti norske 9-12-åringer er i sosiale medier, til tross for aldersgrensen på 13 år, sier hun til NTB.

– Medietilsynet mener derfor at det er viktig å raskest mulig få på plass en løsning for digital aldersverifisering, sier hun, men understreker betydningen av å ivareta både personvern og ytringsfrihet.

Se Nyhetskompaniet:
Australie med SoMe-forbud

TV 2 Play

– Stor utfordring

Blant de som vil rammes av Australias lovendring, er sosiale medier som TikTok, Facebook, Snapchat, Reddit, X og Instagram. 

Plattformene får ett år på å finne ut hvordan de skal innføre aldersbegrensningen. Et verifiseringssystem som inkluderer ansiktsgjenkjenning eller bruk av ID-papirer, er blant forslagene som ligger på bordet.

Hvis de ulike tjenestene etter det første året ikke hindrer barna fra å ha kontoer, vanker det bøter på opptil 50 millioner australske dollar, et beløp som tilsvarer om lag 360 millioner kroner.

– Jeg synes det er kult at de prøver, for det er jo åpenbart en stor utfordring, sier Gard Øksendal om forbudet, og fortsetter: 

– Og så er vi kanskje litt heldige med at Australia prøver først, så vi kan se litt hvordan det går. Men det er ikke tvil om at det må være helsefremmende å ha det på en annen måte enn hvordan vi har det i dag. 

– Ville ikke du mistet potensielle nye følgere av en slik lov?

– Jo. Det får bare være. Det er ikke så viktig. 

Tek-gigantene reagerer

Flere tek-giganter går nå hardt ut mot det australske forbudet. 

De mener Australia har gjort overfladisk hastverksarbeid i prosessen mot aldersgrensen. 

Kinesiske TikTok mener loven kan sende australske ungdommer til mørkere og mer utrygge deler av internett. 

– Fremover er det utrolig viktig at den australske regjeringen jobber med industrien for å fikse problemene som skapes av denne forhastede loven. Vi ønsker å jobbe sammen for å trygge tenåringer og redusere de påfølgende skadene av denne loven for alle australiere, skriver det sosiale mediet i en uttalelse.

Også Meta er blant de som reagerer. De mener det har vært en forhastet prosess. 

– Naturligvis respekterer vi lovene som er vedtatt i den australske nasjonalforsamlingen. Vi er imidlertid bekymret for prosessen som førte til at loven ble så raskt vedtatt, uten at bevisene vi la fram ble vurdert, sa en talsperson til Reuters etter at loven ble vedtatt.

Read Entire Article