Putin trapper opp krigen

1 week ago 9



Mens Vladimir Putin ble mottatt på rød løper i Mongolia gravde ukrainere etter overlevende i ruinene etter sammenraste bygninger i Poltava.

 DAVID GUTTENFELDER / New York TimesRedningsarbeidere jobber i et militærakademi som ble truffet av russiske missiler i den ukrainske byen Poltava tirsdag. Foto: DAVID GUTTENFELDER / New York Times
tirsdag 3. september kl. 23:38

Kortversjonen

  • Minst 50 drept og 300 såret etter russiske missilangrep på militærakademi og sykehus i Poltava, Ukraina.
  • Samtidig ble Putin mottatt på rød løper i Mongolia, som ignorerte sin ICC-forpliktelse til å arrestere ham.
  • Russland fortsetter intense luftangrep, mens Ukraina ber om mer luftvern fra vestlige land.

Minst 50 mennesker ble drept og nærmere 300 såret da to russiske missiler tirsdag formiddag traff et militærakademi og et sykehus i den ukrainske byen 100 km fra grensen, ifølge myndighetene i landet.

Dette er et av de mest dødelige enkeltstående angrepene i Putins langvarige krig mot Ukraina. Det kommer etter en serie russiske luftangrep mot mål over hele landet den siste uken.

 VYACHESLAV PROKOFIEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL / EPA / NTBVladimir Putin klemmer en liten jente i Ulan Bator, med Mongolias president Ukhnaahiin Khürelsükh som tilskuer. Foto: VYACHESLAV PROKOFIEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL / EPA / NTB

26. august sendte russerne mer enn 200 missiler og droner mot femten regioner, inkludert Kyiv. Det fortsatte i dagene som fulgte, blant annet mot storbyen Kharkiv der glidebomber traff en lekepark og en boligblokk. Sivile er blitt drept og sivil infrastruktur, som strømforsyningen, er blitt påført store skader.

 GAVRIIL GRIGOROV / AFP / NTBVladimir Putin ledet et møte i presidentens residens angående situasjon i Kursk fylke 12. august. Foto: GAVRIIL GRIGOROV / AFP / NTB

Putin trapper opp krigen. Målet er det samme som før: Å tvinge Ukraina i kne. Ukraina trenger ytterligere forsyninger fra vestlige land av luftvernsystemer for å kunne forsvare seg mot de massive luftangrepene.

 Evgeniy Maloletka / AP / NTBBrannmannskaper i Dnipropetrovsk-regionen i Ukraina forsøker å slukke en brann på en strømstasjon etter russisk bombing 2. september. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

Kontrasten tirsdag mellom krigens gru i Poltava og Putins mottagelse på rød løper i Mongolia er slående. Mongolia er medlemsstat ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og er formelt forpliktet til å pågripe den ettersøkte Putin og overlevere ham til Haag.

Domstolen, som etterforsker krigsforbrytelser, utstedte i fjor en internasjonal arrestordre på Putin.

Årsaken er deporteringen av flere hundre ukrainske barn til Russland. Men i Ulan Bator bøyde en smilende Putin seg ned og klemte barn i festdrakt.

Han ble tatt imot på Djengis Khan-plassen av Mongolias president Ukhanagiin Khürelsükh, en æresgarde og et militærkorps. Noen demonstranter med ukrainske flagg ble raskt fjernet av politiet. Ikke noe måtte forstyrre harmonien.

Det var Putins første utenlandsreise til et land som har undertegnet Romatraktaten som er grunnlaget for Den internasjonale straffedomstolen.

 VYACHESLAV PROKOFIEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL / EPA / NTBDe to presidentene Ukhnaagiin Khürelsükh og Vladimir Putin i samtale i Mongolias hovedstad Ulan Bator. Foto: VYACHESLAV PROKOFIEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL / EPA / NTB

Det var selvsagt avklart på forhånd at Mongolia absolutt ikke hadde til hensikt å oppfylle sine forpliktelser til ICC. Til det er Russland er altfor viktig og stor nabo som Mongolia må holde seg inne med. Russland leverer nesten all den energien som Mongolia trenger.

Besøket ga Putin en anledning til å triumfere. Lovens lange arm når ikke ham, selv om han forlater Russland. Det er viktig for Kreml å vise at mange land i Asia, Afrika og Latin-Amerika ikke deler de vestlige landenes syn på Putins krig.

Iran og Nord-Korea forsyner Russland med våpen. Kina er Russlands viktigste politiske og økonomiske partner. India velger nøytralitetslinjen.

Putin kan fortsette krigen, takket være direkte eller indirekte støtte fra andre land som gjerne angriper Vesten for dobbeltmoral, mens de selv ikke ser seg tjent med å fordømme et regime som driver en brutal angrepskrig for å underlegge seg et naboland.

Les også

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article