Putin har utrenskning blant generalene: – Det er alltid noe å ta folk på

3 weeks ago 25



Øverst til venstre tidligere viseforsvarsminister Timur Ivanov, øverst til høyre Jurij Kuznetsov, nederst til venstre Ivan Popov, nederst til høyre Vadim Sjamarin. Foto: AP

Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov nekter for at det er en kampanje, og at kampen mot korrupsjon pågår hele tiden. Men er det så enkelt?

  • Bilde av Ole Kristian Strøm
torsdag 30. mai kl. 01:53

Kortversjonen

  • Fem russiske forsvarstopper er på kort tid pågrepet, anklaget for korrupsjon.
  • Mark Galeotti antyder at økt fokus på korrupsjon skyldes behovet for krigsfinansiering.

Fem russiske forsvarstopper er i løpet av noen uker blitt pågrepet, anklaget for korrupsjon ifølge Argumenti i fakti:

  • Timur Ivanov var viseforsvarsminister og ble arrestert i slutten av april, mistenkt for bestikkelser. Risikerer 15 års fengsel.
  • Vadim Sjamarin var nestsjef i den russiske forsvarsstaben og varetektsfengslet og mistenkt for bestikkelser i stor skala. Risikerer 15 års fengsel.
  • Generalløytnant Jurij Kuznetsov var sjef for forsvarsdepartementets personellavdeling. Han ble pågrepet den 13. mai. Risikerer 15 års fengsel.
  • Ivan Popov var tidligere sjef for den 58. arme. Han er arrestert og anklaget for svindel. Han har kritisert militæroperasjonen i Ukraina. Risikerer 10 års fengsel.
  • Vladimir Verteletskij er den siste som er pågrepet. Han har vært sjef for forsvarsdepartementets anskaffelsesavdeling. Også han anklages for korrupsjon. Risikerer åtte års fengsel.

– Det er veldig mye korrupsjon i Russland, og det russiske forsvaret er i hvert fall ikke bedre enn samfunnet for øvrig. Så det er nok en opprydning, sier Geir Hågen Karlsen, tidligere oberstløytnant og nå assosiert partner i GK, til VG.

– Etter som alle er korrupte, er det alltid noe å «ta» folk på.

Vladimir Putin var mandag på besøk i Usbekistan. Helt til venstre den usbekiske presidenten Shavkat Mirziyoyev. Foto: Mikhail Metzel / Reuters / NTB

Geir Hågen Karlsen snakker om en «machiavellisk» måte å styre på:

– Ved å skape usikkerhet, blir folk mer forsiktige og mer lojale. Det russiske systemet med Putin i spissen kan jo virke solid, men det er et korthus som kan falle sammen. Det er mye misnøye, men prisen er høy for å vise misnøye. Det tillates ikke. Det så vi med Jevgenij Prigozjin i fjor, sier forsvarseksperten – og viser til det som skjedde med lederen av den private Wagner-gruppen sommeren 2023.

– Derfor prøver folk å sitte rolig og ikke stikke hodet fram for mye om dagen, mener Geir Hågen Karlsen.

Russland-eksperten Mark Galeotti skriver i Spectator at når det er så mange som fem topper som ryker på kort tid, så er det en «utrenskning».

– Etter hvert som flere og flere forsvarstopper blir arrestert for korrupsjon, går ryktemølla på høygir og produserer påstander om at dette er alt fra en utrenskning av potensielle kuppmakere til en overtagelse av militæret av sikkerhetstjenesten FSB.

Galeotti tror imidlertid sannheten er:

– I en tid da hver rubel trengs til krigsinnsatsen, er den massive sløsingen og svindelen en ren sikkerhetstrussel. Det handler om å ta tak i en kultur som ser på bestikkelser som et privilegium for folk i høye posisjoner.

Han antyder at 40 prosent av pengene som skal gå til anskaffelser, ender i feil lommer.

Tilbake til Geir Hågen Karlsen:

– All korrupsjon gir selvfølgelig dårligere resultater på slagmarken. Nå er det kommet en ny forsvarsminister, og han vil gradvis få inn sine egne folk. Han har er en mann som har tenkt å rigge det russiske forsvaret til langvarig industriell krig. Det er en kompetanse få av de andre har.

Han snakker om Andrej Belousov, økonomen som nylig overraskende ble pekt ut som ny forsvarsminister av president Putin. Også viseforsvarsminister Jurij Sadovenko ble erstattet av en sivilist og økonom, Oleg Saveljov.

Geir Hågen Karlsen.

– Nå som Vesten skal levere mer våpen og ammunisjon til Ukraina, skjønner Putin at det i stor grad vil handle om å produsere nok våpen og ammunisjon som gjør at man kan vinne til slutt, selvfølgelig sammen med å mobilisere nok soldater.

Både Geir Hågen Karlsen og Mark Galeotti er klar på at vi ikke har sett slutten på dette. Flere kommer til å ryke. Som Galeotti uttrykker det:

– Det er en ny sheriff i byen, og alle må skjerpe seg. Og med Putins velsignelse og Belousovs godkjenning blir FSBs militære kontraetterretning brukt til å tøyle de militære.

Read Entire Article