En oljekatastrofe truer det russiskokkuperte Kertsj-stredet i Svartehavet. Vladimir Putin (72) gir selv ordrer til redningsaksjonen.
Kortversjonen
- Oljekatastrofer truer Kertsj-stredet etter to skipsforlis.
- Området kan stå overfor en alvorlig miljøkrise.
- Eksperter advarer om mulig stort oljesøl.
- Putin gir ordre til redningsoperasjonen for å begrense skadene.
- En person er bekreftet omkommet.
Kertsj-broen, som binder Krim-halvøya sammen med Russland, er Putins store prestisjeprosjekt.
Nå advarer både russisk og internasjonale eksperter for en økologisk katastrofe.
– Dette kan utvikle seg til et virkelig stort oljesøl og en miljømessig katastrofe, sier Kim Gustavson, seniorforsker ved Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet, til VG.
– Disse skipene er rett og slett for gamle. Begge skal være over 50 år gamle og ha bare enkelt skrog. Og det bekymrer at de seiler med disse skipene også i dansk og norsk farvann.
Det skal handle om to oljetankere med en kapasitet på 4200 tonn olje hver. Den ene er knekt i to, den andre har grunnstøtt.
– Dette truer strendene, sier dosent Aleksandr Lutsjak ved Krim-universitetet ifølge det statskontrollerte russiske mediet Tass.
Vladimir Putin er blant de mange russiske rikingene som har sitt sommerparadis ved Svartehavet. Presidenten skal ha et hemmelig palass. Dette ble avslørt av Aleksej Navalnyjs antikorrupsjonsorganisasjon før opposisjonslederen døde i februar 2024.
RT spekulerer i om de to skipsforlisene skyldes feil fra mannskapet.
De to oljetankerne er begge drøyt 50 år. Skipet med navnet «Volgoneft-212» er allerede sunket, mens «Volgoneft-239» er gått på grunn. På det første skipet omkom én person ifølge Tass. Resten av mannskapene på de to skipene skal være reddet.
Den russiske presidenten Vladimir Putin gir selv instrukser til redningsaksjonen, sier hans talsmann Dmitrij Peskov ifølge Tass.
Han har gitt ordre til kriseminister Aleksandr Kurekov, visestatsminister Vitalij Saveljev og og miljøvernminister Aleksandr Kozlov om å jobbe for å begrense de økologiske følgene.
Det er ingenting som tyder på at Ukraina har noe med katastrofen å gjøre. Ukrainske medier refererer bare til hva deres russiske kolleger melder om de to forlisene.
– Været er dårlig, så det er vanskelig å begrense oljesølet, sier Kim Gustavson, seniorforsker ved Institut for Ecoscience hos Aarhus Universitet, til VG.
– Jeg kan se at dette er olje som flyter oppå vannet. Så den kan både ødelegge organismer i havoverflaten, men også tilsøle kysten.
Sjøfartsekspert Hans Otto Holmegaard Kristensen ved Danmarks tekniske universitet mener at dette er skip som har gått langt over «best før»-datoen.
– Det ene skipet er 55 år, det andre 51 år. To så gamle skip er rett ut sagt utslitt. Normal levetid er 30 år. Disse er nesten dobbelt så gamle, sier han til VG.
– Skipene er kommet langt i rustprosessen, og har derfor mindre motstandskraft. I tillegg har de vært i veldig hardt vær.
Eksperten legger til:
– Mens moderne skip har dobbelt skrog, har disse bare enkelt skrog. Det vil si at det er bare en stålplate mellom lasten og vannet utenfor. Hvis denne stålplaten har korrodert
, er det ikke så mye styrke tilbake.I 2007 skjedde en lignende katastrofe da oljetankeren «Volganeft-13» forliste under en kraftig storm i Kertsj-stredet. Omkring 2000 tonn olje lekket ut, og russiske myndigheter kalte det i sin tid for en miljøkatastrofe.