PST-sjefen om Pride: – Økt antall trusler

5 days ago 9



I år har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) utarbeidet en egen trusselvurdering for Pride. 

Den oppdateres kontinuerlig, og så langt er det ikke fanget opp noen konkrete planer om voldelige angrep mot Pride, opplyser PST-sjef Beate Gangås. 

– Men dette følger vi selvfølgelig med på. Skulle det være endringer, så informerer vi om det, sier Gangås til TV 2. 

Det PST likevel ser, er et økt antall trusler og hatytringer. 

– Det er alvorlig, sier Gangås. 

– Vi ser også at vi kan ha trusler som tenderer opp mot grove straffbare forhold – trusler om terror. 

Aksjonerte mot barn 

Torsdag denne uka kunne NRK melde at PST hadde aksjonert mot mellom 15 og 20 personer, de fleste av dem ungdommer på mellom 12 og 17 år. 

Ungdommene skal ha oppfordret til terror og drap på homofile, spredt høyreekstremt innhold, hyllet terror og delt grove voldsvideoer og bilder av våpen. 

I løpet av den siste uka er det også meldt om hærverk mot og brenning av Pride-flagg flere steder i landet. 

I trusselvurderingen understreker PST likevel at de færreste som framsetter trusler, har reell voldsintensjon. Ofte er målet å skape frykt.

– Det er mange som skriver ting på nett som ikke stikker så dypt, som ikke er ideologisk motivert. Men det er dette vi hele tida også må undersøke, sier Gangås. 

 Lisa Ravna Rørmoen / TV 2
BEKYMRET: PST-sjef Beate Gangås slår alarm om et økt antall trusler og hatytringer mot Pride. Foto: Lisa Ravna Rørmoen / TV 2

– Det å skille det som for noen framstår som en kommentar som de bare slenger ut, fra det som er en reell terrortrussel, det er noe av det vi jobber intenst med. 

– Er det trygt å delta i Pride-markeringer i år? 

– Vi kan aldri gi noen garanti. Det kan vi ikke, sier Gangås.

– Men er det noe sted hvor man har stor oppmerksomhet rundt alle mulige sikkerhetsforanstaltninger, så er det jo i Pride i år. Vi skal gjøre alt vi kan for å følge med. 

Synlig politi

Gangås legger ikke skjul på at temaet er sårt for PST. 

Det er nå to år siden Zaniar Matapour åpnet ild utenfor Per på Hjørnet og det skeive utestedet London Pub i Oslo. I ettertid har PST fått hard kritikk for at de gjorde for lite for å forsøke å avverge skytingen. 

To personer ble drept og ni andre fikk skuddskader. 

 Jonas Been Henriksen / TV 2
VENTER PÅ DOMMEN: Zaniar Matapour ble tiltalt for terror etter Pride-skytingen natt til lørdag 25. juni 2022. Saken gikk i Oslo tingrett i vår, og dommen er ventet i juli. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

I år vil folk merke sikkerhetstiltakene godt i form av synlig politi i gatene under markeringene, forteller Gangås.

Men PST jobber også i det skjulte. 

– Vi skal gjøre alt vi kan for å følge med på situasjonsbildet, altså hvilke trusler det er som rører seg, sier Gangås. 

– Vi skal gi våre trusselvurderinger til politiet. De iverksetter tiltak, og jeg stoler på at det blir så trygt som det går an å få det. 

Ser voksende engasjement 

Dan Bjørke, leder i Oslo Pride, tegner et blandet bilde av situasjonen. 

Han mener det positive engasjementet rundt Pride i det norske samfunnet bare vokser. 

– Det er vi veldig glade for å se. Samtidig ser vi også at det er en økning av hat og hets på nett. Dette er selvfølgelig bekymringsfullt, sier Bjørke. 

Ifølge ham virker det som om terskelen for å spre hat og hets på sosiale medier er blitt lavere. Men hærverk mot regnbueflagg har man ifølge Bjørke sett mindre av i år enn i fjor. 

 Jonas Been Henriksen / TV 2
POSITIV: Oslo Pride-sjef Dan Bjørke opplever at Pride når ut til stadig nye deler av samfunnet. Her er han med justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) under fjorårets Pride-parade i Oslo. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

For å sikre arrangementene har Oslo Pride hatt kontinuerlig dialog med politiet. Det største enkeltarrangementet i Norge er Pride-paraden i Oslo, som går av stabelen lørdag 29. juni. 

– Vi er sikre på at Oslo politidistrikt gjør sitt ytterste for å sikre at årets Oslo Pride blir et trygt og flott arrangement, sier Bjørke. 

– I april ble det dessuten gjennomført en veldig god nasjonal trygghetskonferanse for Pride-arrangementer. 

– Det treffer oss hardt

Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) forteller at mange synes det har blitt mer hets og trusler etter angrepet 25. juni. 

– Vi opplever et økende hat mot skeive som vi så klart opplever som alvorlig, sier Viljar Eidsvik, leder av FRI. 

 Jane Bjørnstad / FRI
LANG VEI Å GÅ: Viljar Eidsvik mener økningen i hets og hatytringer mot skeive viser at man fortsatt har en lang vei å gå. Foto: Jane Bjørnstad / FRI

Selv om foreningen mener det er trygt å feire Pride, reagerer de sterkt på at PST melder om økt antall trusler. 

– Det treffer oss hardt. Det er klart det påvirker vår kollektive følelse av trygghet, det påvirker skeives psykiske helse og i grunn alle andre i samfunnet, sier Eidsvik. 

Han håper derfor at så mange som mulig blir med å markere Pride i år. 

– Vi trenger at hele samfunnet er med på dette arbeidet, er med å heise regnbueflaggene over alt og blir med oss i parader, land og strand rundt. 

Fiendebilde 

I den åpne trusselvurderingen påpeker PST at LHBT+ inngår i fiendebildet til både ekstreme islamister og høyreekstremister. 

– I tillegg ser vi at det er en del enkeltpersoner, som ikke nødvendigvis har noen ideologi, som også kommer med ytringer som tenderer opp mot det straffbare. Det vil vi også reagere på, sier Gangås. 

 Håvard Sjursen / TV 2
FESTSTEMT: Pride-paraden i Bergen. Foto: Håvard Sjursen / TV 2

Hun understreker likevel at PST ikke skal være noe tankepoliti. 

– Det er viktig at vi har ytringsfrihet, så folk skal få lov til å ytre seg. Vi skal ikke drive med forhåndssensur, det er også veldig viktig, sier hun. 

– Men det straffbare, det kriminelle … det som tenderer opp det, det vil selvfølgelig få vår oppmerksomhet.

Read Entire Article