Protester i Venezuela – opposisjonen mener å ha bevis på valgseier

1 month ago 31



Opposisjonen i Venezuela sier den har bevis for at den fikk 73 prosent av stemmene i valget. Natt Mandag kveld og natt til tirsdag gikk mange ut i gatene for å uttrykke sin misnøye mot presidenten.

Det var heftige protester natt til tirsdag i Caracas mot president Nicolás Maduro. Foto: Matias Delacroix, AP/NTB

Publisert: 30.07.2024 06:14 | Oppdatert: 30.07.2024 06:26

– I våre hender har vi tellelistene som viser vår seier. Det sa opposisjonsleder Edmundo González foran en stor folkemengde i Caracas mandag kveld lokal tid.

Opposisjonen bestrider det offisielle valgresultatet, som viser at den sittende president Nicolás Maduro vant.

– Viljen som ble uttrykt i går gjennom deres stemmer, kommer til å bli respektert, sa González.

Mannen som er ansvarlig for valgmyndighetene, som også teller stemmene, er også en nær venn av den sittende presidenten.

I strid med valgdagsmålinger

Flere tusen var samlet i hovedstadens gater for å uttrykke sin mistillit til valgets resultat. Demonstrasjonen var stort sett fredelig, men politiet har brukt tåregass og gummikuler for å bryte opp ansamlinger. Noen kastet stein mot politiet.

Maduro opplyste mandag at han vant valget med 51,2 prosent av stemmene, i strid med målinger på valgdagen som tydet på at opposisjonskandidat Edmundo González hadde vunnet.

En rådgiver for opposisjonen melder at politiet forsøker å ta seg inn i den argentinske ambassaden. Han befinner seg i bygget sammen med fem andre som det er utstedt arrestordre på.

1 av 5Foto: Matias Delacroix / AP / NTB

Naboland krever åpenhet

Flere latinamerikanske land gikk mandag sammen om et krav til Venezuela om en uavhengig gjennomgang av valget og dets resultat.

Venezuela svarte med å kalle hjem diplomater fra syv land. Landets utenriksdepartementet ber nabolandene om ikke å blande seg.

President Maduros svar på internasjonal kritikk er at opposisjonen prøver seg på et statskupp. Han har kalt det fascistisk og antirevolusjonært.

Read Entire Article