Kvinnen ble først dømt i Indre og Østre Finnmark tingrett til betinget fengsel i 20 dager og 10.000 kroner i bot. Hun mistet også førerkortet for to år.
Saken ble anket.
Hålogaland lagmannsrett var splittet i saken, men et tilstrekkelig antall dommere ville frifinne henne.
Nå har påtalemyndigheten tatt saken til Høyesterett, som tirsdag bestemte at de tar saken.
Voldelig ekskjæreste
Kvinnen i 30-årene ble stoppet da politiet la merke til kjøringen hennes i Berlevåg en søndag morgen i mai i fjor.
Hun kom gråtende mot dem og fortalte at hun hadde blitt banket opp og truet. Hun beklaget at hun hadde kjørt bil i beruset tilstand.
Blodprøven viste 1,36 i promille, spor av medisiner og dessuten THC, som hun mente skyldtes passiv røyking.
Hun forklarte at hun hadde vært hos en mann som hun tidligere hadde hatt et turbulent kjæresteforhold med.
Første hadde han kastet en ølboks som traff henne i panna. Hun dro fra stedet, men han ringte, sa unnskyld og overtalte henne til å komme tilbake.
Etter en ny krangel kastet han henne i gulvet og slo og sparket henne. En av de andre til stede fikk mannen til å stoppe. Da hun rømte, ropte han etter henne at han skulle drepe henne, ifølge kvinnens forklaring.
Hun tok sin egen bil og kjørte til en adresse der hun mente hun var sikker.
Vadsø-advokaten Vidar Zahl Arntzen fikk frifunnet kvinnen i lagmannsretten.
Foto: Tarjei Abelsen / NRKSplittet lagmannsrett
Kvinnen la aldri skjul på at hun kjørte etter å ha drukket. Spørsmålet var om hun likevel skulle frifinnes på grunn av såkalt nødrett. En handling som er straffbar, kan være lovlig hvis man er i stor fare. (Se detaljer i faktaboks.)
I promillesaker er det sjelden man blir frifunnet, og det bedømmes strengt.
Lagmannsretten er ikke i tvil om at det var en nødrettssituasjon.
Flertallet legger likevel vekt på at kvinnen hadde andre muligheter til å unnslippe den voldelige eksen.
Det var ingen holdepunkter for at han fulgte etter henne. Hun har selv beskrevet ham som «dritings» og «blodrusa», påpeker flertallet.
De mener hun for eksempel kunne låst seg inn i bilen og ringt politiet eller noen andre som kunne hjelpe henne. Eventuelt kunne hun nøyd seg med å kjøre en kortere distanse.
Grunn til å være redd
Mindretallet mener derimot at den tiltalte kvinnen hadde grunn til å frykte at eksen ville komme etter henne. Han hadde sin egen bil stående utenfor huset.
Han var ruset og fysisk overlegen, og kvinnen kunne ikke regne med hjelp fra noen andre.
Hun var i en presset situasjon og hadde liten tid til å vurdere alternativene. Kjøreturen tok dessuten maks to minutter, på en søndag morgen uten andre biler eller fotgjengere i gatene, påpeker mindretallet.
Det kreves minst fem av sju stemmer for å dømme noen i denne typen saker i lagmannsretten. Mindretallet på tre var dermed avgjørende for at kvinnen slapp fengsel.
Politiet i Finnmark har for øvrig henlagt kvinnens anmeldelse av ekskjæresten for vold. Det går frem av dommen fra lagmannsretten.
Publisert 14.05.2025, kl. 19.52