Professor om statsforvalter-avgang og avvik: – Omfanget er enormt

4 weeks ago 18



Onsdag varslet statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland sin avgang etter alvorlige avvik og lovbrudd. - En gedigen systemsvikt, sier statsvitenskap-professor.

Valgerd Svarstad Haugland møtte pressen i Oslo onsdag ettermiddag. Der ble det klart at hun trekker seg som statsforvalter. Foto: Charlotte Førde Skomsøy

Publisert: 18.12.2024 21:37

Kortversjonen

Onsdag ettermiddag kom nyheten brått: Etter over 13 år i rollen trekker Valgerd Svarstad Haugland seg seg som statsforvalter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.

Bakgrunnen er to alvorlige forhold:

  • 123 klager på vedtak om tvangsmedisinering er feilaktig lagt bort. Klagene gjelder 114 pasienter. Flere kan ha blitt feilmedisinert. Rettssikkerheten til pasientene er ikke ivaretatt.
  • 969 krav om dokumentinnsyn er ikke behandlet, noe som betyr at offenlighetsloven offenlighetsloven Offentliglhetsloven er en norsk lov som regulerer innsyn i dokumenter i offentlige virksomheter. Formålet med loven er å legge til rette for at offentlig virksomhet er åpen og gjennomsiktig, for slik å styrke informasjons- og ytringsfriheten, den demokratiske deltakelsen, rettssikkerheten for den enkelte, tilliten til det offentlige og kontrollen fra allmennheten. Lova skal også legge til rette for viderebruk av offentlig informasjon. Kilde: SNLer brutt i stor omfang.

– Omfanget er enormt

– Ser man på hva som er årsaken, er det jo kjempealvorlig. Omfanget er enormt og angår 114 personer som ikke har fått behandlet klagen sin. Det er ingen tvil om at vi står overfor en gedigen systemsvikt, sier Kjell Arne Røvik.

Kjell Arne Røvik

Professor i statsvitenskap ved Institutt for samfunnsvitenskap, UiT

Han er professor ved Institutt for samfunnsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet.

Valgerd Svarstad Haugland trakk seg etter at hennes overordnede, digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung var «veldig tydelig» overfor Haugland om at dette er en «svært alvorlig sak»

– Hun har på bakgrunn av det valgt å trekke seg og det er en konklusjon jeg støtter.

– Har det skjedd før at en statsforvalter blir avsatt av regjeringen på denne måten?

– Sannsynligvis har det ikke skjedd før. Det er veldig uvanlig, sier Røvik.

Hvem har ansvaret for ressursene?

Onsdag ettermiddag og kveld hadde statsforvalter og tidligere KrF-leder Haugland og Ap-statsråd Tung to forskjellige pressekonferanser bare et par hundre meter fra hverandre i Oslo sentrum.

Et sentralt punkt var ressurssituasjonen hos statsforvalteren. Haugland sa at hun flere ganger hadde varslet regjeringen om at de manglet kapasitet til å håndtere situasjonen.

– Dette er en meldt katastrofe, sa Haugland.

Tung nøyde seg med å være «klar over» at Haugland hadde tatt opp ressurssituasjonen.

– Det er likevel ingen unnskyldning for systemet her har sviktet grovt.

Professor Røvik sier man kan stille spørsmål ved hvorfor ikke statsforvalterne er satt bedre ressursmessig i stand til håndtere oppgavene.

– Statsforvalteren sier tydelig fra at hun har varskoet om en katastrofal ressurssituasjon. Klagesaker og innsynsbegjæringer har økt voldsomt de siste årene. Statsråd og departement er informert om utfordringen. Det er slett ikke bare fra Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus at alarmsignaler har gått. Dette er et nasjonalt fenomen, svarer Røvik.

– Svarteperspill

Han aner det han omtaler som et avansert «svarteperspill» mellom statsråd og forvalter.

– Saken er så alvorlig at det i verste fall kunne hefte ved statsråden. Derfor må statsråden vise handlekraft. Statsforvalter Haugland skulle uansett bare sitte i en interimperiode frem til sommeren når Jan Tore Sanner tar over som statsforvalter.

Han har merket seg samtidig at Haugland nærmest i en bisetning sier at hun nok har hatt for stor tillit til sine medarbeidere.

– Det er en slags innrømmelse av at hun kanskje ikke har vært nok «hands on», sier han.

Read Entire Article