Grøt til 3,50 kroner pakken
Priskrigen på julevarer har ført til tomme hyller
Og kundenes hamstring får deler av skylden
Spørsmålet er: Kommer varene tilbake før jul?
Publisert: 14.12.2024 06:00
Kortversjonen
- Priskonkurranse blant norske dagligvarekjeder har resultert i tomme hyller for julevarer som grøt og oster. Reduserte priser har ført til økt etterspørsel og hamstring blant kundene.
- Både Kiwi og Coop rapporterer om varetomhet til tross for økt bestilling, mens Rema 1000 har innført begrensninger for populære varer.
- Nortura forsikrer at det vil være nok julekjøtt som pinnekjøtt og ribbe tilgjengelig. Produsenter som Tine gjør sitt beste for å møte etterspørselen, men påpeker begrensninger i produksjonskapasitet.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Litt over halvveis til julaften, og nå merkes det at typiske julevarer går unna i butikkene. Sterk konkurranse mellom kjedene rundt høytiden og priskrig har ført til tomme hyller flere steder.
Aftenposten har vært på handletur i Oslo sentrum og på Bjølsen, og det er tydelig at særlig julevarer som er en del av priskrigen flere steder, er utsolgt.
– Kraftige priskutt gjør at varene går fort, og butikker kan risikere å bli utsolgt eller at hyllene blir tømt før man rekker å fylle på, skriver Hege Rognlien i Rema 1000.
Og priskrigen har vært intens.
Risengrynsgrøt fra Fjordland til 3,50 kr på Kiwi.
Pepperkakedeig til 2,20 kr på Rema 1000.
– Gi bort-priser
Aftenposten har spurt flere kjeder om hvordan det står til i butikkene og hvor mye som er utsolgt allerede.
Både Kiwi og Coop Extra forteller at de har bestilt inn mer julevarer enn noen gang for å være rigget til julerushet.
– Men det er beinhard priskrig, og de siste dagene og ukene er det flere varer som har rast i pris. Eksempelvis grøt og Non-stopp selges nå til «gi-bort-pris», og dette har ført til at noen butikker er blitt utsolgt, skriver Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi.
Coop skriver at også de merker en svært tøff priskonkurranse med hyppige prisjusteringer.
– De svært lave prisene gjør at det kan oppstå korte perioder med tomme hyller på enkelte varer, skriver Simen Kjønnås Thorsen, kommunikasjonsrådgiver i Coop Norge.
Tomt for grøt og julebrunost
Særlig noen produkter er det lite igjen av.
I en butikk i Oslo var det helt tomt for alt av vanlig grøt, og bare noen pakker rømmegrøt igjen da Aftenposten var innom.
P4 har snakket med Tines meieri på Tretten i Gudbrandsdalen. De lager 80.000 beger med risgrøt hver dag. Men det er ikke nok til å dekke etterspørselen.
– Vi klarer ikke å levere det som kunden ønsker nå. Når priskrigen starter og det koster 3–4 kroner begeret, så har ikke vi kapasitet til å levere, sier midlertidig anleggssjef ved meieriet, Steffen Kråkenes, til P4-nyhetene.
I tillegg får Aftenposten bekreftet fra Tine at særlig tre typer oster: julebrunost, gräddost og Edamer har solgt enormt mye og også vært delvis utsolgt.
– I år har vi solgt 330 tonn – det er mye julebrunost, sier pressevakt Ida Vrangen i Tine. Hun forteller at de har oppjustert produksjonen, men at det likevel kan gå tomt i hyllene når det nærmer seg jul.
Hvorfor er det blitt tomt?
På grunn av priskrigen og forbrukernes vaner. Flere av kjedene forteller at de opplever at kundene har kjøpt inn store volumer.
– Vi forstår at det er fristende å ta med seg litt ekstra, når prisene er så lave. Men vi oppfordrer alltid kundene til å kjøpe det de trenger. Den dyreste maten er jo den man ender opp med å kaste, sier Aakvaag Arvin i Kiwi.
Hos Rema 1000 har de innført maksbegrensninger på kjøp av noen varer.
– For å sikre at flest mulig får glede av de største prisreduksjonene, har vi også innført nasjonale maksbegrensninger på svært populære varer som har fått store priskutt. Dette gjør vi for at flest mulig av våre kunder skal nyte godt av de lave prisene, skriver Hege Rognlien i Rema 1000.
– Er godt i rute
Men kommer det til å bli helt tomt? Får du ikke kjøpt ribbe til julekvelden?
Svaret fra kjedene er jo da, når det gjelder kjøtt skal det være mer enn nok.
Nortura forteller at produksjonen av julemat fra Gilde og PRIOR går for fullt.
– Vi sender fortløpende ut nye leveranser til dagligvarekjedene. For pinnekjøtt og ribbe avtales volumene vi skal levere i god tid før jul og vi er godt i rute her. På øvrige varer merker vi en økt etterspørsel på grunn av priskrig, og vi gjør så godt vi kan for å levere på de økte bestillingene, skriver Marthine Haugen Pettersen, senior kommunikasjonsrådgiver i Nortura.
På mer generelle varer som smør, ost og også grøt kan flere av kjedene betrygge om at det kommer inn mer og at de fyller på med det de kan. Men julevarer blir det mindre av.
– Leverandørene har ikke mulighet til å produsere opp flere juleprodukter så tett på jul, så når det er tomt, så er det tomt, sier Simen Kjønnås Thorsen i Coop.
Meny forteller at de vurderer prisene i butikk også ut fra varebeholdning, slik at alle skal få det de vil ha.
– Vi ønsker heller ikke å være med på ekstrem prisdumping på enkeltvarer, som fort fører til matsvinn. Vi opplever at salget av de populære julevarene øker hos oss på grunn av lavere priser, men også fordi lavpris har gått tomme, sier Nina Hynne i Meny.
Pågangen er ikke over i butikkene. Neste uke er den uken i året med høyest omsetning. Og lille julaften er ifølge Coop den største handelsdagen i hele året med nesten dobbelt så mange solgte varer som normalt.