Prisene på appelsiner og Kvikk Lunsj har allerede vært et hett tema i dagligvaresektoren. Nå har det som flere har ventet på skjedd:
Sjokoladekrigen er i gang. Om så litt på overtid.
– Vi i Kiwi har lovet kundene å være billigst, og det gjelder også til påske, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonsdirektør i Kiwi.
LES OGSÅ: Kvikk Lunsj-krøll for Kiwi – tre kostet det samme som én.
Kolibristenger til 27,90, det er omtrentlig halv pris for hva det kostet for en ukes tid siden.
Påskeskumhylle som er tom, sannsynligvis fordi prisen er svært lav.
Mange esker med Non Stop og sjokoladen M som har blitt utsatt for priskrig den siste tiden. Mange av eskene var tomme.
Julepriskrigen startet tidligere
Da priskrigen startet før jul i fjor, viste kalenderen tidlig desember.
Med priser som 2,90 per bøtte med pepperkakedeig gikk butikkene fort tom for varer, og folk ble møtt av tomme hyller der det skulle ha vært både grøt, marsipan og kjøttvarer.
Denne gangen har butikkene startet senere med varene de forventer mest rift om.
Prisen på Freias fylte sjokoladeegg er satt ned til 37,90 på Kiwi, mens NRK tidligere i år skrev om det samme produktet til 100 kroner på Spar.
Det startet med appelsiner og klementiner, fortsatte med Non Stop, og nå kulminerer det med lave priser på mange av Nidars påskesjokolader.
Kiwi mener at selv om de dumper prisene, så har de tatt høyde for etterspørselen.
– Vi ønsker selvsagt at alle får tak i det de trenger til påske og har bestilt inn mer varer enn noen gang.
– I fjor så vi blant annet pepperkakedeig til 2,90. Er dette prisnivå vi kommer til å se i år, eller er dette et nivå dere ikke ønsker å gå ned på igjen?
– Vi kan av konkurransehensyn ikke si noe om fremtidige priser.
En haug med påskeegg fra Freia som NRK tidligere omtalte til å koste 100 kroner på Eurospar, koster nå 32,90 etter at butikkene satt ned prisene på påskegodt drastisk.
Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRKGjerrigknarken: – Få det unnagjort fort
Rune Kaino Nikolaisen, eller Gjerrigknarken som han også heter på sosiale medier, sier at det er første gangen han har sett priskrig på frukt og grønt på denne tiden.
– Det tror jeg må være første gang til påske, ja. Og det mener jeg er veldig bra. Jeg er på slankeren selv, og liker ikke marsipan, så det passer fint.
Han har registrert at godteri er satt ned i pris det siste døgnet, men venter fremdeles på at én type vare skal settes ned.
– Grillpølser, lammelår, lammestek og kjøttvarer har fremdeles holdt seg ganske stabilt i pris. Det pleier å være på tilbud før påske, men det er mulig at de holder fast på de prisene, og bare bruker godteriet som lokketilbud.
Han tror ikke folk bør vente for lenge for å sikre seg de «gule varene», som han kaller det.
Rune Kaino Nikolaisen, også kjent som Gjerrigknarken, ber folk kjenne sin besøkelsestid når det gjelder de tradisjonelle påskegodt-varene.
Foto: Privat– De varene som er veldig sesongbaserte, marsipanpølser og andre påskesjokolader, de tror jeg ikke butikkene har så veldig mye av. I hvert fall de butikkene jeg har hørt i. Når det er tomt, så er det tomt, men da er det lettere å få inn helårsvarer som Non Stop og ketchup. Så jeg tror ikke en skal gamble, for da kan man fort sitte med skjegget i postkassa.
Det er derimot ikke bare påskevarer man kan gjøre et kupp på før påske.
– Jeg var for eksempel i butikken og kjøpte meg Wasa Rugsprø til 10,90. Det er også gode priser på Idun ketchup, Bergby sennep og Nugatti. Disse tingene går litt under radaren til folk, men jeg oppfordrer folk til å sjekke prisene på vanlige varer også.
Rema: – Tilgang varierer fra butikk til butikk
Line Aarnes, kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000, sier at de har vært tidlig ute med kuttene på 40 relevante påske- og hverdagsvarer i mars.
– For to uker siden kuttet vi prisen på en rekke frukt i løsvekt til 14,90. Fruktkampanjen vår er en del av en større satsing på å øke forbruket av frukt og grønt, i tråd med kostrådene og ønsket fra våre kunder.
Line Aarnes, kategori- og innkjøpssjef i Rema 1000.
Foto: REMA 1000Hun erklærer, i likhet med Kiwi, at hennes kjede skal være billigst.
– Det er viktig for oss å tilby lave priser på hele handlekurven nå inn mot påske.
– Klarer dere å holde hyllene fylt og forhindre hamstring?
– Ved høy etterspørsel så kan tilgang variere fra butikk til butikk, men vi har godt med varer og fyller på fortløpende.
Skeptisk til priskrig
Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender sier at de er generelt skeptisk til priskrig, av én enkelt grunn.
– Det fører til matsvinn både i butikkene og hjemme. Når alt handler om pris istedenfor kvalitet, slutter vi å se verdien til maten. Når vi mister av syne den reelle verdien av maten, blir det enklere å sløse og kaste.
De er imot lav pris på sjokolade og ting som er usunt og unødvendig.
Anja Bakken Riise, avtroppende leder i Framtiden i våre hender.
Foto: André Børke– Generelt er vi positive til at maten som har større miljøbelastning og er dårlig for helsa har en høyere pris, mens den sunne maten er rimeligere. Sånn sett støtter vi at appelsiner og klementiner er tilgjengelig for alle, men vi er kritiske til at kjedene pakker det inn i «priskrig», nettopp fordi vi frykter det fører til sløsing.
Hun sier at priskrig er en lettvint måte for forbrukere å tro at de får en god handel.
– Vi blir lurt til å tro at priskrig er bra for oss. Men i praksis stikker kjedene av med profitten fra norske bønder og fra pressede arbeidere i utlandet, og priskrigen avslører hele logikken. Alt handler om å lokke meg og deg inn i butikken.
Priskrigen har ført til lav pris på Nidar sine påskeegg, som før kostet 40 kroner på Kiwi. Nå koster de 16,90.
Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRKPublisert 10.04.2025, kl. 13.20