– Vi har tatt resthandelen før påsken i dag, sier Tom Olouf Nese til NRK. Det er særlig tilbud på appelsiner og snop han har vært på jakt etter.
I påsken presses ofte prisene på de mest populære varene, og flere butikker frister nå med tilbud på den klassiske «påskekurven» – som sjokolade, grillpølser og appelsiner.
Butikkene selger gjerne varer med tap som Nonstop til 12 kroner eller appelsiner til 7 kroner kiloen.
– Tror det er billig, blir allikevel dyrt
Til tross for kampanjer og tilbud er ikke kundene NRK har snakket med imponert over sluttsummen på kassalappen.
– Det er altfor dyrt. Som pensjonist merker man det veldig godt. Vi prøver å kjøpe råvarer og lage fra bunnen. Men selv råvarene har blitt veldig dyre, forteller Kiwi-kunde Bjørn Vilberg.
Kiwi-kunde Bjørn Vilberg merker godt til de høye matvareprisene – til tross for påskekampanjer.
Foto: Hallgeir Aunan / NRKVilberg synes også det er vanskelig å orientere seg i butikkenes virvar av tilbud. Bonusordninger og «forvirrende tilbud» har eksplodert i butikkene i vinter. Det er blitt mer krevende å vite hva en vare vanligvis koster. Da er det også lettere å sette opp prisene over tid.
– Man tar det man tror er billig, men så blir det allikevel veldig dyrt, sier Kiwi-kunden.
Og det er ikke bare en følelse at prisene har gått raskt oppover den siste tiden.
Maten var uvanlige 8,7 prosent dyrere i mars enn for ett år siden, ifølge Statistisk sentralbyrå. Til sammenligning er det ventet at lønningene vil øke med rundt 4,5 prosent i år.
Nerea Bratteland er på Kiwi for å sikre seg det siste til påsken. – Kassalappen har blitt dyrere, forteller hun.
Foto: Hallgeir Aunan / NRK– De har gått en del opp, det har vi merket. Sluttsummen på kassa er litt høyere enn det man kanskje har vært vant til tidligere, sier kunde Nerea Bratteland.
Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling
Taper på tilbud, tjener på handlekurven
Dagligvarekjedene tjener godt på å lokke deg inn i butikken med fristende tilbud, forteller økonomiprofessor Frode Steen ved NHH.
– Ideen er, om det er påske eller jul, så velger du å ta ut produkter på salg som du vet at alle er opptatt av. For det er det som kan bringe kunden til butikken, sier Steen.
Dagligvarekjedene tjener ikke nødvendigvis stort på å kutte prisene på påskevarer alene, sier økonomiprofessor Frode Steen.
Foto: Agnieszka Iwanska / NRKDet paradoksale, ifølge Steen, er at betalingsviljen gjerne er størst for akkurat de varene som dumpes i pris – fordi vi trenger dem der og da.
– I utgangspunktet tjener de ikke penger på de produktene de kriger mest på, men de tjener penger på at vi kommer i butikken og tar resten av varekjøpet der. I butikkene er det viktig hvor mye penger vi legger ned totalt, sier Steen.
Hva synes du om matprisene?
Kampanje-glade kunder
Kjedene har ikke bare hatt lokketilbud på søtsaker. De har i år også kjørt priskrig på frukt og grønt med bananer og epler til 15 kroner per kilo.
Heidi Ibenholt, distriktssjef i Kiwi, forteller at dette årets påskehandel har vært den beste for Kiwi noensinne.
Responsen har vært særlig god på frukt- og grøntkampanjen, forteller hun.
I påsken selges blant annet kvikk lunsj og melkesjokolade til gode priser, forteller Kiwi-sjef Heidi Ibenholt.
Foto: Hallgeir Aunan / NRK– Med Kiwi Pluss, hyppige justeringer av hylleprisene og ulike kampanjer, klarer kundene å orientere seg godt om hva som faktisk er et reelt tilbud?
– Vi ønsker jo å alltid ha lave, faste priser. Men så vet vi også at kundene våre er veldig glade i kampanjer, sier Ibenholt.
Regjeringen med tiltak over påske
På tross av at kjedene snakker om at priskonkurransen er beinhard, klarte både Rema-eieren og Kiwi-eieren å øke marginene i fjor. Det viser regnskapene for 2024.
Sammen med Coop er det hovedsakelig tre store matkjeder i Norge. De er også eiere bakover i verdikjeden.
Både politikerne og Konkurransetilsynet mener konkurransen er for svak. NRK fortalte onsdag at LO-sjefen har fått marsjordre av medlemmene. Deres største bekymring er at matprisene skal øke videre framover.
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) har varslet flere tiltak over påske for å styrke konkurransen i dagligvare, men har ikke fortalt noe konkret om hva som kommer.
Publisert 16.04.2025, kl. 19.03 Oppdatert 16.04.2025, kl. 19.26