Prisene steg 2,4 prosent det siste året

1 month ago 17



Tallene blir viktige før neste rentebeslutning 19. desember.

Illustrasjonsbilde fra en butikk i Oslo. Foto: Siv Dolmen

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Kortversjonen

Saken oppdateres.

Tirsdag legger Statistisk sentralbyrå (SSB) frem ferske tall over prisutviklingen i november, i form av konsumprisindeksen (KPI).

Prisveksten i november var på 2,4 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Kjerneinflasjonen Kjerneinflasjonen kjerneinflasjon er prisveksten justert for avgiftsendringer og uten energivarer. Dette er også det tallet rentekomiteen i Norges Bank ser mest på når den bestemmer nivået på styringsrenten i Norgevar på 3,0 prosent. Det er dette tallet rentekomiteen i Norges Bank ser mest på når den bestemmer styringsrenten. Dette er første gang kjerneinflasjonen øker siden oktober 2023.

I oktober var årsveksten i inflasjonen på 2,6 prosent, mens kjerneinflasjonen var på 2,7 prosent.

Det var særlig strømprisene som bidro til lavere prisvekst i november, opplyser SSB. Også prisene på klær bidro.

– Strømprisene økte kraftig november i fjor, mens veksten i samme måned i år var mer forsiktig. Dermed dempes tolvmånedersveksten i KPI, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i Statistisk Sentralbyrå i en melding.

Høyere enn ventet

På forhånd var det ventet 2,3 prosent inflasjon og en kjerneinflasjon på 2,8 prosent i november, ifølge anslag samlet inn av Bloomberg.

Prisveksten er viktig for renten på folks boliglån, og dagens tall vil kunne spille inn på avgjørelsene i neste rentemøte 19. desember.

Norges Bank setter sin styringsrente ut fra et mål om å holde inflasjonen på rundt to prosent over tid. De siste årene har inflasjonen ligget langt over målet. Norges Bank har derfor holdt renten høyere enn for noen år siden.

Les på E24+

Slik bygde Matthias (33) million­formuen: – Gjeld opp til ørene

Økonom: – Dyrtiden er tilbakelagt

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets mener at makrotallene den siste tiden bekrefter at det går mot bedre tider.

– Den gode nyheten er at inflasjonen har kommet godt ned, og at lønnsveksten er på 5-tallet5-tallether mener han at lønnsveksten ligger på rundt fem prosent. Det innebærer at det nå er kraftig reallønnsvekstreallønnsvekstat lønnene øker mer enn prisveksten, slik at folk reelt sett får bedre råd, og reallønningene er høyere enn de var på toppen før fallet startet i 2022, sier Andreassen til E24.

– Dyrtiden er tilbakelagt, sier han.

Andreassen påpeker at inflasjonen er litt lavere enn det Norges Bank har lagt til grunn, hvis man ser de siste månedene under ett.

– Men det gir ikke et stort negativt bidrag til rentebanenrentebanenrentebanen er Norges Banks forventninger til styringsrenten fremover i tid, sier Andreassen.

– Det ligger ikke an til noen nedjustering av rentebanen, sier han.

Han sier at Sparebank1 Markets heller mot at det første rentekuttet vil komme i mars, men at det ikke er gitt.

– Hva er vurderingene rundt kutt i desember?

– Det er ikke uaktuelt, det kan tenkes at de finner på et eller annet. Men vi venter ingenting før mars neste år, sier Andreassen.

Venter ikke raskt rentekutt

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier at det ser ut til at Norges Bank treffer med sin historie om at inflasjonen er gjenstridig enn man kunne håpe på.

– Det er ingen grunn til at Norges Bank vil sette ned renten med det første, sier hun.

– Noen har snakket om både desember og januar?

– Det fremstår som helt urealistisk. Særlig i desember, men også lite realistisk i januar. Vår tro på mars-kutt er helt klart styrket.

Hovedårsaken er ifølge Haugland at norsk økonomi har tatt sats, og at det ikke er behov for noe raskt rentekutt for å få opp aktiviteten.

Les også

Tysk sjeføkonom om Europa: – En varslet ulykke

– Ikke noen overraskelse

Rente- og valutastrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets sier til E24 at den underliggende inflasjonen er i tråd med Norges Banks forventninger.

Han mener likevel at rentebanen vil trekkes ned, og at hvis man ser tre måneder under ett så har kjerneinflasjonen ligget 0,2 prosent lavere enn Norges Banks prognoser.

– For Norges Bank var ikke dette noen overraskelse, sier han.

Cekov påpeker at noen faktorer tilsier raskere rentekutt, som lavere inflasjon og en svekket bygg- og anleggsbransje. Samtidig:

– Norsk økonomi holder seg godt.

Strategen tror første rentekutt kommer i mars, og at det blir totalt tre kutt i 2025. Rentemarkedet venter på sin side hele fem kutt, opplyser han.

Read Entire Article