Prinsippsaken om statsstøtte og kommunale foretak ble opphevet av Høyesterett

5 days ago 10



Om Frogn kommune hadde visst hvor mye tid og penger den kom til å bruke på rettstvister, så kan det tenkes kommunestyret ville gått en ekstra tenkerunde før den vedtok å bygge bade- og fitnesanlegget Bølgen i Drøbak.

Ikke bare genererte bygget en enorm tvist med entreprenøren, med påfølgende ansvarssak mot advokatene fra SANDS. På toppen har etableringen av fitnessenteret utløst en prinsippsak om definisjonen på statsstøtte, med potensielt store praktiske konsekvenser for kommunal sektor.

Les: Dissensdom om kommunalt foretak blir prinsippsak i Høyesterett

Vil du jobbe med både finansiering og finansregulatoriske spørsmål?

Delte sakskostnader

Den saken tapte kommunen i Eidsivating lagmannsrett i fjor høst, men fredag ble dommen opphevet av Høyesterett. Dermed blir det atter en runde i lagmannsretten. Tvisten oppstod fordi konkurrentene i treningsmarkedet mente kommunens nye treningssenter i Bølgen i realiteten er en statsstøttet markedsaktør, i strid med EØS-reglene. 

Forhistorien er at Frogn kommune i 2015 utlyste en offentlig anbudskonkurranse, der fem kjeder ble invitert til å gi tilbud på leie og drift av treningssenteret. Kommunen kom imidlertid ikke til enighet med noen av dem, og besluttet drive senteret som et kommunalt foretak. Konkret står striden om koronastøtten fra 2021 og 2022 utgjorde en ulovlig statsstøtte.

Fornøyd med ny runde

Til tross for at kommunen fredag fikk Høyesteretts medhold i at lagmannsrettens dom skulle oppheves, kommer Høyesterett til at ingen av partene har vunnet saken i det vesentlige. Årsaken er at Høyesterett løser saken på et annet grunnlag enn underinstansene. Resultatet er at begge parter ser på saken som en seier.

«Med unntak for vilkåret om at det må være gitt en økonomisk fordel er jeg kommet til at alle vilkårene for ulovlig støtte i EØS-avtalen artikkel 61 nr. 1, er oppfylt. Spørsmålet om det er gitt en økonomisk fordel har ikke Høyesterett bevismessig grunnlag for å avgjøre», skriver førstvoterende Christian Lund.

– Vi er fornøyd med at dommen er opphevet, og så blir nå en ny behandling av spørsmålet om hvorvidt kapitaltilførselen til treningssenteret utgjorde en «fordel» i statsstøttereglenes forstand. Konklusjonen er utslag av en veldig konkret vurdering, så foreløpig er det litt vanskelig å utlede hvilke konsekvenser denne dommen vil få for offentlig sektor. Det sentrale for oss er at dommen er opphevet, sier Per Andreas Bjørgan fra Lund & Co, som har representert Frogn kommune i denne tvisten.

– Første i Norden

Hovedorganisasjonen Virke har inngitt skriftlig innlegg til saken, til støtte for de private treningssentrene, og vist til at saken etter deres syn er viktig for å sikre rettferdige konkurransevilkår i Norge. Virke skriver nå, i en pressemelding, at Høyesterett etter deres syn har avgjort de prinsipielle spørsmålene i deres favør, selv om saken nå skal behandles på nytt.

– Dette er den første saken av sitt slag som har vært behandlet i Norden, og til tross for at våre medlemmer også har kjempet for erstatning, så vil dommen tydeliggjøre hva som er lov og ikke lov i konkurransen mellom et kommunalt foretak og en privat næringslivsaktør. Her har det lenge vært mange uklarheter og gråsoner, som har vært til frustrasjon for både store og små private aktører. Denne dommen har oppklart en del usikkerhetsmomenter, skriver Virkes bransjeleder for aktiv helse, Morten Mørland, i meldingen.

Høyesteretts dom finner du her.

Read Entire Article