Politivoldsaken fra Kongsberg slippes inn til Høyesterett

1 month ago 51



2024-07-12T14:34:04.154186Z

Oppdatert: 2024-07-12T14:43:36.352398Z

Politimannen er tiltalt for grov kroppskrenkelse og grovt uaktsomt brudd på tjenesteplikten, i kjølvannet av en mye omtalt pågripelse på Kongsberg i november 2022. Hendelsen ble filmet, og fikk stor spredning i både sosiale og ordinære medier. 

Under prosedyren la aktoratet til grunn at straffen som utgangspunkt skulle være 120 dagers fengsel, men at det måtte gjøres et et ikke ubetydelig fradrag fordi tiltalte handlet som polititjenestemann. Påstanden landet deretter på 60 dager.

Vil du lede et av Norges største prosedyremiljøer?

Tvert imot

Dette var Borgarting lagmannsrett ikke enig i. Retten mente at politiet har et vidt handlingsrom for å bruke lovlig makt, men at når disse grensene først er overtrådt, så er det ikke riktig at den særskilte beskyttelsen som politiets tjenestemenn har mot straffansvar skal virke også ved straffutmålingen.

«At straffbar vold utøves i politiets tjeneste, kan tvert imot være en
skjerpende omstendighet, fordi slike handlinger skader publikums tillit til politiets tjenesteutførelse»
, het det i dommen.

I avgjørelsen Høyesteretts ankeutvalg nå har avsagt, fremkommer det at Høyesterett skal behandle både lovanvendelse, saksbehandling og straffutmåling. 

– Skummel presedens

Tjenestemannens forsvarer, Heidi Reisvang fra Elden, uttalte etter dommen at deres klient frykter hva dette kan bety for tjenestepersoners mulighet for å forhindre skade på seg selv eller andre i tjenesten. 

– Hvis denne dommen blir stående vil den sette en skummel presedens for fremtidige saker som involverer politiets bruk av makt som jeg mener samfunnet ikke er tjent med, sa Reisvang. John Christian Elden skal prosedere saken for Høyesterett.

– Det var en ventet avgjørelse, ut fra dissensen i lagmannsretten. Nå ligger det til rette for at Høyesterett kan avsi frifinnende dom, om de følger vår lovforståelse. Og uansett vil dommen kunne bli opphevet, sier Elden.

Lagmannsrettens dom finner du her.

Read Entire Article