Kvale-partner skal lede nytt konkurranselovutvalg

1 week ago 11



2024-09-06T10:01:22.181610Z

Oppdatert: 2024-09-06T10:11:25.350923Z

Utvalget som nå er oppnevnt for å revidere konkurranseloven skal ledes av partner i Kvale Kristin Hjelmaas Valla. Hun arbeider ifølge firmaets presentasjon primært med konkurranserett, og leder firmaets EU/EØS- og konkurranserettsavdeling.

Vi søker advokat/advokatfullmektig innen offentlige anskaffelser

Tre advokater

Med seg i utredningsarbeidet får hun blant andre managing partner i SANDS Thomas Sando og advokat i LO Herdis Helle. De øvrige medlemmene er

  • Førsteamanuensis ved UiB Ingrid Margrethe Halvorsen Barlund
  • Spesialrådgiver og tidligere finansråd i Finansdepartementet Hans Henrik Scheel
  • Førsteamanuensis ved NHH Linda Orvedal
  • Førsteamanuensis ved UiB Malgorzata Agnieszka Cyndecka
  • Lagdommer i Borgarting lagmannsrett Alf Henrik Evjenth Kolderup
  • Sjeføkonom i Konkurransetilsynet Hans-Petter Håvås Hanson
  • Fagleder i NHO Halvor E. Sigurdsen

Kritisert av Advokatforeningen

I forbindelse med høringen om den nye hjemmelen for markedsetterforskning, tok blant andre Advokatforeningen til ordet for at lovverket trengte en fullstendig gjennomgang. Foreningen skrev at forslaget innebar «omfattende og inngripende hjemler overfor både personer og foretak», og mente det var «uheldig at det ikke er lagt opp til en bredere beslutningsprosess». Og videre:

«I lys av denne utviklingen, hvor store deler av strafferettspleien innenfor næringsreguleringsretten overfor så vel foretak som fysiske personer, flyttes fra straffeprosessloven til forvaltningsloven, uten en forutgående bredere rettspolitisk diskusjon, anbefaler Advokatforeningen at det nedsettes et eget offentlig utvalg med mandat til å vurdere om det er behov for å styrke og konkretisere rettssikkerhetsgarantiene i forvaltningsloven der forvaltningsorganer ilegger foretak og fysiske personer ulike former for sanksjoner.»

Haavind styrker laget med en dyktig advokatfullmektig med interesse for børs, kapitalmarked og finansregulatorisk, og ønsker deg med på laget!

Høy terskel

De viktigste forslagene som var på høring var at Konkurransetilsynet skulle få hjemmel til å treffe bindende konkurransefremmende vedtak mot markedsaktører uten at det foreligger (mistanke om) brudd på forbudsbestemmelsene, samt hjemmel for å ilegge fysiske personer overtredelsesgebyr og ledelseskarantene for overtredelse av konkurranseloven. Det sistnevnte forslaget er ikke fulgt opp i den proposisjonen som ble fremlagt fredag.

– Markedsetterforskning kan brukes i dagligvarebransjen, men også i alle andre markeder der konkurransen er begrenset eller står i fare for å bli begrenset, skriver næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) i en pressemelding.

Departementet opplyser at det skal derfor være høy terskel for å sette inn tiltak, og at det skal  stilles krav om åpen høring før det startes etterforskning.

– Forslaget balanserer godt mellom å være et effektivt verktøy mot alvorlige konkurranseproblemer, og mellom hensynet til rettssikkerhet og forutsigbarhet for næringslivet, skriver Myrseth.

Read Entire Article