Politiet: Høiby nektet å forklare seg

5 days ago 10



Lørdag ettermiddag ble kronprinsesse Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby (27) løslatt fra arresten i Oslo. Da var siktelsen mot ham utvidet med flere punkter, og ytterligere én person har fått status som fornærmet i saken.

– Han ble løslatt etter at det ble konstatert at han ikke ønsket å forklare seg for politiet, sier politiadvokat Andreas Kruszewski i Oslo politidistrikt til NRK senere lørdag ettermiddag.

Kruszewski bekrefter at Høiby sent fredag kveld ble pågrepet i Innlandet politidistrikt.

– Jeg kan ikke gå inn i nærmere detaljer utover å bekrefte at den skjedde uten dramatikk, understreker han.

– Vi ønsker naturligvis å få til avhør med ham på et senere tidspunkt.

Mistenkt for å ha kontaktet ekskjæreste

Siktelsen mot Høiby ble lørdag utvidet med:

  • Kroppskrenkelse, hensynsløs adferd og brudd på besøksforbud mot en tidligere kjæreste. Det var etter en hendelse i denne kvinnens leilighet på Frogner i Oslo at Høiby tidlig i august ble pågrepet av politiet.
  • Vold i nære relasjoner mot ekskjærestene Juliane Snekkestad og Nora Haukland. De hadde tidligere status som fornærmet i saken.
  • Trusler mot ytterligere én person. Det er politiet selv som har anmeldt denne saken.

Fire fornærmede er omfattet av siktelsen. Men totalt fem personer har status som fornærmet i saken, ifølge politiet. Høiby er også anmeldt for et tyveri av en scooter.

Høiby ble pågrepet fredag kveld på en hytte. Til tross for at siktelsen mot ham er utvidet med flere punkter, var det bruddet på besøksforbudet overfor kvinnen med leilighet på Frogner som var grunnlaget for pågripelsen, ifølge Kruszewski.

politiadvokat Andreas Kruszewski i Oslo politidistrikt

Politiadvokat Andreas Kruszewski i Oslo politidistrikt sier at Marius Borg Høiby ikke vil forklare seg for politiet.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Han har ikke rettet seg etter forbudet, som innebærer at han ikke kan kontakte den fornærmede, sier politiadvokaten.

– Jeg kan bekrefte at det er et enkeltstående brudd per telefon.

Politiet mener de har «skjellig grunn» til mistanke. Det vil si at de mener det er sannsynlig at Høiby har brutt besøksforbudet. Kruszewski vil ikke gå inn på konkrete bevis de eventuelt har mot Høiby.

Vold i nære relasjoner

Politiets aksjon besto av to deler: ransaking og selve pågripelsen, opplyser Kruszewski. Begge skjedde på samme adresse.

Politiadvokaten er ordknapp om ytterligere detaljer om etterforskningen og pågripelsen. Han vil ikke kommentere om det er gjort beslag i saken, eller om det var flere personer på hytta der Høiby ble pågrepet.

Marius Borg Høiby og hans mor kronprinsesse Mette-Marit

Marius Borg Høiby og hans mor, kronprinsesse Mette-Marit i 2022.

Foto: Lise Åserud / NTB

Når det gjelder utvidelsen av siktelsen til å gjelde vold i nære relasjoner mot Juliane Snekkestad og Nora Haukland er det også «skjellig grunn til mistanke» som ligger bak politiets vurdering.

– Dette er en av de mest alvorlige straffbare handlingene i straffeloven. Det er høyt prioritert fra politiet side, understreker Kruszewski.

Mishandling i nære relasjoner har en strafferamme på seks års fengsel.

Drapstrusler

Politiadvokaten vil ikke gi ytterligere detaljer om den fjerde personen som Høiby er siktet for trusler mot. Men det gjelder drapstrusler, ifølge politiet.

Når det gjelder denne siktelsen erkjenner han ikke straffskyld, ifølge forsvarer Øyvind Bratlien. Det er ikke kjent hvordan Høiby stiller seg til de andre siktelsene.

Forsvareren mente grunnlaget for pågripelsen var svakt:

– I mine 17 år som forsvarer har jeg ikke opplevd eller hørt om en pågripelse på et så tynt faktisk og rettslig grunnlag, skriver Bratlien.

Politiadvokat Kruszewski sier at politiet er informert om forsvarerens synspunkt:

– Jeg har notert meg hans synspunkter om det. Når det er sagt står vi i påtalemyndigheten meget trygt i denne begrunnelsen.

Publisert 14.09.2024, kl. 16.20 Oppdatert 14.09.2024, kl. 17.27

Read Entire Article