Politiet hastet Markus Botnen til sykehus: – De måtte spare tid

14 hours ago 4



 Carina Johansen / NTBÅSTEDET: Flere skuddhull i frontruten på bilen politiet stoppet på Klepp natt til 28. desember. Foto: Carina Johansen / NTB

Med en «load and go»-løsning tok politiet med seg en kritisk skuddskadet Markus Botnen fra åstedet på Klepp. Han døde senere på sykehus.

Onsdag 8. januar kl. 20:36

Kortversjonen

  • Politiet brukte en «load and go»-metode for å frakte Markus Botnen til sykehus etter skytingen på Klepp.
  • En ambulanse var ikke kommet til stedet og politiet vurderte at det var fare for Botnens liv, som ikke sto til å redde.
  • Bistandsadvokaten til Botnens nærmeste pårørende sier familien har tiltro til Spesialenheten og politiets etterforskning av hva som skjedde.

– Han ble kjørt vekk fra stedet først i en politibil. De kjørte i retning av en ambulanse, som tok ham med videre til sykehus, sier politiadvokat Eli Valheim til VG.

– Det var nok en konkret vurdering av politiet å ta ham med slik fordi de måtte spare tid når det hastet.

Bilde av Eli ValheimEli Valheim

Politiadvokat og påtaleansvarlig i saken

Det var natt til lørdag 28. desember litt over klokken 01.30 at titalls skudd ble avfyrt mellom politiet og en bil med to personer, som var blitt stoppet i en busslomme langs Solavegen på Klepp.

Ett av skuddene traff politibetjent Markus Botnen (25). Han hadde på seg skuddsikker vest. Men kulen traff fra siden i venstre overarm, helt i ytterkanten av beskyttelsen, og trengte videre inn i overkroppen.

Tiden det tok fra han ble skutt og andre politibetjenter på stedet hastet ham vekk, er ukjent.

– Men mitt inntrykk er at det gikk relativt fort, sier Valheim og viser til Spesialenheten for ytterligere detaljer om dette.

 PolitietDREPT I TJENESTE: 25 år gamle Markus Botnen. Foto: Politiet

Metoden politiet tok i bruk, kalles for «load and go». I stedet for å vente på en ambulanse, frakter politiet da selv personer med kritiske skader til sykehus fortest mulig i et forsøk på å redde liv.

Stavanger universitetssykehus ligger 25 minutter å kjøre fra åstedet.

Skuddene på Klepp

  • Natt til lørdag klokken 01.08 fikk politiet først melding om en mulig trusselsituasjon på Jæren.
  • En knapp halvtime senere stoppet de en bil på Klepp. Så begynte skytingen.
  • Detaljene rundt dramaet som førte til at politibetjent Markus Botnen (25) og Geir Roald Hodne (41) skulle miste livet kort tid senere, er fortsatt uklare.
  • Politiet har sagt at det oppsto skuddveksling etter at to betjenter ble skutt mot fra den anholdte bilen.
  • Det var en mann i 50-årene, som kjørte bilen. Geir Roald Hodne satt i passasjersetet.
  • Bildene fra åstedet viser flere kulehull i frontruten, men nøyaktig hvor mange skudd som ble avfyrt, er foreløpig uvisst.
  • En annen politibetjent ble også skadet i skuddutvekslingen, og er skadet i benet etter hendelsen.

Botnen ble tatt med i en politibil fordi en ambulanse ikke var kommet til stedet ennå, opplyser Steffen Thesen, driftsenhetsleder for felles operative tjenester i Sør-Vest politidistrikt til VG.

– Det ble gjort alt som kunne for å redde ham, men livet hans sto dessverre ikke til å redde, og utfallet ble tragisk. Det er ikke ofte en person må fraktes på denne måten, men det blir gjort hvis det er fare for liv og helse, og ambulansen ikke har kommet til stedet ennå, skriver Thesen.

Politibetjentene som var involvert i hendelsen, er blitt avhørt av Spesialenheten som etterforsker politiets håndtering.

Hva de har forklart i avhør, er ikke noe de ønsker å gå inn på nå.

De vil heller ikke kommentere antall skudd som ble avfyrt.

 Privat / FacebookDØDE: Geir Roald Hodne er siktet for drap, drapsforsøk og grove trusler etter skytingen på Klepp. Foto: Privat / Facebook

Geir Roald Hodne (41), ble også skutt i den dramatiske hendelsen. Ifølge politiet var det han som avfyrte det første skuddet. Han er siden blitt siktet for drap, drapsforsøk og grove trusler.

I tillegg ble en kollega av Botnen skutt i foten.

Alle tre ble tatt med til Stavanger universitetssykehus. Kun Botnens kollega overlevde.

Bilde av Stian KristensenStian Kristensen

Bistandsadvokat til Markus Botnens nærmeste pårørende

Bistandsadvokat Stian Kristensen ønsker ikke å si noe mer på nåværende tidspunkt på vegne av Botnens familie, utover følgende kommentar:

– Familien har tiltro til at Spesialenheten og politiets etterforskning vil skape klarhet i hva som skjedde.

Kristensen har tidligere sagt at familien er i en «bunnløs sorg» og at de ber om ro.

Read Entire Article