Politi involvert i skyteepisoden får ikke snakke sammen: – Ekstremt krevende

3 days ago 10



Rundt 40 politifolk i Sør-Vest politidistrikt får tilbud om krisehjelp etter den dødelige skytingen, der en ung politimann og Geir Roald Hodne (41) ble skutt og drept.

– Vi har mange ansatte som har hatt sterke opplevelser knyttet til oppdraget på Klepp, sier HR-direktør Modolf Haraldseid i Sør-Vest politidistrikt. Foto: Javad Parsa / NTB
  • Ingunn Røren

Publisert: 30.12.2024 20:18

Nye retningslinjer forbyr politifolk som har vært involvert i skyteepisoder, å snakke sammen før de er blitt avhørt av Spesialenheten.

Politifolkene som var på stedet der det ble avfyrt en rekke skudd på Klepp, får dermed ikke snakke med kollegene sine etter den dramatiske hendelsen.

Avhør først

Før de kan få debrief etter å ha vært nær på en situasjon der kollegaen Markus Botnen (25) ble drept, må politifolkene som var direkte involvert i skytingen avhøres av Spesialenheten.

Deretter skal de avhøres av etterforskere fra Vest politidistrikt, som er settepolitidistrikt fordi Sør-Vest politidistrikt har en rekke ansatte som er involvert i saken. Først etter dette kan politifolkene snakke med de andre som opplevde de dramatiske minuttene sammen med dem.

– Vi forholder oss til retningslinjene, men det gjør selvsagt situasjonen ekstremt krevende når vi skal ivareta ansatte i en vanskelig tid. All ekspertise viser at personer som har vært gjennom traumatiske hendelser bør få debrief rett etterpå, sier HR-direktør Modolf Haraldseid i Sør-Vest politidistrikt.

Politimannen Markus Botnen (25) ble skutt og drept i tjeneste på Klepp. Foto: Politiet

Retningslinjene ble innført i februar i år, og påbyr at politifolk som er involvert i skyteepisoder holdes adskilt til etter at de er avhørt av Spesialenheten for politisaker.

– Vi tar på største alvor at det er ansatte hos oss som har hatt sterke opplevelser knyttet til dette oppdraget. Vi jobber med å gi oppfølging knyttet til reaksjonsmønsteret til den enkelte, som kan variere veldig fra person til person, sier Haraldseid.

Flere kan ha sett drapet på kollegaen

Politiet hadde en drone i luften som filmet hele skytehendelsen. Politiets dronebil er utstyrt med flere skjermer der alt dronen ser blir sendt direkte. Bakdørene på bilen kan åpnes opp slik at store skjermer gjør det mulig for politifolk på utsiden av bilen å følge med på alt som skjer.

Flere politifolk kan dermed ha sett drapet på kollegaen direkte på skjermene som viste alt dronen fanget opp.

– Detaljene i dette kan jeg ikke gå inn på, sier kommunikasjonsdirektør Atle Andersen i Sør-Vest politidistrikt.

– Politiet hadde en drone i luften og den har filmet hendelsen, hvilket innebærer at hendelsesforløpet er godt belyst. Spesialenheten har innhentet filmen, og den vil bli analysert grundig, opplyser Spesialenheten for politisaker i en pressemelding.

Frivillige dekker vakter

Felles debrief for politifolkene som var involvert er satt opp først 2. januar.

Politibetjent Markus Botnen (25) fra Jæren politistasjon ble skutt og drept natt til 28. desember da han rykket ut til en pågående trusselsituasjon.

– Vi organiserte møtesteder for ansatte på politistasjonene på Jæren, i Sandnes og i Stavanger, som alle hadde tjenestemenn som deltok på oppdraget. Der satte vi opp minneprotokoll, lys og bilde av avdøde, slik at de som ville fikk skrive en hilsen. Erfaringsmessig er det stort behov for å ivareta også de som ikke var direkte involvert, vi har mange ansatte som har jobbet tett med både den drepte og den skadede politimannen, sier Haraldseid.

Listen over ansatte i Sør-Vest politidistrikt som skal følges opp etter skytingen er på rundt 40 personer. Dette gjelder også ledere som har direkte ansvar for de involverte tjenestepersonene som rykket ut til trusselsituasjonen, der politiet hadde fått melding om at gjerningspersonen var bevæpnet.

En rekke ansatte i Sør-Vest politidistrikt som ikke var satt opp på vakt i romjulen har meldt seg frivillig for å jobbe, slik at de ansatte som var involvert i hendelsen kan få fri.

– Vi er takknemlige for at de ansatte viser slik velvillighet, sånn at vi kan ivareta de som har det vanskelig best mulig, sier HR-direktøren.

Read Entire Article