En pest brer seg i mineralsamlingene på Naturhistorisk museum i Oslo. Det medfører blant annet at 100 år gamle steinprøver plutselig er pulverisert.
Lørdag 7. desember kl. 13:08– Det kalles pyrittpest, sier Henrik Friis, som er ansvarlig for mineralsamlingen ved Naturhistorisk museum, til Forskning.no.
Av de 44.000 mineralprøvene i samlingen på museet, utgjør ikke noen hundre ødelagte steiner en stor andel. Men mange av skuffene har ikke vært åpnet på mange år. Derfor vet ikke museet nøyaktig hvor mange prøver som kan ha blitt til støv.
Friis tror problemet kan vise seg å være enda mer omfattende enn fryktet.
– Pyritt er det mineralet hvor omvandlingene ses tydeligst, men flere andre mineraler er også blitt ødelagt de siste årene. Selv om prosessene ikke er helt like pyrittpesten, er resultatet det samme, sier han.
Kjemiske reaksjoner som skjer når jernsulfidet i pyritt blir utsatt for høy fuktighet og oksygen, fører til at mineralet sprenges i stykker innenfra. I tillegg til pyritten i mineralsamlingen på museet, ligger mange fossiler i stein som inneholder pyritt.
Når pyrittpest rammer, kan også de gamle fossilene sprenges i stykker.
– Mange av fiskeøgleskjelettene er angrepet. Dette er et problem på alle museer, sier professor ved Naturhistorisk museum, Jørn Hurum, til Forskning.no.
Publisert: 07.12.24 kl. 13:08Oppdatert: 07.12.24 kl. 13:08