Å være makker til Johannes Høsflot Klæbo (28) i en lagsprint i mesterskap har nesten vært synonymt med gull. Nå tror Pål Golberg (34) han vet hvem det står mellom før VM i Trondheim.
1 av 2Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Henrik Davidsen Hellevik, VG
Publisert: 14.12.2024 08:05
Langrennsløperen nevner ikke Petter Northug, som i høst lanserte seg selv som en kandidat til lagsprintenlagsprintenI en lagsprint i dagens format består lagene (nasjonene) av to løpere. Disse kvalifiserer seg gjennom en prolog og totaltiden til de to må være blant de 15 beste for å gå videre. Så går 15 nasjoner finale. Der går de tre heat hver og veksler hverandre ut fem ganger.. Heller ikke Even Northug.
– Jeg tror ikke jeg fornærmer noen andre når jeg sier at jeg kjemper med Harald (Østberg Amundsen) og Erik (Valnes). Men at Erik er et hestehode foran oss andre på papiret. Det er en utholdenhetskonkurranse. Jeg står klar hvis noen er syke eller formen peker nedover, sier Golberg.
– Det siste der var litt ydmykt ...
– Takk! sier 34-åringen som vant lagsprintgull med Klæbo sist det var VM i Planica 2023.
For etter en middels sesongstarten middels sesongstartGolberg har gått fire verdenscuprenn før denne helgen i Davos. Han har bokført to 10. plasser, en ellevteplass og en 12. plass i de fire rennene., var Golberg tilbake i strålende humør fredag kveld.
Den ble kanskje først og fremst husket for sjokkbragden til et kritisert norsk damelag, men i flomlyset foran mange tilskuere fikk Golberg sin første store opptur denne VM-sesongen, da han vant lagsprinten i fristil sammen med Klæbo i verdenscupen i Davos.
Denne øvelsen har vært som et sikkert gullkort for Norges herrelag i fem mesterskap de siste seks årene, der Klæbo har hatt fire ulike makkere.
Og igjen er det kjempekamp om nettopp den ene plassen på laget.
Heller ikke sprintlandslagstrener Arild Monsen nevner Northug-brødrene som aktuelle ved første spørsmål.
– Hvor vanskelig blir det å ta ut den makkeren til Johannes i VM?
– Nei, altså ... kanskje jeg ikke trenger å regne med Petter (Northug) lenger, da. Da er jo dét løst.
Sjekk Klæbos overlegne avslutning i Davos fredag kveld:
– Hvor mange, og hvem er det snakk om?
– Han (Golberg) som gikk i dag er aktuell, Harald (Østberg Amundsen) er aktuell, Erik (Valnes) er aktuell.
– Even Northug òg, kanskje, eller?
– Ja da. Det er mange som er aktuelle. Men det er farlig å si for mye.
Arild Monsen
Landslagstrener langrenn, Norge
Til en lagsprint ser Monsen etter mange ulike kvaliteter. Bedre utholdenhet utover det en ren sprinter vanligvis har blir trukket frem.
– Med det mannskapet vi ofte stiller med i Norge, kommer de rene sprinterne litt til kort i lagsprint, spesielt når tempoet blir kjørt så «hardt», begrunner Monsen.
– Men det å beviselig ha klart å mestre felt godt i en lagsprint til, er også det et poeng som du kommer til å se etter?
– Veldig. Det å være taktisk smart.
– Da er det store spørsmålet: Hva er det du skal bruke av renn for å ta ut det laget? Hvordan tar du ut den siste?
– Det er jo den formen dem viser. Vi trenger ikke mange uttaksrenn i lagsprint.
– Aktuelle kandidater som presterer på 10 og 20 kilometer, da vet vi at de er gode nok til å være med i lagsprint også.
– Det har vært mye prat fra Petter Northug i flere måneder nå. Han forteller alle andre hvordan ting skal være og ikke være. Nå melder han forfall til hele Scandinavisk Cup i Lillehammer. Hva tenker du når du hører det?
– Nei, jeg vet ikke. Jeg ble litt overrasket. Men Petter er jo litt på «vikende front» med å komme på teamsprintlaget nå. Han er jo det. Her hadde det vært tøft, men han skulle jo vært på Skandinavisk Cupskulle jo vært på Skandinavisk CupPetter Northug skulle sesongdebutert under Skandinavisk cup (nivået under verdenscup) i Lillehammer denne helgen. Fredag ble det kjent at Northug er forkjøla og står over alle renn., så det er litt synd. Jeg håper han kommer fort tilbake.
Så hva sier Klæbo selv?
– Jeg er glad at det ikke er jeg som skal ta ut det laget. Det får trenerne ha en god runde på og tenke seg nøye om. Jeg tror kanskje jeg har gått meg inn på laget, sier Klæbo – som naturligvis er selvskreven, til VG.
– Men jeg har gått med Pål. Han gjør sjelden feil. Han er en kjempekandidat. Men det er så enormt nivå i Norge. Så mange som kunne gått. Det er sikkert fire-fem stykker. Men det Pål gjør er kjempeimponerende. Han har ikke gått mange sprinter i det siste, men dette er noe annet.
– Du må klare å holde hodet kaldt. Det kan fort skje uhell. Det er greit å ha med noen som har vært med i gamet og skjønner hvordan dynamikken er i et sånt felt.
– I en situasjon uten uhell, ingen fall, er det å få gå med Klæbo nærmest en sikker gullmedalje blitt?
– På ingen måte, sier Pål Golberg og ler godt.
Han fortsetter:
– Jeg har så respekt for andre konkurrenter og alt som kan gå galt. Jeg var bra nervøs før vi skulle gå lagsprint i VM i Planica selv om vi var store favoritter. Det er kjøtt og blod, utstyr skal holde. Selv om menigmann er så vant til at man løser det, så vet vi hva som kan gå galt.