Stengte turisthytter og avlyste arrangementer. Det er effekten av snømangel i fjellet. Man noen holder fortsatt koken.
Torsdag 17. april kl. 15:53– Det er ikke akkurat fullt trøkk. Vanligvis har vi så mange gjester på dette tidspunktet at vi ikke rekker å betjene alle, men akkurat nå er det ingen gjester her.
Det sier Knut Olstad til VG. Han er innehaver på Peer Gynt-hytta i Rondane, knutepunkt mellom Høvringen, Rondvassbu, Kampen og Mysuseter.
Hytta er 100 år i år, men det ble ikke det jubileet Knut og familien hadde sett for seg.
– Vi håper det kommer tuslende noen turister etter hvert. Fra Høvringen er løypa til dels godt preparert, men man må bære skiene noen steder. Det er absolutt ikke den verste påsken på 100 år. I 2011 stengte vi helt før påsken, sier han.
Lite snø og farlig is på innsjøen i nærheten gjorde at Gjendebu turisthytte måtte stenge før påsken. Hytta ligger i værskillet mellom øst og vest og det er nesten ikke snø i området.
Også DNT-hyttene Bjørnholia og Grimsdalshytta i Rondane, Svukuriset i Femundsmarka og Liomseter i Langsua og Mårbu på Hardangervidda (fra tirsdag) holder stengt på grunn av lite snø, melder Den Norske Turistforening.
Rundt 1000 DNT-gjester har fått melding om at påskebookingen er kansellert.
Stenger påskeutsalget
Også på Kvitfjell har hyttefolket satt skiene i boden for sesongen. En kjær påsketradisjon i området har vært påskeutsalget til Ringebu Fåvang Skiklubb i Skardbua, men i år blir det ikke pølser og kakao i solveggen. Skiklubben skriver i et Facebook-innlegg at «dårlige snøforhold og vanskelig tilkomst gjør det umulig å gjennomføre som planlagt», og ønsker velkommen tilbake i påsken 2026.
På Høgevarde i Flå kommune legges det opp til andre aktiviteter enn ski denne påsken. Det meste av vinteren har vært utfordrende for løypekjørerne, og fredag ble denne meldingen lagt ut til hyttefolket: «I det lengste har vi håpet det var mulig å kjøre skispor i skogen, men det er nå klart at det er over for i år. Vi ønsker velkommen til andre aktiviteter som stolpejakt, frisbeegolf og badstue.»
Løypekjørerne på Gålå gir seg heller ikke så lett, men innser at skiføret er på hell: «Det har blitt mere vann og bekkene har begynt å gå opp. Det er derfor fullt mulig å bli våt på beina om man ikke passer seg.»
Enkelte steder har man for lengst innsett at årets påske ikke går som planlagt. Bortelid skisenter i Agder så seg nødt til å stenge alle skiheisene før palmehelgen, bortsett fra halve barnebakken. Ikke siden 2011 har det vært så lite snø, fortalte daglig leder for skisenteret Lasse Liestøl til VG.
Ifølge Fædrelandsvennen har også Ljosland skisenter i Agder stengt skibakken for sesongen.
Skjærtorsdag meldte Haglebu Sisenter i Sigdal at også de må legge inn årene for sesongen.
– Vi må dessverre meddele at gårsdagens og dagens regnvær og varmegrader har tæret alt for mye på snøen slik at det ikke er forsvarlig å holde oppe-. Tross en innsats før påske så er værgudene ikke med oss, skriver de på Facebook.
Fortsatt muligheter
Men det er fortsatt håp for snøsugne nordmenn.
– Det er litt mindre snø enn vanlig, men likevel nok til å få fine skiturer i høyfjellet. Med så sen påske som i år, kan man møte på åpne bekker og bare flekker, men er du litt ekstra forsiktig, kan du få en nydelig tur, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT), Tor Kåpvik.
Det er mest snø midt på Hardangervidda, Tafjordfjella, Breheimen, Skarvheimen og i vestre del av Jotunheimen. Det er også mye snø i Sylan i Trøndelag og i Nord-Norge.
Kåpvik forteller at det fortsatt er en drøss med DNT-hytter i fjellet som holder åpent:
Haukeliseter Fjellstue, Krækkja, Kalhovd Turisthytte, Rauhelleren, Sandhaug, Litlos, Solheimstulen, Gaustatoppen Turisthytte, Gjendesheim, Fondsbu, Glitterheim, Skogadalsbøen, Leirvassbu, Geiterygghytta, Finsehytta, Iungsdalshytta, Nørdstedalseter, Sota Sæter, Jøldalshytta, Gjevilvasshytta, Trollheimshytta, Storerikvollen, Schulzhytta, Nedalshytta og Rondvassbu.
Publisert: 17.04.25 kl. 15:53