Det er Norge og Saudi-Arabia, og siden EU, som har stått i bresjen for det som har blitt hetende Den globale alliansen. Møtet i Oslo på onsdag er det tredje siden initiativet ble startet i september, skriver UD i en pressemelding.
Blant deltagerne er palestinernes statsminister Mohammad Mustafa. Israel er ikke med.
– Jeg tror alliansen her viser tydelig at verden fortsatt er interessert i fred og rettferdighet for Midtøsten og det palestinske folket, sier Mustafa til NRK.
– Med støtten fra våre partnere, Norge og andre land, håper vi at vi vil klare å handle raskt.
– Alternativet er apartheid
Målet er å hjelpe dem som er rammet av krigen, gjenoppbygge Gaza og finne en måte å knytte Gazastripen sammen med den palestinske Vestbredden, ifølge Mustafa.
Ikke minst er målet med alliansen å finne ut hvordan man skal få på plass en tostatsløsning.
– Vi håper vi raskt vil kunne etablere en palestinsk stat. Dette er det beste svaret for krigene i regionen, sier Mustafa.
Han mener Gaza-krigen er et resultat av at palestinerne ikke har en egen fungerende stat. Gazastripen og Vestbredden er avskåret fra hverandre. Førstnevnte har vært under en israelsk blokade. Sistnevnte under militærokkupasjon.
– Det finnes ikke noe alternativ til en palestinsk stat. Alternativet er apartheid i én stat. Det er det ingen som støtter, sier Mustafa.
Støre: Bygger partnerskap med Palestina
Den norske statsministeren Jonas Gahr Støre forteller at han og den palestinske presidenten har diskutert hvordan de kan jobbe politisk for å styrke den palestinske staten. .
– I dag har jeg forsikret statsministeren om at vi bygger på et partnerskap der vi støtter det palestinske folket og deres rett til å leve i fred, politisk og økonomisk, sier han.
I mer enn tre tiår har forholdet mellom Norge og Palestina vært nært.
Norge har i en lengre periode problem med at palestinske skattepenger og midler ikke ble overført til palestinerne. Derfor fikk Norge gjennom en avtale om å holde pengene på norsk konto.
- Det er åpenbart ikke der pengene skal være. Den siste uken har vi jobbet aktivt med USA, Israel og Palestina for å sikre en løsning der palestinske myndigheter kan dra nytte av disse midlene, sier Støre.
Vil bygge opp skoler og sykehus
Møtet i Oslo skjer samtidig som det kan gå mot en våpenhvile i Gaza. Palestinernes statsminister sier at regjeringen er forberedt.
– Vi håper at grensene kan åpnes slik at vi kan sende mat, medisiner, nødly og andre til folket i Gaza, understreker Mustafa.
Statsministeren understreker at særlig sykehus og skoler må gjenoppbygges.
– I praksis har vi mistet to år med skolegang for barna i Gaza.
15 måneder med krig har ført til enorme ødeleggelser på Gazastripen. Over 46.000 mennesker er drept i Gaza-krigen, anslår palestinske myndigheter. Men tallet kan være høyere, tror uavhengige forskere.
Støre har sammen med den palestinske statsministeren diskutert situasjonen i Gaza, og håpet om at en våpenhvile snart vil ta plass.
– Vi tar imot rapporter fra Doha om at en våpenhvile er nært forestående, men det har vi hørt før. Vi forventer å se betydelige bevis før vi ønsker det velkommen, sier Støre.
Stoler på «fornuftig» Trump
Krigen brøt ut etter et Hamas-ledet angrep mot Israel. 1200 mennesker ble drept og 250 tatt som gisler.
Våpenhvilesamtalene skjer bare dager før Donald Trump overtar for Joe Biden som USAs president. Mohammad Mustafa sier at han ikke er bekymret for det.
– Jeg tror Trump er en fornuftig mann og jeg er sikker på at han vil gjøre det rette, som er å støtte en palestinsk stat så raskt som mulig.
Tostatsløsningen er planen om at Israel og Palestina skal være to separate stater, der Palestina består av Vestbredden og Gazastripen. Dette ble ansett som et mål med den såkalte Oslo-prosessen på 1990-tallet.
Siden har Israel fortsatt sin militære okkupasjon av Vestbredden. Flere hundre tusen israelske borgere er flyttet inn i såkalte bosettinger på palestinsk territorium.
Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:
Publisert 15.01.2025, kl. 12.17 Oppdatert 15.01.2025, kl. 12.53