Skipet som denne uka går sørover langs Norskekysten fra Murmansk, heter i dag «Sirius» og er på tur til Port Said i Egypt.
Lasten som er rapportert til Vardø Sjøtrafikksentral, er diesel.
Det 274 meter lange skipet er eid av russiske statsrederiet Sovcomflot, som er under sanksjoner fra vesten. Det går fram av EUs sanksjonsliste fra desember.
Her sies det at Sovcomflot driver uregelmessig og med høyrisiko under frakt av russisk olje.
Skyggeflåte
Det 15 år gamle skipet er nå registrert i Gabon, men het tidligere «SCF Surgut» registrert i Monrovia.
Før Russland gikk til full krig mot Ukraina i 2022, var bare to-tre prosent av den internasjonale tankflåten uten forsikringer og uten kjente eiere; begge deler er sentralt om et skip skulle havarere.
Nå tilhører 20 prosent av alle tankskip det som omtales som en skyggeflåte.
– Det er en flåte som enten er veldig dårlig forsikra, eller overhodet ikke har noen forsikringer. Noen av skipene er i ganske dårlig forfatning, sier administrerende direktør Knut Arild Hareide i Norges Rederiforbund til NRK.
Siden fullskalainvasjonen i Ukraina i februar 2022 er det frakta opp mot 100 millioner tonn gass og olje vestover fra Jamal i Nordvest-Russland.
Det viser tall fra Vardø Sjøtrafikksentral. I denne tankfarten skal 10 skip tilhøre skyggeflåten.
- Hør Knut Arild Hareide forklare hva «skyggeflåten» egentlig handler om:
Skifter navn
Nettstedet Marine Traffic sporer skip over hele verden. Deres data viser at fem skip fra skyggeflåten de siste ukene av 2024 befant seg i Barentshavet øst for Finnmark.
Dette var gasstankerne «North Way», «North Mountain», «North Sky» og «North Air». Alle er registrert i Bermuda, og alle er under sanksjoner fra USA.
I tillegg lå Sovcomflot-eide «Christophe de Margerie» øst for Novaja Semlja.
Mens skip skal kunne spores fortløpende, er de siste registreringer av disse skipene to til åtte uker gamle når NRK søker dem opp på Marine Traffic.
På nettstedet har skipene norskklingende navn som Nordveis, Nordhimlen og Nordfjell. Alle skip har et unikt IMO-nummer. Det er dette nummeret som viser at alle disse tre skipene er fra skyggeflåten og sanksjonert.
I alt 79 skip er nå på EUs svarteliste. Over 60 av Sovcomflots skip er svartelista av USA.
Overfor shipping-nettstedet Trade Winds avviser rederiet at de er del av en skyggeflåte.
En oversikt NRK har kartlagt, viser reisene som den russiske skyggeflåten har gjort i etterkant av krigen i Ukraina:
Miljørisiko
– Utfordringene med disse skipene er flere. Det ene er miljørisikoen. Flåten innebærer en kollisjonsrisiko for andre skip, sier Hareide.
Norges Rederiforbund mener disse skipene ikke er forsikra innenfor et kvalitetssystem.
– Flåten utfordrer også de internasjonale prinsippene som ligger i bunnen for skipsfarten i dag. Ofte er det sånn at disse skipene går mellom to land, som ikke har effektive havnestatskontroller. Og det er klart når det går over lang tid uten å bli kontrollert, så går det utover velferden og arbeidsforholdene for sjøfolk, sier Hareide.
Flere sanksjoner
Men hva kan gjøres? Norges Rederiforbund viser til at USA i forrige uke innførte nye sanksjoner mot skyggeflåten. Hareide krever at EU og Norge følger opp med det samme.
– Frakter norske skip russisk olje eller gass?
– Sanksjonsregimet blir fulgt 100 prosent av de norske skipene. Det er vi selvfølgelig veldig glad for. Norsk skipsfart opptrer seriøst og skikkelig. Ingen norske skip er del av denne skyggeflåten, lover Hareide.
Publisert 15.01.2025, kl. 15.45