Palestinere trygler om hjelp på TikTok

3 weeks ago 22



Kortversjonen

  • TikTok brukes til å sende budskap fra krigssonen i Palestina og samle inn donasjoner.
  • Videoer på appen viser palestinske familier i nød som ber om seertid, likerklikk og kommentarer – i tillegg til donasjonene.
  • Eksperter tviler på om slike mikrokampanjer kan påvirke krigens utfall, men understreker sosiale mediers viktige rolle.

Denne åpningssetningen kjennetegner en videobevegelse som sprer seg på TikTok.

Noen av videoene er filmet av palestinske familier som er omgitt av ruiner og lyden av sirener. Andre videoer er filmet i hjemmene til profiler som har blitt «tildelt» ulike palestinske familier gjennom den frivillige organisasjonen Operation Olive Branch, som har som mål å hjelpe palestinske familier til frihet.

Gjennom seertall, likerklikk og donasjoner har appen nemlig blitt en livslinje for palestinere fanget i Gaza.

Målet er å samle inn nok penger via Go Fund Me-donasjoner og inntekter fra videoene til å redde palestinere ut av krigssonen.

Men frihet er kostbart. For å krysse landegrensene over til Egypt, har krigsherjede palestinere måttet betale alt mellom 50.000 og 100.000 kroner – per person.

Prisen for et barn er halvparten så dyr, men det er likevel mye mer enn palestinere flest har råd til.

Nylig stengte imidlertid Egypt grensen til Gaza-stripen. Ifølge egyptiske medier vil de ikke gjenåpne den før Israel trekker styrkene ut av den palestinske siden av Rafah-overgangen.

Steffen Krüger<-Steffen Krüger

Seniorlektor ved Universitetet i Oslo

– TikTok har åpenbart blitt en kanal for å sende budskap fra krigssonen, det blir en livslinje for de i nød, sier seniorlektor i medier og kommunikasjon ved UiO, Steffen Krüger.

– En slik kommunikasjonskanal kan hjelpe med å ikke føle seg helt hjelpeløs. Men da kreves det også en form for respons.

– En ekstremt viktig betydning

Annet enn å be om donasjoner direkte til familiene, ber alle om én ting til: Engasjement.

– Trykk på de fire knappene, sier de fleste i videoene sine.

Altså, lik, kommenter, lagre og del videoen videre. Og publikum svarer.

I skrivende stund har emneknaggen «Gaza» 2,6 millioner innlegg, «Palestine» har 5,9 millioner innlegg og brukeren @Operationolivebranch har over 400.000 følgere.

Slik ser toppen av «Palestine»-emneknaggen ut i skrivende stund. Foto: Skjermdump fra TikTok

Kommentarfeltene renner over av kommentarer. Flere av de mest likte kommentarene er ikke engang relatert til videoene.

Hvorfor? Fordi TikTok-algoritmen plukker opp på engasjement, og videoer med høyt engasjement, havner på «for you page».

Desto flere ganger en video blir sett og delt videre, desto mer tjener brukeren på videoen, og desto mer vil kreatøren kunne donere direkte til familiene som er fanget i Gaza.

– Jeg tror TikTok har en ekstremt viktig betydning for palestinere i Gaza, aller mest for å få vist frem til verden hva som virkelig skjer i dette pågående folkemordet, mener Astrid Valen-Utvik, som er strategisk rådgiver og ekspert på sosiale medier.

USAs president Joe Biden og Israels statsminister Benjamin Netanyahu avviser at det som skjer i Gaza er et folkemord. FN-topp Francesca Albanese er blant dem som mener at det er grunn til å tro at Israel begår folkemord.

Astrid Valen-Utvik<-Astrid Valen-Utvik

Strategisk rådgiver og eier av nettsiden Valen-Utvik.

Ekspertene tviler imidlertid på om engasjementet i sosiale medier kan ha en reell påvirkning på krigens utfall.

– Det er individuelle skjebner som forhandles her. Og krigspartene virker helt upåvirket av slike mikro-interaksjoner, sier Krüger.

– Det virker naivt å tro at sosiale medier kan føre til endring i storpolitisk problematikk som har foregått i så mange år. Men, nå har vi nylig sett at Norge, i tillegg til Irland og Spania, har anerkjent Palestina som en egen stat, supplerer Valen-Utvik.

Hun tror at trykket i sosiale medier har vært med å bidra til denne utviklingen.

Titalls millioner delte dette bildet, men ikke alle er like positive – se video:

– En ny era

Både Krüger og Valen-Utvik anser sosiale medier som et nytt og mektig våpen i moderne krigføring.

– De siste 15 årene har vi gått inn i en ny era når det kommer til overbevisende kommunikasjon, sier Krüger.

Han er redd for at de sterke inntrykkene og meningene som sirkulerer i sosiale medier vil gjøre det vanskelig for oss å gå i dialog med hverandre.

– Det er ikke bare en medie-effekt, jeg er redd for at vi går inn i en tid med mye mer politisk vold. I møte med disse nye krigene må vi prøve å bevare vår evne til å stå i konflikt med andre uten at vi slutter å kommunisere, sier Krüger.

Valen-Utvik understreker at pro-Palestina har engasjert mange i sosiale medier siden oktober 2023.

– Men det er klart at denne type innhold øker i omfang, etter hvert som desperasjonen til det palestinske folket øker, og frustrasjonen til alle som er imot dette folkemordet øker, når så altfor lite blir gjort og dette ikke virker å ha en umiddelbar ende, sier hun og fortsetter:

– Dette er noe av det som vi har sett sosiale medier gjøre flere ganger gjennom historien, eksempelvis «den arabiske våren» i 2011.

Da ble Facebook og Twitter brukt mye til å spre budskap og informasjon om protestene.

Slik jobber VG med krigen – se video:

Read Entire Article