Øyfjellet-rettssaken: Må vurdere habiliteten til medommer

3 weeks ago 30



Nyhetssenter Nordland

Grafikk: NRK
  • 27. mai 2024 kl. 11:35

    Pause i retten: Skal vurdere habilitet på meddommer

    Forhandlingene i Øyfjellet-saken mellom Øyfjellet Wind og Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt er ikke kommet i gang på rettens første dag.

    Øyfjellet Wind ba om en habilitetsvurdering av én av meddommerne i saken (i skjønnsretten omtalt som skjønnsmedlem), Per Thomas Kuhmunen.

    Skjønnsmedlemmene skal ha inngående kunnskap om temaet som behandles i retten, og Kuhmunen er leder for Saltfjellet reinbeitedistrikt.

    Kuhmunen ble oppnevnt som skjønnsdommer i februar 2022, men i ettertid har dukket opp en konsesjonssak rundt en kraftlinje som skal bygges inne i Saltfjellet reinbeitedistrikt.

    Øyfjellet Winds advokater, samt statsadvokaten (som er med som partshjelp i saken i og med at det er staten som har gitt konsesjonen), ville derfor ha habiliteten til Kuhmunen vurdert, ettersom utfallet i Øyfjellet-saken kan skape presedens for konsesjonssaken på Saltfjellet.

    De viste også til uttalelser som Kuhmunen hadde sendt på vegne av sin sak.

    Jillen-Njaarke reinbeitedistrikts advokater mente Kuhmunen måtte være habil. De stilte spørsmål ved om ingen aktive reindriftsutøvere, i kraft av sitt yrke, kunne være skjønnsmedlemmer i skjønnsretten.

    Advokatene argumentere også for at uttalelsene som Kuhmunen hadde gitt var generelle og i tråd med gjeldende forvaltning fra blant annet Statsforvalteren.

    Retten har bebudet pause til klokken 12 med å komme med en avgjørelse. Dersom Kuhmunen blir erklært inhabil av retten, må et nytt skjønnsmedlem velges.

    Dersom Kuhmunen blir erklært habil, vil forhandlingene begynne når retten settes klokken 12.

    Per Thomas Kuhmunen, leder av Saltfjellet reinbeitedistrikt

    Foto: Marius Guttormsen / NRK
  • 27. mai 2024 kl. 09:53

    Flere demonstranter utenfor rettslokalene til Øyfjell-saken

    I dag er første dag i rettssaken mellom vindkraftselskapet Øyfjellet Wind og reineierene fra Jillen-Njaarke Reinbeitedistrikt.

    I forkant av rettsaken hadde omlag 50 demonstranter møtt opp, forteller NRK sin reporter på stedet.

    Det er demonstranter fra blant annet Motvind, Natur og Ungdom og Naturvernforbundet som vil støtte reineierene.

    I 2019 fikk det svensk-tyske selskapet Eolus klarsignal fra NVE til å bygge 75 vindturbiner på Øyfjellet i Vefsn. Området vindkraftanlegget ligger er i flyttleien til beiteområder som reindriftssamene benytter om vinteren.

    Her produserer 72 turbiner rundt 1,3 terawattimer årlig. Men dette er midt i en flyttlei for Jillen-Njaarke Reinbeitedistrikt.

    Dette er bakgrunnen for kampen mellom reindriften og Norges største vindkraftanlegg etter Fosen-saken.

    Saken er en såkalt skjønnssak. Dette fordi partene ikke har blitt enige om erstatning. Det er Øyfjellet Wind som har tatt saken til retten.

    Helgeland tingrett skal ta stilling til om Norges største vindkraftanlegg er satt opp ugyldig, og hvor mye erstattning som skal betales ut, dersom det er gyldig.

    Saken har blitt utsatt i to år. Tre uker er nå satt av til saken.

    Advokat hilser på Berit Kappfjell, pensjonert reiner og i familie med de saksøkte på Øyfjellet under første dag av rettsaken.

    Foto: Marius Guttormsen / NRK
  • 27. mai 2024 kl. 09:17

    Dronningen skal på gratiskonsert på Keiservarden

    Dronning Sonja kommer til Bodø 4. til 6. juni for å dele ut pris til de tre vinnerne av årets Queen Sonja Print Award (QSPA) kommer til Bodø. Prisutdelingen skjer på Keiservarden onsdag ettermiddag 5. juni.

    Kari Bremnes og Mari Boine er blant artistene som opptrer når dronning Sonja skal dele ut priser på byfjellet i Bodø.

    Fra Bodø kommer bandet Elsk og Thea Mayer, pluss kvartetten Spire som Nordland Musikkfestuke står bak.

    Direktør for QSPA, Trude Gomnæs Ugelstad, lover et bredt og variert program på toppen av byfjellet i Bodø.

    – I forkant av utdelingen ønsker vi å invitere byens befolkning til en vandring til Keiservarden, sammen med H.M. dronningen, DNT og våre gode samarbeidspartnere. Dette blir en fantastisk aften med kunst og musikk med flere nordnorske artister som vil opptre. Utdelingen er åpen for alle og de 1.000 første som kommer vil få en spesialdesignet pin som et minne, forteller hun.

    Dronning Sonja smiler og ser rett i kamera. Pen, hvit kjole og grønt halskjede og øredobber.

    Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff
  • 27. mai 2024 kl. 09:00

    Politiet rykket ut for å stoppe stjålet bil

    Mandag morgen ble flere politibiler ble observert i full fart i Bodø.

    Mads Bernhoft, operasjonsleder hos Nordland politidistrikt opplyser til Avisa Nordland at de har fått stoppet en bil.

    – Vi har fått stanset en fører. Bilen er stjålet, og fører skal ikke ha tilknytning til eier, sier Bernhoft.

    – Det var en udramatisk stans. Vi la en politibil framfor og en bak, slik at vi fikk stoppet bilen, sier Bernhoft.

    Føreren i bilen var heller ikke gammel nok til å ha førerkort, legger han til.

  • 27. mai 2024 kl. 08:46

    – Trakassering av ferjemannskap fra reisende er et stort problem

    Statens vegvesen mottar stadig informasjon om at reisende trakasserer ferjemannskap – i form av både utskjelling og påkjørsler.

    – Vi har et mål om at vår virksomhet skal gjennomføres uten at mennesker, materiell og miljø påføres skade, og vi ser alvorlig på denne type hendelser, sier Solveig Skogseth-Braathen på ferjeavdelingen i Statens vegvesen i en pressemelding.

    Hun sier at de har hatt dialog med ferjeoperatørene om konkrete tiltak. I tillegg har de laget en kampanjefilm med mål om å forebygge de nevnte handlingene.

    – Vår intensjon med kampanjen er å fremme bevisstheten rundt egen trafikantatferd når man reiser med ferje. Vi ønsker å tydeliggjøre arbeidet som ferjemannskapet utfører, og hvem de utfører dette for, sier Skogseth-Braathen.

    – Ferjemannskapene sørger for at du kommer trygt frem. La dem være trygge på jobb, legger hun til.

    Ferjesambandet Larsnes-Åram-Voksa-Kvamsøya

    Foto: Arne Flatin / NRK
  • 27. mai 2024 kl. 07:53

    Færre nordlendinger mener klimaendringene er den største utfordringen i samfunnet

    Det viser en undersøkelse gjort av bankene i SpareBank 1-alliansen.

    To år på rad har de undersøkt holdninger og handlinger knyttet til bærekraft blant kommuner, bedrifter og privatpersoner i hele Norge.

    Totalt har 6089 privatpersoner, 1718 bedriftsledere og totalt 253 av landets 357 kommuner svart på ulike undersøkelser, og undersøkelsen for Nord-Norge er nå tilgjengelig hos Kunnskapsbanken Nord-Norge.

    Sammenlignet med i fjor er det færre nordlendinger som mener klimaendringene er den største utfordringen i samfunnet. Imidlertid tar mange av innbyggerne i Nord-Norge utfordringene knyttet til klima og miljø på alvor, og mange gjør også tiltak i hverdagen for å redusere sitt eget klimaavtrykk.

    Nesten seks av ti nordlendinger er enige i FNs klimapanels konklusjon om at klimaendringene i stor grad er menneskeskapte.

    Det er likevel «bare» fire av ti som mener at eget forbruk har en betydning for klimaendringene. Dette er en nedgang fra i fjor, da drøyt fem av ti mente at eget forbruk har en betydning for klimaendringene.

    Sammenlignet med den øvrige befolkningen i Norge er innbyggerne i nord litt mindre bevisste på at deres forbruk har innvirkning på klimaendringene.

    Lokkøya i Bø.

    Foto: Jan-Helge Andersen
  • 27. mai 2024 kl. 06:28

    Helseministeren til Brønnøysund

    Til veka skal helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre besøke Brønnøysund og Bodø. Med det går han inn i spørsmåla om sjukehusstruktur på Helgeland og det omdiskuterte PCI-tilbodet i Bodø, skriv Brønnøysunds Avis.

    Stortingsrepresentant Siv Mossleth (Sp), som sit i helse. og omsorgskomiteen på Stortinget, deltar på møta i både Brønnøysund og Bodø.

    Etter møta med partifellene i Brønnøysund onsdag kveld er det planlagt ein arbeidsmiddag med ordførarar, stortingsrepresentantar, Helse Nord og Helgelandssjukehuset.

    Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap)

    Foto: Kristian Skårdalsmo / NRK
  • 26. mai 2024 kl. 16:49

    Tidligere fiskeriminister fant naken og ukjent mann i senga

    Tidligere fiskeriminister og stortingsrepresentant for Nordland, Lisbeth Berg-Hansen, fikk sjokk da hun kom inn på hotellrommet sitt i Liverpool natt til søndag.

    Det skriver TV 2.

    Da hun og kjæresten skulle legge seg på hotellrommet fungerte ikke nøkkelkortet. De gikk ned i resepsjonen og fikk nytt. Men da de kom inn var ikke alt som det skulle.

    – Det første jeg så var en naken, fremmed mann som lå i senga mi. Da ble jeg ganske så hysterisk, sier 61-åringen til TV 2.

    De fikk en beklagelse fra hotellet og nytt rom, men etter opplevelsen hadde ikke Berg-Hansen sjans til å få sove.

    – Jeg lå fullt påkledd oppå senga, mens jeg så for meg scenarioet dersom jeg hadde lagt meg og var alene da denne mannen hadde kommet inn. Da hadde jeg nok fått hjertestans, sier hun.

    Lisbeth Berg-Hansen i nordlandsbunad

    Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • 26. mai 2024 kl. 15:47

    Smell for Glimt-kvinnene - gikk på årets første tap

    Oda Stålesen sikret seieren med sin 1-0-scoring da Viking slo Bodø/Glimt i 1. divisjon i fotball søndag.

    Viking tok ledelsen ved Stålesen etter 33 minutters spill. Lagene gikk av banen til pause på stillingen 0-1.

    Til tross for mange tapre forsøk gjennom andre omgang, maktet ingen av lagene å finne nettmaskene etter pause. Dermed endte kampen 0-1.

    Vikings Kajsa Bjerga Pettersen fikk se det gule kortet.

    Før møtet med Viking hadde Bodø/Glimt tatt poeng i alle kamper denne sesongen.

    Etter søndagens kamp er Bodø/Glimt på førsteplass på tabellen med 21 poeng, mens Viking ligger på fjerdeplass med ti poeng.

    Elida Beisland var kampleder på Aspmyra stadion. 476 tilskuere hadde tatt turen.

    8. juni skal Bodø/Glimt møte AaFK Fortuna, mens Viking møter Øvrevoll Hosle.

    (©NTB)

  • 26. mai 2024 kl. 14:36

    Kjørte på bakhjulet i over 100 km/t i boligområde

    Føreren av en motorsykkel ble lørdag stanset av politiet i Gruben i Rana kommune. Vedkommende skal ha kjørt på bakhjulet i over 100 km/t.

    Kjøringen fant sted i en 60-sone, skriver politiet på politiet.no.

    – Føreren var en mann i begynnelsen av 20-årene, og kjøringen fant sted i et boligområde, forteller operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Nordland politidistrikt til NTB.

  • 26. mai 2024 kl. 11:26

    Lastebil kjørt av veien i Leirfjord

    Søndag formiddag melder politiet i Nordland at en lastebil har kjørt av veien på Leland i Leirfjord kommune.

    To personer skal ha vært involvert. Det er ingen personskader, kun mindre materielle skader.

    Lastebilsjåføren har selv bestilt bilberging.

    Veien det er snakk om er fylkesvei 17. Trafikken går som normalt.

  • 26. mai 2024 kl. 08:01

    Hektisk natt for politiet: – Slo en annen med en kebab

    I Meløy skal en person blitt anmeldt for kjøring i påvirket tilstand, og fått førerkortet midlertidig beslaglagt.

    Flere steder i fylket har det blitt meldt om slåssing.

    Like før midnatt var flere personer involvert i en slåsskamp i Bodø. I følge politiet skal det ikke være snakk om peronskader.

    Også i de sene nattetimer har det vært urolig i Bodø sentrum.

    – Det har vært en del ordensforstyrrelser. Fint vær og mye folk ute, men ingen alvorlige hendelser. Vi har ingen i arresten, sier operasjonsleder Yngvar Fredriksen ti NRK.

    I Sortland sentrum er en person anmeldt etter en voldshendelse i kebabkø.

    – Politiet sto faktisk i området der. De så en som slår til en annen med en kebab. Han som fikk kebaben over øynene skalla så til han andre. Begge var godt berusa, selvfølgelig, sier operasjonslederen.

    To personer ble fraktet til legevakt med mindre skader etter et masseslagsmål i Hommelstø i Brønnøy kommune. Totalt skal 15 personer vært involvert i knuffinga.

    – Det kommer nok noen anmeldelser fra fornærmede i etterkant, sier Fredriksen.

  • 25. mai 2024 kl. 21:43

    Søket etter Stian Hole er avsluttet

    Lørdag gjenopptok politiet søket etter 41- år gamle Stian Hole, med hjelp av frivillige fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp.

    Hole ble meldt savnet av familien to dager etter at han sist ble sett på Joker-butikken i Storjord i Hamarøy 7. juni i fjor. Han ble da lett etter med store styrker, men uten hell.

    Klokka ni lørdag kveld ble det nye søket avsluttet, og det uten funn.

    – Vi har funnet noen gjenstander som vi rutinemessig har sikret. Vi har ikke funnet savnede, dessverre, sier innsatsleder i politiet, Rolf Kristian Jensen til NRK.

    Gjenstandene de fant kan heller ikke på nåværende tidspunkt knyttes opp mot Hole. Men gjenstandene skal undersøkes for å sjekke om de har noe betydning for saken eller ikke, ifølge Jensen.

    Han sier det har vært et krevende terreng å søke i, og de rakk ikke over hele området de hadde planlagt å søke i.

    – Vi har på grunn av prioriteringene underveis valgt å fokusere på noen områder mer enn andre. Derfor har vi ikke fått tatt hele, men vi er godt fornøyd med dagens søk.

    Jensen sier de på nåværende tidspunkt ikke har planlagt flere søk.

    Tre personer – to menn og en kvinne i aldersgruppen 30 til 50 år – er siktet for drap eller medvirkning til drap på Hole. Alle tre har nektet straffskyld siden de ble pågrepet i november.

    I mars ble de tre løslatt fra varetekt, men politiet mener at verken siktelsen eller mistankegrunnlaget mot dem er svekket.

    Morten Hole, broren til Stian Hole

    Nå gjenopptas søket etter Stian Hole – broren håper de endelig kan få svar

    Lørdag starter politiet søket etter Stian Hole. Å finne svar på hva som har skjedd vil bety mye for familien.

    Av Petter Strøm, Kai Jæger Kristoffersen, Johannes Sæheim Pedersen og Elena Paulsen

  • 25. mai 2024 kl. 18:02

    Trafikkulykke på E6 i Sørfold

    En personbil og en MC er involvert i en trafikkulykke på E6 i Sørfold, ifølge politiet i Nordland.

    På grunn av skadepotensialet ble redningshelikopter sendt til stedet.

    Føreren av MC-en er skadet, men ved bevissthet. Det er ukjent hvor hardt skadet føreren er. Vedkommende blir flydd til med redningshelikopter til Nordlandssykehuset i Bodø.

    Det satt to personer i bilen. Ingen av disse skal være skadet, ifølge politiet.

    E6 ble stengt i begge retninger, men halvannen time etter ble den åpnet igjen.

    Politiet starter etterforskning.

  • 25. mai 2024 kl. 16:27

    Utvider skogbrannfaren

    Meteorologisk institutt utvider sitt farevarsel for skogbrannfare i nord.

    Fra søndag er det gult farevarsel for skogbrannfare også i nordlige deler av Nordland og sør i Troms.

    – Vegetasjon kan lett antennes og store områder kan bli berørt, advarer meteorologene.

    Fra før er det gult farevarsel for skogbrannfare i indre strøk av Finnmark og deler av Nordland.

    Farevarslene gjelder inntil det kommer nedbør av betydning.

    I Møre og Romsdal, Trøndelag, Vestland og sør på Helgelandskysten er det for tiden oransje farevarsel for skogbrannfare. Her er det klar anbefaling om å ikke bruke ild.

    Det er samtidig gult farevarsel for skogbrannfare i Rogaland.

    Meteorologisk institutt

    Illustrasjon: Meteorologisk institutt
  • 25. mai 2024 kl. 15:13

    Lyngbrann på Ulvøya i Hadsel

    Politiet melder at det brenner i lyngen/gresset på Ulvøya, i Hadsel.

    Ifølge politiet sprer brannen seg nordover.

    – Privatpersoner på øya har jobbet iherdig og har reddet ei hytte fra brannen, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson.

    Han sier det ikke er fare for liv. Ifølge politiet har brannvesenet kontroll på stedet

    Brannsjef i Hadsel, Øyvind Stensø Skjørholm sier til Vol.no at de rykket ut med båter og mannskaper både fra Innlandet og fra Stokmarknes.

    – Det har stort skadepotensial. Vi skal forsøke å gjøre så godt vi kan for å minimere sekundærskader. Det er et veldig krevende arbeid, gressbranner og lyngbranner er noe som både tar tid og mye energi, sier brannsjefen.

    Meteorologisk institutt utvider nå sitt farevarsel for skogbrannfare i nord.

    Fra søndag er det gult farevarsel for skogbrannfare også i nordlige deler av Nordland og sør i Troms.

    – Vegetasjon kan lett antennes og store områder kan bli berørt, advarer meteorologene.

  • 25. mai 2024 kl. 15:09

    Politiet om ungdomskriminalitet i Fauske: – Få unge står bak mye straffbart

    Politioverbetjent Johan Benitez og politistasjonssjef Ronny Borge orienterte kommunestyret i Fauske torsdag om hvordan det står til med ungdomskriminaliteten i kommunen.

    – Det er et ganske lite antall ungdommer som står for veldig mye kriminalitet. Det er få ungdommer som gjør ganske mye. Vi må begynne forebygging tidlig, sa Benitez ifølge Saltenposten.

    Ett av problemområdene er sosiale medier og ungdomskriminalitet. Benitez sier at det går på vold og trusler, på deling av seksualisert innhold og på narkotikaomsetning. Politiet får nesten ukentlig henvendelser om dette, ifølge han.

    – Noe tenderer mot straffbart, og annet er straffbart. Den straffbare lavalderen er i dag 15 år, og etterforskningsplikten vår er 12 år. Vi har barn under denne alderen som begår alvorlige lovbrudd, sa han.

    Saltenposten skriver at politiet også får henvendelser fra skoler for å løse problemadferd som grenser til det straffbare, og i noen tilfeller straffbare forhold. Fortvilte foreldre tar også kontakt med dem fordi barna har begynt å ruse seg.

    – Politiet kan ikke løse alle utfordringer alene, det er vi sammen som må gjøre dette i en god samarbeidsmodell, sa Benitez.

  • 25. mai 2024 kl. 11:09

    Nytt søk etter savnede Stian Hole

    Lørdag formiddag gjenopptok politiet søket etter Stian Hole, som har vært savnet i nesten et år. Morten Hole, Stians bror, uttrykker håp om at familien endelig kan få svar på hva som har skjedd.

    Stian Hole ble sist sett 7. juni i fjor på overvåkningsbilder fra en Joker-butikk på Storjord i Hamarøy. To dager senere ble han meldt savnet av familien. Til tross for omfattende søk med hunder, droner og frivillige fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp, er han fortsatt ikke funnet.

    Tre personer er fortsatt siktet for drap eller medvirkning til drap i saken. Politiets innsatsleder, Rolf Kristian Jensen, sier at de nå søker under gode forhold.

    Morten Hole forteller at et funn av broren vil bety mye, slik at familien kan få avsluttet denne vanskelige perioden og begynne sorgprosessen.

    Morten Hole, broren til Stian Hole

    Nå gjenopptas søket etter Stian Hole – broren håper de endelig kan få svar

    Lørdag starter politiet søket etter Stian Hole. Å finne svar på hva som har skjedd vil bety mye for familien.

    Av Petter Strøm, Kai Jæger Kristoffersen, Johannes Sæheim Pedersen og Elena Paulsen

  • 25. mai 2024 kl. 08:50

    Siktet for kroppsskade: – Løse tenner på en fornærmet

    I de stille morgentimer meldte politiet i Nordland at en mann i 30-årene ble pågrepet etter å ha slått etter flere personer i Fauske sentrum.

    – Mannen skal ha slått to stykk. En fornærmet fikk et ordentlig slag og skal ha fått noen løse tenner, sier operasjonsleder Yngvar Fredriksen.

    Den fornærmede ble kjørt til legevakten for sjekk.

    Mannen ble pågrepet av politiet og siktet for kroppsskade.

  • 25. mai 2024 kl. 08:23

    Mann i 20-årene anmeldt for piratkjøring

    Natt til lørdag ble en mann i 20-årene stoppet i tilfeldig kontroll i Rana sentrum, og viste seg å ha kjørt i ruspåvirket tilstand, melder politiet i Nordland på X.

    Mannen skal ha blitt tatt med til legevakten for sikring av bevis.

    En liten time senere meldte politiet at det var fremkommet opplysninger om piratkjøring.

    – Mannen opplyste selv at han hadde kjørt pirattaxi, sier operasjonsleder Yngvar Fredriksen til NRK.

    Føreren blir anmeldt for å ha kjørt pirattaxi.

Brennende objekter traff nesten Andreas bil 01:04

Neste

Her sklir Marius Guttormsen under eggeløp

Read Entire Article