Kortversjonen
- En 17-åring er siktet for trusler mot en rektor på en skole i Oslo via Telegram.
- Politiet og skolen har tatt omfattende sikkerhetstiltak etter trusselen ble oppdaget.
- Den siktede nekter for anklagene og har forklart seg grundig til politiet.
Da de kom på døren, fortalte politiet at de hadde oppdaget en trussel rettet mot rektoren. Den var lagt ut på den krypterte meldingstjenesten Telegram.
– Det var skikkelig leit, selvfølgelig. Jeg satt der med min samboer veldig sent en fredag kveld, og ble ganske sjokkert. Dette er ikke noe man forventer. Jeg var litt usikker. Og så sa de politibetjentene at vi skulle være nøye med å være litt i beredskap, følge med på ting og ha lav terskel for å ringe 112, sier rektoren til VG.
– Jeg har barn hjemme, og det betyr at jeg måtte si til dem at de måtte være på vakt. Det var ikke gøy. Det var belastende.
Politiet vil ikke gå inn på innholdet i meldingen, men VG er kjent med at den førte til at de iverksatte et sikkerhetsregime rundt både skolen og rektoren i fjor høst.
– Forespørsel
Rektoren lar seg intervjue anonymt – av hensyn til egen families sikkerhet. Heller ikke skolens navn blir offentliggjort i denne saken – av samme hensyn.
– Kan du dele hva som sto i trusselen?
– Akkurat med tanke på politiets bekymringer om copycat
, så tenker jeg at det er lite lurt at dette deles med offentligheten. Det siste jeg vil er at noen av mine kolleger må gjennom det samme som meg, sier rektoren til VG.Rektoren er ikke upåvirket av saken. Vedkommende har likevel valgt å fortsette å jobbe helt siden dette ble kjent en sen fredagskveld i september.
– Tror ikke noen vil utsette meg for vold
– Har du følt deg utrygg etterpå?
– Jeg har sett meg over skulderen. Det har jeg gjort. Har prøvd å liksom tenke så logisk som mulig. Jeg tror egentlig ikke at noen vil utsette meg for vold. Men spesielt det med at hjemmeadressen min ble oppgitt i forespørselen, har gjort meg bekymret. Jeg tror kanskje bekymret er et bedre ord enn utrygg, svarer rektoren.
– Du har etter denne bestillingen mot deg – valgt å jobbe som vanlig på skolen. Har det vært viktig for deg?
– Ja. Jeg har vært på jobb hver dag. Jeg har en jobb å gjøre for alle som jobber her – og er elever på denne skolen. Så tenker jeg at målet med bestillingen mot meg kan ha vært at et ønske om å hindre meg i å gjøre min jobb. Jeg har tenkt at det skal de ikke klare.
Økning i vold og trusler i Osloskolen
Den siste rapporten over vold og trusler mot ansatte i Oslos skoler, viste 660 flere tilfeller enn året før (fra 2022 til 2023). Nye tall er ventet senere i år.
– Mer fokus på dette og bedre rapportering, gir oss nok enn ytterligere økning i vold og trusler mot ansatte i 2024 også, sier hovedverneombud Marianne Melby i Osloskolen til VG.
Vold og trusler i Osloskolen
Totalt ble det rapportert om 5624 hendelser i 2023 (sist publiserte statistikk).
- Spesialskoler og tilrettelagte spesialgrupper på grunnskoler og videregående skole: 2618
- Barneskole: 2014
- Barne- og ungdomsskoler: 673
- Ungdomsskole: 191
- Videregående: 99
(Kilder: Utdanningsetaten Oslo, rapport om trussel- og voldshendelser.)
17-åring siktet i saken
Meldingstjenesten Telegram har mulighet for ende-til-ende kryptering, og brukerne kan skjule telefonnummeret sitt og ha såkalte hemmelige samtaler.
– Det ble lagt ut en trussel på den krypterte meldingstjenesten Telegram. Trusselen var rettet mot rektoren. Det var en trussel som politiet tok på alvor, sier politiadvokat Henrik Nicolaisen Kveine til VG.
Tjenesten er flittig brukt av kriminelle nettverk.
Politiet vil ikke gå inn på hvordan de fikk vite om trusselen.
– Dette var informasjon som tilfløt politiet, sier Kveine.
Etterforskningen ledet politiet frem til en elev ved skolen.
– Gjennom både åpne og skjulte etterforskningsskritt fant vi frem til en 17 år gammel elev som vi mener sto bak trusselen. Han er siktet i saken, sier Kveine.
Nekter for å ha truet
17-åringen er siktet etter straffelovens paragraf 265, som gjelder trusler som søker å påvirke yrkesutøvelsen til personer fra særlig utsatte yrkesgruppe – slik som ansatte ved skoler.
– Min klient stiller seg uforstående til anklagene om at han skal ha truet rektoren ved skolen. Han har forklart seg grundig til politiet, og vi forventer at en påtaleavgjørelse i saken er like rundt hjørnet, sier 17-åringens forsvarer, advokat Marius Ihlebæk.
Forsvareren ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.
Bortviste elever
Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen i Oslo kommune, er kjent med trusselsaken.
– Dette er jo en veldig alvorlig situasjon. Vi har samarbeidet tett med politiet fra dag én. Og vi har gjort en rekke tiltak.
– Kan du si noe om hvilke tiltak?
– Det har vært flere tiltak, blant annet har vi hatt vakthold og andre ting som går på sikkerhet. Og det har vært andre tiltak, blant annet i samarbeid mellom politiet og skolen, sier Gerhardsen til VG.
Hun ønsker ikke å gi ytterligere detaljer om tiltakene. Gerhardsen har ansvar for både videregående opplæring og grunnskolene i Oslo.
– Hvilke reaksjoner er disse elevene møtt med fra dere?
– Jeg kan bekrefte at det har vært bortvisninger fra skolen, svarer Gerhardsen.
Aldri opplevd lignende
– Heldigvis er jo dette en veldig uvanlig hendelse for oss. Vi har aldri opplevd noe lignende før, og vi ser svært alvorlig på det.
– Jeg kan si at vi er kjent med det VG beskriver. Og vi har hatt et veldig godt og tett samarbeid med politiet helt fra start for å komme til bunns i dette, understreker hun.
– Økende kriminalitet
Hun er opptatt av å kommunisere at denne hendelsen ikke er noe som oppstår på skolen.
– Dette er en samfunnsutvikling som vi ser i hele Oslo – med økende kriminalitet. Og så treffer det skolen, så må vi gjøre så godt vi kan med å håndtere det og treffe gode tiltak for å trygge alle hos oss.
Også hovedverneombud i Osloskolen, Marianne Melby, kjenner til trusselsaken mot Oslo-rektoren:
– Ja, vi er kjent med at det er en trusselsak som beskrevet. Utover det kan jeg ikke si så mye mer om saken, sier Melby til VG.
Hun er hovedverneombud for samtlige ansatte i Utdanningsetaten i Oslo kommune, inkludert rektorer og skoleledere.
Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen er imponert over den trusselutsatte rektorens håndtering.
– Rektor er i jobb, og har vært det hele tiden. Lederen gjør en fantastisk innsats for elevene på skolen, og har håndtert dette på en imponerende måte.