Oslo-politiet: Avviser forskjellsbehandling av Høiby

1 week ago 7



– Vi behandlet han i utgangspunktet som vi ville ha behandlet andre i samme situasjon. Det er ingen forskjellsbehandling her, hevder enhetsleder Frode Larsen til NRK.

Han legger til:

– Det som er det spesielle i denne saken er selvfølgelig han som person og politiets utvidede ansvar for sikkerheten rundt Kongehuset og kongefamiliens medlemmer.

De siste dagene har lydopptakene fra Oslo-politiets møte med Marius Borg Høiby vakt oppsikt. Se & Hør har publisert flere opptak fra samtalen.

To politiansatte møtte Høiby hjemme på Skaugum, for å snakke med han om miljøet de mener han omgås med.

Ville gi han informasjon om at han var i «feil miljø»

Larsen mener politiet ofte har slike samtaler, med utgangspunkt i å finne ut om det er mulig å forebygge «noe».

Politiet har tidligere bekreftet til NRK at lydopptaket ikke er gjort av dem.

De har også bekreftet at visepolitimesteren ble orientert i forkant av samtalen. Ifølge Larsen er det rutine at visepolitimester orienteres.

Han sier videre at initiativet til samtalen kom fra de som jobber med det aktuelle miljøet.

– Vi hadde en generell bekymring. Vi hadde ingen andre baktanker med samtalen enn å forsøke å strekke ut en hånd. Vi hadde et genuint ønske om å gi han informasjon om at han var i feil miljø.

Videre sier Larsen at det kan representere en økt sikkerhetsrisiko å være i miljøer som politiet knytter Høiby til.

Forebyggende samtaler er en inngang politiet kan bruke for å koble på hjelpeinstanser, forklarte doktorgradsstipendiat ved Oslo Met Pernille Erichsen Skjevrak til NRK onsdag.

– Det kan også være en form for ansvarliggjøring av personer som anses å være i et uheldig spor. Samtalen kan også fungere som en type advarsel i seg selv, sa Skjevrak på generelt grunnlag.

Siktet for trusler

Tidligere onsdag beskrev SVs justispolitiske talsperson Andreas Sjalg Unneland opptakene av Høibys samtaler med politiet som urovekkende.

– Det er ikke unormalt at politiet har bekymringssamtaler. Men det som gjør denne saken spesiell, er at det oser klassejustis, sa han.

Unneland mener «det stinker» av denne saken.

– Vi må ha tillit til at politiet behandler exit-gutta på samme måte som ungdom på Oslo øst. Så hvis man her gir særbehandling til mennesker fordi de har makt og posisjoner, er det alvorlig, sa Unneland.

Marius Borg Høiby ble i august siktet for kroppskrenkelse, skadeverk og trusler etter en hendelse i sin ekskjærestes leilighet på Frogner i Oslo natt til 4. august.

I september ble han ilagt besøksforbud overfor den fornærmede kvinnen.

Høiby ble pågrepet på Jansløkka skole i Asker søndag 4. august, og satt i arresten i flere timer.

Senere har Høibys ekskjærester Julianne Snekkestad og Nora Haukland stått frem med sine erfaringer i relasjon til Høiby.

Begge kvinnene er fornærmet i saker om vold i nære relasjoner, men Høiby har ikke status som siktet i disse sakene.

Publisert 11.09.2024, kl. 14.53 Oppdatert 11.09.2024, kl. 15.02

Read Entire Article