Kortversjonen
- Eksamensvakter ved en videregående skole i Oslo er anklaget for å ha tilbudt tilgang til ChatGPT under pausene.
- Hendelsen vil nå bli politianmeldt av skolen.
- Elever kan søke om annullering av eksamen, mens Utdanningsetaten har forsterket rutiner for å forhindre juks i fremtiden.
To eksamensvakter er identifisert, og de ble fjernet umiddelbart etter at skolen fikk beskjed om hendelsen, sier rektoren ved den aktuelle skolen til VG.
Forsøkene på juks skal ha skjedd ved flere eksamener i forrige uke. Det var Aftenposten som først omtalte saken.
Utdanningsetaten bekrefter at de har varslet saken til Statsforvalteren og Utdanningsdirektoratet.
– Vi må diskutere med dem om hva veien blir videre. Det er vi som har ansvar for gjennomføringen av eksamen, og som i første omgang må følge opp det som har skjedd, sier seksjonsleder Pål Einar Røch Johansen i Utdanningsetaten, og fortsetter:
Seksjonssjef i Utdanningsetaten
– Elever har meldt ifra om at de har fått tilbudt tilgang til AI mot betaling i forbindelse med lufting og dopauser. Det er ikke sikkert at elever har jukset selv om de har fått tilbud om det.
Onsdag ettermiddag opplyser rektoren ved skolen til VG at de skal politianmelde saken etter en vurdering av hendelsen.
– Det er en oppsiktsvekkende situasjon. Men når dette først har skjedd, har vi gitt rask beskjed til skoleeier og Utdanningsdirektoratet, sier rektoren.
Annullering
Tirsdag sendte skolen der tilbudet om jukset skal ha skjedd, ut melding til elevene om at jukseforsøkene gjør at de kan søke om annullering av eksamen.
– De elever som har opplevd at deres eksamen er blitt forstyrret, kan søke om å få annullert eksamen. Søknad behandles av Utdanningsdirektoratet, sier rektoren ved den videregående skolen.
Utdanningsforbundet i Oslo har en annen oppfatning:
– Vi mener at skolen burde annullere alle sammen, sier kontaktperson for videregående opplæring, Camilla Neerland Berglund i Utdanningsforbundet til Aftenposten.
VG har snakket med én elev ved den aktuelle skolen. Eleven sier enkelte følte seg presset til å jukse, og at vaktene spurte gjentatte ganger selv om enkelte elever allerede hadde takket nei til tilbudet.
Eleven forteller selv at hen ble tilbudt å bruke ChatGPT av den ene eksamensvakten, og at også andre venner fikk det samme tilbudet.
– De ville ta betalt opp mot 500 kroner. Når enkelte elever takket nei fikk de tilbud om å bruke ChatGPT for 300 kroner i stedet, sier eleven.
Forsterket vakthold
Etter den nylige hendelsen om AI-juks har Utdanningsetaten tatt grep.
– Vi har iverksatt tiltak som å forsterke rutinene rundt vakthold for å være sikker på at dette ikke skjer igjen. Vi undersøker nå om dette også kan ha skjedd tidligere i eksamensperioden, sier Johansen.
– Vi må ha tillit til de vi ansetter, men samtidig må vi ikke være naive. Vi må sikre at vi har systemer som kan fange opp slike tilfeller av juks. Så må vi kunne ha systemer som kan luke ut personer med uærlige hensikter så godt vi kan. Vi mener at vi har det i dag, men at vi aldri kan gardere oss ett hundre prosent slik eksamen er i dag.
– Vi tror elever i utgangspunktet ikke ønsker å jukse og vi er fornøyde med at elevene varslet oss, sier han.
Rektoren ved den aktuelle skolen sier de har satt inn tiltak etter hendelsen.
– Det er ledere i klasserommene og korridorene i tillegg til eksamensvaktene for å påse at eksamenene går riktig for seg. Disse vil være til stede også under pausene. I tillegg avleverer nå alle vaktene mobiltelefonene sine før eksamensstart, sier rektoren.
Rektor bekymret
VG har vært i kontakt med en rektor ved en annen videregående skole i Oslo som ønsker å være anonym.
Vedkommende er altså ikke rektor ved skolen der AI-jukset er rapportert om. Men rektoren vil gjerne ha fram at juks foregår – tross økt oppmerksomhet mot juks fra direktoratet og skoleeierne.
– Juks og forsøk på juks er absolutt en utfordring. Vi hadde heldagsprøver før påske hvor det viste seg at flere hadde klart å jukse, sier rektoren.
Rektoren opplyser til VG at jukset på heldagsprøvene ved denne skolen skjedde ved å skaffe seg tilgang til kunstig intelligens, også i kombinasjon med toalettbesøk.
– Stort sett skjedde det med AI. Vi har mistanke om at noen elever hadde en ekstra smarttelefon med seg under klærne. Vi har ikke adgang til å be elever kle av seg. Men det er grunn til å tro at det ble jukset på denne heldagsprøven ved hjelp av AI.
– Fikk jukset konsekvenser?
– En gruppe faglærere konkluderte med at elevene kunne vurderes uten disse heldagsprøvene. Samtidig ble rutinene våre ekstra innskjerpet til eksamen, svarer rektoren som hittil i eksamensavviklingen har en mulig juksesak – som nå undersøkes.