Orderud-saken: Kommer med ny begjæring

1 week ago 7



 Gabriel Aas Skålevik / VGINGEN NY SAK: Mandag 17. juni at de ikke tar opp igjen Orderudsaken. Her er både Tore Sandberg og Arvid Sjødin. Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

Privatetterforsker Tore Sandberg og Per Orderuds advokat Arvid Sjødin, mener gjenopptakelseskommisjonen har gjort betydelige feil.

fredag 6. september kl. 14:43

I juni besluttet gjenopptakelseskommisjonen at Per og Veronica Orderud ikke får sin sak gjenåpnet etter trippeldrapet på Orderud gård i 1999.

– Jeg synes dette er helt ubegripelig, jeg forstår det ikke, sa en gråtkvalt Per Orderud den gang.

I to rettsinstanser ble det tidligere ekteparet dømt til lovens strengeste straff – 21 års fengsel – for drapet på Orderud gård i Sørum kommune i 1999. De har hele veien hevdet sin uskyld og håpet på at saken blir gjenopptatt.

Nå sier privatdetektiv Tore Sandberg og Per Orderuds forvarer, Arvid Sjødin at de formelt har varslet gjenopptakelseskommisjonen om at det kommer en ny begjæring.

– Ny sak begynner å bli klar, sier Arvid Sjødin til VG.

Både han og Tore Sandberg mener gjenopptakelseskommisjonen sin avgjørelse om å ikke gjenåpne saken er feil.

– Det går på at dere ikke er fornøyde med hvordan kommisjonen har behandlet opplysningene?

– Ja, og at de rett og slett aktivt sier at de ikke vil snakke med folk og vitner som har opplyst at de vet hva som skjedde og vet hvem som var gjerningspersoner, sier Sandberg.

Krimpodden har gått gjennom rapporten om Orderud-saken. Hør serien her:

– Betydelige feil

Han forteller videre at det kan bli aktuelt å få gjennomført kriminaltekniske undersøkelser i saken, som gjenopptakelseskommisjonen ikke har gjort slik de begjærte.

– Gjenopptakelseskommisjonen avgjørelse er funnet befengt med betydelige feil, sier han.

VG har kontaktet lederen for gjenopptakelseskommisjonen.

– Jeg tror vi bare får avvente og se hva som eventuelt kommer, sier Anne Kamilla Silseth.

 Helge Mikalsen / VGGÅRDEN: Her skjedde en av Norges mest kjente krimsaker på Orderud gård i Sørum kommune. Foto: Helge Mikalsen / VG

På andre siden mente gjenopptakelseskommisjonen at de har gått grundig gjennom saken.

– Kommisjonens avgjørelse er grundig og bygger på en omfattende gjennomgang av saken. Avgjørelsen er også i tråd med påtalemyndighetens innstilling, sa statsadvokat Sturla Henriksbø til VG i juni.

– De er skyldige og ble dømt med rette, sa han også.

Drapssaken fra 1999

Orderud-saken er en av Norges mest kjente kriminalsaker.

Den handler om et trippeldrap hvor ekteparet Kristian (80) og Marie Orderud (83), samt deres datter Anne Orderud Paust (47), ble funnet skutt og drept natt til pinseaften i 1999 på Orderud gård i Sørum kommune.

Per og Veronica Orderud, sammen med Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød, ble dømt for medvirkning til drap.

Per og Veronica var gift da drapet skjedde, og var sønn og svigerdatter til Kristian og Marie Orderud. De ble begge dømt til 21 års fengsel. Kirkemo og Grønnerød dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel.

Read Entire Article