Orderud-saken blir ikke gjenopptatt: – Håpløst og feigt

1 week ago 10



– Jeg var ikke helt uforberedt på dette resultatet i denne omgangen, men det er klart at jeg er skuffet, sier Veronica Orderud til Dagsrevyen.

Forsvarerne er sikre på at Per og Veronica Orderud kan frifinnes for medvirkning i trippeldrapet på Orderud gård.

Siden 2018 har de sammen med privatetterforsker Tore Sandberg kjempet for en gjenopptakelse av en av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker.

Mandag ble det derimot kjent at saken ikke skal behandles på nytt.

Veronica Orderud var gjest i Dagsrevyen

Per Orderud fulgte selv seansen direkte på Louise Restaurant og Bar på Aker brygge i Oslo sammen med sine advokater og støttespillere.

– Det er helt ubegripelig, sa en gråtkvalt Per Orderud etter at en enstemmig Gjenopptakelseskommisjon lukket døren for en gjenåpning.

Veronica og eksmannen Per Orderud har hele tiden hevdet at de var uskyldig dømt og engasjerte allerede i 2006 privatdetektiv Tore Sandberg til å gå gjennom etterforskningsmaterialet i saken.

Dømt for medvirkning

Den over 700 sider lange begjæringen til det tidligere ekteparet om gjenopptakelse ble sendt til kommisjonen sommeren 2018.

Hvilke bevis er det dere har lagt frem som dere mener skulle gitt et annet utfall i kommisjonen?

– Det er jo et omfattende materiale som Tore Sandberg har lagt frem, de tingene som er mest kjent er vel dette nye DNA-beviset som er funnet i forbindelse med attentat forsøkene, sier Veronica Orderud.

Veronica trekker også frem nye vitneavhør som hun sier Sandberg har gjennomført mange av, og som ikke var fremme for retten den gangen.

Per og Veronica Orderud

Veronica og Per Orderud i 2018 etter en pressekonferanse på Sørumsand hvor de begjærte drapssaken gjenåpnet.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Både du og din eksmann ble tatt i løgn flere ganger. Hvordan påvirker det deres troverdighet i denne saken?

– De tingene vi ble tatt i løgn på har jo i og for seg ikke noe med drapshandlingen eller et eventuelt medvirkeransvar å gjøre.

Hva er dere foretar dere for å gå videre nå?

– Nå skal advokaten og Sandberg sette seg ned å gå gjennom det som har kommet fra kommisjonen, også får vi se hva vi må gjøre i forhold til det, og hva slag nye etterforskingsskritt Sandberg er nødt å foreta seg.

Veronica Orderud henviser til både Birgitte Tengs-saken og Baneheia-saken, og sier at en gjenopptakelse kan sikre nye spor og vitneavhør selv etter mange år.

– Så det å slå seg til ro nå med uoppklarte spørsmål, det syns jeg er ganske håpløst og feigt gjort av kommisjonen.

Victoria Orderud

Nesten ti år har gått siden soningen. Her er Veronica Orderud på vei inn til Dagsrevyen mandag for å snakke om veien videre.

Foto: Christian Breidlid / NRK

– Dømt med rette

Gjenopptakelseskommisjonen sier det er den mest omfattende saken de har hatt på sitt bord.

– Slik jeg forstår det så er dette den mest omfattende saken som kommisjonen noen gang har behandlet, sier kommisjonsleder Anne Kamilla Silseth.

Bård Nafstad

Kommisjonsleder Anne Kamilla Silseth.

Foto: Bård Nafstad / NRK

– Både med tanke på anførsler og det som er blitt gjort gjeldende fra partene, og i forhold til det utredningsarbeidet som er gjort fra kommisjonens side. Det er gjort et meget omfattende utredningsarbeid, både i med tanke på avhør, gjennomgang av dokumentasjon, innhenting av opplysninger, vurdering av nye tips og så videre, sier hun.

Statsadvokat Sturla Henriksbø mener kommisjonen har gjort en grundig gjennomgang av saken.

Han sier til NRK at selv om det fortsatt er ubesvarte spørsmål knyttet til hvem som begikk selve drapene, så er det viktig at man nå endelig kan slå seg til ro med saken.

– Nå er det viktig å få ro i saken, og legge til grunn at de som er dømt for medvirkning til drapene er skyldige, og de er dømt med rette.

Publisert 17.06.2024, kl. 20.24

Read Entire Article