– Folk er mer spandable og går litt opp i pris på møblene de kjøper, forteller Helga Wist, varehussjef på Bohus Skøyen.
Gode lønnsoppgjør og en nedadgående inflasjon har gitt nordmenn mer å rutte med det siste året:
– Vi har vært i en periode, egentlig siste året, hvor lønnsveksten hos norske husholdninger har vært solid, godt over 5 %. Og så har prisveksten gradvis avtatt. Det innebærer at kjøpekraften har blitt bedre, sier Sara Midtgaard i Nordea.
Vi går mot lysere tider, tror Sara Midtgaard, rentestrateg i Nordea.
Foto: Mathea Hallingstad Laugen / NRKEtter to flate eller svakt fallende år merkes dette, sier Øyvind Krohn, adm.dir. i Møbelringen:
– Nå unner man seg også i større grad det som ligger fra sånn midt- til høyt prissjikt.
Krohn sier at møbler i alle priskategorier på stue, kjøkken og soverom øker. Han tror at kjøpelysten er på vei opp fordi folk tror på rentekutt og gode lønnsoppgjør fremover:
– Folk slipper litt opp på sparing nå, og bruker mer på hus og hjem.
Trenden ble bekreftet i forrige uke da Norges Bank la frem sin undersøkelse blant 400 bedriftsledere. Her kom det frem at mange forventer vekst i folks forbruk. Dette gjelder alt fra møbler og hvitevarer til store kjøp som biler.
Helga Wist, varehussjef i Bohus Skøyen gleder seg over økt møbelsalg etter magre år.
Foto: Mathea Hallingstad Laugen / NRK– Vi forventer at det vil fortsette utover året og at folk virker positive til markedet, sier Bohus-sjef Helga Wist.
Også vekst i boligbygging
Etter svært lav byggeaktivitet i byggebransjen ser det nå ut til å lysne også der. I Norges Bank-rapporten kom det frem at boligbyggerne forventer økt aktivitet:
– Boligbyggerne tror at bunnen snart er nådd når det gjelder investeringer, og de forventer etter hvert en oppgang, sier Midtgaard i Nordea.
Årsaken er at boligbyggerne nå kan forvente høyere priser på nybygg:
«Fjordbyen» i Oslo ble reist under forrige byggeboom. Nå håper boligbyggerne på en ny.
Foto: Fredrik Hagen / Fredrik Hagen / NT– På ett år har boligprisene steget med 7,5 %, og det er før noe rentekutt. Nå ser man så vidt at salget av nye boliger har begynt å øke, sier Midtgaard.
Oppturen gir trolig færre rentekutt
Men, det er en hake ved den forsiktige optimismen mange nå kjenner på. Særlig for dem med høye boliglån. Økt aktivitet i boligsektoren, oppgang i salg av møbler, biler og andre dyrere varer kan føre til økt inflasjon, igjen. Dette påvirker Norges Banks rentesetting:
– Det underbygger vår forventning om at Norges Bank ikke kommer til å kutte renta på torsdag. Det indikerer at det ikke blir så veldig mange rentekutt i år, som man først trodde, sier Nordea-økonomen.
Publisert 26.03.2025, kl. 06.36