Opptøyene sjokkerer Storbritannia. Hvordan skal nasjonen komme seg ut av dette?

1 month ago 26



I flere byer som Liverpool, Sunderland, Rotherham, Belfast og Leeds har det vært det sammenstøt mellom anti-innvandringsdemonstranter og motdemonstranter.

Flere hundre har allerede blitt arrestert, og britisk politi forventer mer bråk de neste dagene.

Denne helgen ble et hotell som blir brukt til å huse migranter og asylsøkere, angrepet og påtent av innvandringsmotstandere.

En moské har blitt forsøkt påtent, og høyreektreme miljøer har tent på biler og angrepet politiet med murstein og bluss.

En uke etter Southport-drapene fortsetter opptøyene og uroen. Har desinformasjon på internett skylden, eller har dette eskalert til en situasjon som var ventet?

Publisert: 05.08.2024 18:01

Kortversjonen

De voldelige opptøyene startet dagen etter at tre småjenter ble brutalt drept på dansekurs i Southport. Da ble en moské angrepet.

Så spredte opptøyene seg til en rekke byer i Storbritannia. I byen Rotherham i Nord-England prøvde en voldelig mobb å ta seg inn i et hotell som huser asylsøkere.

Avisen The Sun kalte det en skammens dag. Regjeringen kalte inn til krisemøte.

Hvordan kunne drapene i Southport utløse dette? Og hvem står bak?

1 av 2Foto: Hollie Adams / Reuters / NTB

Pisker opp stemningen

– Dette skjer ikke i et vakuum, sier Graham Macklin. Han jobber ved Senter for ekstremismeforskning i Oslo og forsker på høyreekstremisme i Storbritannia.

Han understreker at det fortsatt er mye man ikke vet om dem som står bak. Det er ikke én spesifikk organisasjon, men heller et nettverk av ulike aktører. Alt fra lokal ungdom og fotballpøbler til kjente nazister.

Det finnes også mektige høyreekstreme influensere som pisker opp stemningen på sosiale medier. Macklin mener for eksempel at islamfiendtlige Tommy Robinson er viktig, selv om han er utenlands.

Den britiske regjeringen undersøker nå om også fremmede makter kan være innblandet i å spre desinformasjon, skriver The Times.

1 av 2Foto: Dave Higgens / AP / NTB

– Det er ekstremt sjokkerende å se hvor raskt dette har spredt seg til flere byer. Det er sjokkerende å se at folk prøver å sette fyr på bygninger. Og at folk klapper og filmer det som skjer. Det minner om bilder man har sett av folk som står og ser på lynsjing, sier Macklin.

På noen av bildene fra opptøyene kan man se foreldre med små barn som står i utkanten og ser på.

Peker på media og politikere

Likevel mener Macklin at det som skjer, ikke er helt overraskende. Han mener både politikerne og mediene har bidratt til å skape fiendtlige holdninger mot innvandrere over mange år.

– Du har medier som daglig skriver at det er for mange innvandrere. Det er et konstant budskap, sier han.

Politiet har mobilisert store styrker den siste uken. Her fra opptøyene i Southport tirsdag i forrige uke. Foto: Marte Gundersen

Cathrine Thorleifsson forsker på ekstremisme og leder Ekstremismekommisjonen i Norge.

Hun mener disse miljøene rammer inn innvandring, mangfold og islam som en trussel mot engelske verdier, levesett og sikkerhet. Hun påpeker at England er et hypermangfoldig samfunn.

Konspirasjoner

Thorleifsson mener ytre høyre-miljøet fremmer konspiratorisk desinformasjon om angrepet i Southport, om den mistenktes identitet og bakgrunn. Disse miljøene fremmer også konspiratoriske forestillinger om den såkalte befolkningsutskiftningenbefolkningsutskiftningenDen store utskiftningen, også omtalt som det store befolkningsskiftet, utskiftningsteorien, folkeutbyttet eller den store utskiftelsen, er en høyreekstrem og rasistisk konspirasjonsteori om at det føres en bevisst politikk for å erstatte den etnisk hvite befolkningen i Europa og i USA med ikke-europeiske innvandrere og deres etterkommere..

– Jeg tror det er flere grunner til at Storbritannia havnet her. Flere ytre høyre-miljøer, både partier og bevegelser, har over tid fanget opp misnøye med både ulikhet og usikkerhet knyttet til demografisk endring. Reell bekymring knyttet til levekår og sikkerhet oversettes til skremmebilder av mangfold.

Cathrine Thorleifsson

Forsker på ekstremisme og leder Ekstremismekommisjonen i Norge.

– Hva kan gjøres for å sette en stopper for dette?

– Forebygging er viktig på et tidlig stadium for å unngå sen avverging, men det er vi litt forbi i England nå. Samtidig har tro- og livssynsdialog og sivilsamfunnet en viktig rolle å spille for å deeskalere situasjonen og ta vare på de demokratiske verdiene.

Samtidig mener ekstremisme-forskeren at man må adressere de bakenforliggende drivere for kriminalitet og ekstremisme. Her har både myndigheter, sivilsamfunnet og teknologiselskaper en viktig rolle.

Mandag kritiserte statsminister Keir Starmers talsmann Elon Musk, eieren av X. Musk hadde delt bildene av opptøyene og advarte mot borgerkrig.

– Feilslått

Aaron Winter forsker på rasisme og ytre høyre ved universitetet i Lancaster. Sosiologen mener at synspunktene til ytterste høyre fløy over flere år er blitt gjort legitime av politikere og presse.

– Tanken har vært at hvis man ikke hører på ytre høyre og det de sier, kan man risikere at de går ut i gatene og lager bråk, eller at de kommer til makten. Men jeg mener det er feil. Jo mer du legitimerer det de sier, desto mer oppmuntrer du dem, sier Winter.

Han sier at ytre høyre-grupperinger vil bruke enhver anledning til å lage gatekonfrontasjoner og skape bråk.

Opptøyene startet i Southport i forrige uke, etter at en 17 år gammel britisk statsborger knivdrepte tre barn på en danseskole. Foto: Marte Gundersen

Han peker på at Nigel Farages reform-parti fikk 14 prosents oppslutning i siste valg. De har kampen mot innvandring som sin viktigste sak.

Winter mener det er misforstått å late som om Nigel Farage eller Tommy Robinson er representanter for problemene til mannen i gaten. Og han mener at det å kalle demonstrasjonene for «probritiske» kamuflerer rasisme.

– Jeg er veldig overrasket over hvor lenge dette har fått fortsette. Mange lokalsamfunn er redde nå, sier Winter.

Read Entire Article