Opprørerne i Syria stormer frem – har tatt kontroll over Daraa

1 month ago 11



Opprørsgrupper rykker frem og har de siste dagene tatt kontroll over en rekke av landets største byer. Samtidig varsler diktator Assads støttespillere at de vil trekke seg ut.

Publisert: 07.12.2024 09:59 | Oppdatert: 07.12.2024 10:29

Kortversjonen

Daraa, som ligger sør i Syria, er symbolsk viktig, og området var arnestedet for opprøret i 2011 opprøret i 2011 Misnøye med president Bashar al-Assads brutale diktatur startet som demonstrasjoner etter den arabiske våren. Dette utviklet seg til en borgerkrig der Assad-regimet kontrollen over store deler av Syria til opposisjonsfraksjoner, kurdiske styrker og jihadister fra Den islamske stat (IS).som utviklet seg til borgerkrigen i landet. Byen har rundt 100.000 innbyggere. Nå har opprørere tatt byen.

– Lokale grupper har tatt kontroll over store deler av provinsen Daraa og Daraa by. De kontrollerer nå mer enn 90 prosent av provinsen, etter at regimets styrker har trukket seg ut, sier Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som er basert i Storbritannia. Gruppen følger situasjonen i Syria gjennom et kildenettverk i landet.

1 av 2Foto: Ghaith Alsayed / AP / NTB

Daraa ligger rundt 100 kilometer sør for Syrias hovedstad Damaskus og noen få kilometer fra grensen mot Jordan.

Minst 370.000 personer er på flukt fra krigshandlingene i Syria, opplyser FN.

Kampene har krevd over 700 liv siden de blusset opp i slutten av november, opplyste SOHR 4. desember.

Rykker frem mot Homs og Damaskus

En allianse ledet av opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS)Hayat Tahrir al-Sham (HTS)Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) - eller «Organisasjonen for frigjøring av Levanten» - har sine røtter fra starten av den syriske borgerkrigen. Gruppen het tidligere Nusrafronten og hadde bånd til al-Qaida. Gruppen er terrorstemplet i USA og EU. innledet i forrige uke en offensiv nordvest i Syria, og siden den gang har den tatt kontroll over blant annet Aleppo og Hama, to av Syrias største byer.

Motstanderen er regjeringsstyrkene til president Bashar al-Assad. Bilder fra landets største byer skal vise hundrevis av mennesker tilknyttet regimets sikkerhetsstyrker som overgir seg.

Videoer fra Sweida skal vise regjeringsstyrker som støtter opprøret.

Dette bildet fra Aleppo skal vise personer tilknyttet Assad-regimet som står i kø for å overgi seg til opprørerne og bli registrert. Foto: Omar Albam / AP / NTB

Opprørerne posisjonerer seg for å innta Homs, landets tredje største by.

HTS har varslet at Homs er et mål på veien for å innta Damaskus. Videoklipp som er spredt i sosiale medier, viser endeløse bilkøer på en motorvei som angivelig leder ut av Homs.

Samtidig har amerikanskstøttede kurdiske styrkeramerikanskstøttede kurdiske styrkerDe kurdiskledede Syriske demokratiske styrker (SDF), dannet i 2015, regnes som kurdernes de facto hær. Styrkene er en allianse av krigere, deriblant kurdere, syriske kristne og arabiske muslimske fraksjoner.Med støtte fra USA bekjempet styrkene gradvis IS fra deres områder og utvidet dermed gradvis sitt territorium. SDF kontrollerer i dag rundt en firedel av Syrias territorium og regnes som den nest sterkeste militære styrken etter hæren. i Syria tatt kontroll over byen Deir ez-Zor og grenseovergangen Albu Kamal øst i landet, ifølge kilder.

Tidligere uttalte lederen for de kurdiske styrkene at den ytterliggående jihadistgruppen IS har gjenerobret territorium i dette området.

Hama har rundt én million innbyggere. Bildet er tatt 6. desember. Foto: Ghaith Alsayed / AP / NTB

Naboland stenger grenser og styrker sikkerheten

Fredag tok også lokale opprørere kontroll over en grenseovergang mot Jordan, ifølge SOHR. Jordan kunngjorde at de har stengt grensen til det krigsherjede nabolandet inntil videre. Det samme har Libanon gjort, ettersom opprørere også er på fremmarsj nord og vest i landet.

I Israel sier hæren (IDF) at den planlegger å forsterke sine styrker på de okkuperte GolanhøydeneGolanhøydeneGolanhøydene har vært under israelsk kontroll siden de ble okkupert under seksdagerskrigen i 1967. og nær grensen mot Syria. IDF sier de «følger utviklingen og planlegger for alle scenarioer».

Israel er samtidig i krig med HamasHamasHamas er en islamistisk bevegelse fra Palestina med en væpnet fløy. Hamas ble grunnlagt i 1987 og er også et politisk parti og en religiøs bevegelse med ulike sosiale tilbud. Hamas er aktiv i de palestinske selvstyreområdene og har styrt Gaza siden 2007. Kilde: SNL på Gazastripen og HizbollahHizbollahSjiamuslimsk islamistisk bevegelse dannet i 1982 som et svar på Israels invasjon av Libanon. Støttet av Iran, som også bidro til å grunnlegge bevegelsen. i Libanon.

Russland og Ukraina involvert

Det har vært borgerkrig i Syria siden 2011. Diktator Bashar al-Assad har lenge klart å slå ned opprøret med hjelp fra Iran og Russland.

Russiske kampfly har blant annet bidratt med massive flyangrep som har tatt mange liv.

Men Russland er nå opptatt med angrepskrigen mot Ukraina. Samtidig har Putins talsmann sagt at de fremdeles støtter Assad.

Ukraina, på sin side, har bistått opprørsstyrker i Syria med droneteknologi og -metoder for å angripe regjeringsstyrker.

Dette portrettet av Syrias president og diktator Bashar al-Assad i Hama ble skutt i stykker av opprørerne etter at de tok over Hama. Foto: Omar Albam / AP / NTB

Iran trekker seg ut

Regimets viktige allierte Iran har nå begynt å trekke ut offiserer og annet militært personell, skriver New York Times. Iran er også en sentral støttespiller for Hizbollah, som er kraftig slått ned av Israels krigføring i Libanon.

Regionale og iranske tjenestemenn sier til avisen at tilbaketrekningen startet fredag. Det ses som et tegn på at Iran ikke er i stand til å fortsette å holde president Bashar al-Assad ved makten.

USAs utenriksdepartementet ber amerikanere som befinner seg i Syria om å forlate landet, mens «kommersielle alternativer fortsatt er tilgjengelige».

I Norge har UD helt siden februar 2013 frarådet «alle reiser til eller opphold i Syria». Nordmenn som befinner seg i Syria, oppfordres til å forlate landet., heter det i reiserådet, som fortsatt gjelder. Formuleringen er den strengeste som brukes i departementets reiseråd.

Read Entire Article