Opplysninger til VG: Støtter Støre offentlig for å hindre raskt Brenna-opprykk

2 weeks ago 18



Det får VG opplyst fra en rekke sentrale Ap-politikere både på Stortinget, i fylkene og i regjeringsapparatet.

Mandag sprakk nyheten om at sterke krefter i Ap skal arbeide for å få Jonas Gahr Støre til å trekke seg, og for å få nestleder Tonje Brenna som ny partileder. Da var Støre selv i Finnmark, blant annet hos Wenche Pedersen i Vadsø.

Hun har tidligere uttalt seg kritisk til Støre, men støtter ham nå. Ukens debatt synes hun ikke noe om.

– Jeg er veldig lei meg for at vi har fått en diskusjon som egentlig foregår i kriker og kroker, uansett hva man måtte mene om Jonas Gahr Støre og om vi skal velge ny ledelse, sier hun til VG og legger til:

– Det er en debatt som foregår på premisser som ikke alle er med på, fordi spillerne ikke er synlige – og bruker media til å drive saken frem. Det blir uryddig, sier Pedersen.

VG skrev onsdag at det i hovedsak er to grupper som har drevet frem de siste dagenes opprør mot Støre internt i det største regjeringspartiet:

  • Den ene gruppen ønsker først og fremst å bytte ut Støre fordi de mener han står i veien for at Ap skal vokse fra dagens krisetall.
  • Den andre gruppen ønsker å erstatte Støre av samme grunn, men de jobber også aktivt for at Tonje Brenna skal bli partileder.

VG har snakket med kilder på alle nivåer i Arbeiderpartiet, som peker på at det finnes en tredje gruppe som er avgjørende for hvorfor forsøket på å få Støre til å gå av, til nå ikke har lykkes:

  • Ap-politikere som foreløpig uttrykker støtte til Støre, fordi de jobber for at prosessen skal gjøre det mulig å diskutere alternative kandidater til Brenna.

Brenna har ledet arbeidet med Arbeiderpartiets nye partiprogram. Hun sitter også i dagens ledelse. En prosess inn mot landsmøtet vil kunne åpne for andre kandidater som ikke har jobbet like tett med å utforme dagens retning og politikk for partiet.

Andre er mest opptatte av det rent prinsipielle i at Tonje Brenna ikke skal bli ny leder uten å følge en demokratisk prosess i partiet, der flere kandidater kan vurderes.

Denne analysen deles både av kilder som ønsker et raskt lederbytte, kilder som ønsker at prosessen skal foregå i mer forutsigbare former – og kilder som ønsker at Støre skal få fornyet tillit.

Hva er årsaken til Aps lave oppslutning?aDet er politikken som er feilbDet er partiledelsens feilcIngen av delene

VG får opplyst at man ved Statsministerens kontor (SMK) er fullt klar over at motstanden mot Støre er splittet på dette punktet.

Dette kan være en årsak til at opprøret foreløpig ikke har lyktes med det VG tidligere har skrevet at var planen: Å få Støre til å trekke seg frivillig – og å ha en ny løsning med Brenna på plass før det planlagte landsmøtet i april.

– Ikke sånn at noen skal krones

VG har spurt en rekke personer i Ap om prosessen videre, dersom partilederen skal byttes ut – uavhengig av om de mener han må byttes eller ikke.

– På generelt grunnlag: Det er partienes organ som bestemmer. Det er ikke sånn at noen skal krones, sier Dag Mossige, gruppeleder for Ap i Stavanger, til VG.

Bilde av Dag MossigeDag Mossige

Gruppeleder for Ap i Stavanger

Sindre Martinsen-Evje, som er fylkesleder i Østfold Ap og sitter i Aps sentralstyre, er opptatt av det samme:

– Jonas Gahr Støre er vår leder og statsminister, og jeg har full tillit til ham. Men jeg må også understreke at valg av ledelse skal skje gjennom den demokratiske prosessen vi felles har vedtatt, og det er landsmøtet som velger vår partiledelse, sier han.

Bilde av Sindre Martinsen-EvjeSindre Martinsen-Evje

Fylkesleder i Østfold Ap

Tall VG kunne presentere fra Norgesbarometeret, som har gjort en spørreundersøkelse blant over 450 kommunestyrerepresentanter fra Ap, viser at det på dette sjiktet i partiet er delte meninger om hvem som bør overta dersom Støre ikke lenger skal være leder:

På Østlandet og Sørlandet er det sterk støtte til Brenna. På Vestlandet er det like sterk oppslutning rundt kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun fra Stavanger, viser undersøkelsen.

I undersøkelsen peker også mange på Aps andre nestleder Jan Christian Vestre, mens noen peker på Trond Giske i Trøndelag og stortingspresident Masud Gharahkhani fra Drammen.

Ap-nestleder Tonje Brenna har selv sagt at Jonas Gahr Støre har hennes fulle støtte.

– Det er ikke en aktuell problemstilling at jeg på noen som helst måte skulle utfordre Jonas Gahr Støre. Han er landsmøtevalgt leder i Ap, han er statsminister i Norge, han gjør en god jobb, og er motivert til å fortsette, sa hun tidligere denne uken.

– Folk er rett og slett irritert

Vadsø-ordfører Wenche Pedersen trekker frem at fylkene nå har nominert sine kandidater, inkludert Jonas Gahr Støre og at han bør få en sjanse.

Men: Dersom ikke meningsmålingene snur, må det tas en ny vurdering på landsmøtet i april.

– Nå er folk rett og slett irritert fordi mange går rundt uten å tørre å si hva de mener i det åpne landskapet, sier Pedersen.

Bilde av Wenche PedersenWenche Pedersen

Ordfører i Vadsø for Ap

Opprøret ikke over

Vurderingen på SMK er at man til nå har lyktes i å håndtere situasjonen. Blant annet har regjeringsmedlemmer og LO-toppene vist offentlig støtte til statsministeren.

Men de tror også at det vil bli ny og åpen diskusjon rundt Støre når det skal settes ned en valgkomité foran landsmøtet til våren, får VG opplyst.

Når det er landsmøte i Ap i april er hele ledelsen på valg. Partiet skal etter planen sette ned en valgkomité i februar, som skal komme med en innstilling.

 Mattis Sandblad / VGDagens partiledelse i Ap, fra venstre: Nestleder Jan Christian Vestre, leder Jonas Gahr Støre, nestleder Tonje Brenna, og partisekretær Kjersti Stenseng. Foto: Mattis Sandblad / VG

Som VG skrev torsdag kveld, er det flere også i Oslo som er kritiske til Støre: I nominasjonskomiteen i Oslo en gryende diskusjon om man måtte nominere partilederen på topp eller ikke. Denne diskusjonen så komitéleder Rina Mariann Hansen seg nødt til å stanse.

En rekke Ap-profiler har den siste uka uttrykt støtte til Støre. Men mange av de som uttrykker støtte har foreløpig ikke sagt klart at de freder ham i lang tid fremover eller at de ønsker ham som partiets statsministerkandidat neste høst.

Språket de bruker peker gjerne på prosess og formalia. Mange av dem har understreket at han er lederen som er valgt av partiet, og at det er landsmøtet som skal velge leder.

Se hva de har sagt ved å klikke på grafikken under:

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article