Opplysninger til VG: Slik blir Natos nye Ukraina-strategi

3 weeks ago 27



NATO TAR OVER: Jens Stoltenberg tok imot Volodymyr Zelenskyj på Natos toppmøte i Vilnius i 2023. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Nato planlegger en stor omlegging av støtten til Ukraina. Nato-sjef Jens Stoltenberg skal ha formidlet at Nato-landene må samlet gi rundt 450 milliarder kroner i årlig militær støtte fremover, ifølge VGs opplysninger.

  • Bilde av Alf Bjarne Johnsen
onsdag 29. mai kl. 20:44

Kortversjonen

  • Nato planlegger å gi Ukraina 450 milliarder kroner i årlig militær støtte.
  • Stoltenberg forventer en sterkere koordineringsrolle for Nato på toppmøtet i juli.
  • Noen Nato-land vegrer seg grunnet høy gjeld og intern uenighet.
  • Ukraina får ingen direkte invitasjon til Nato-medlemskap ennå.

Fram mot toppmøtet med Nato-landenes stats- og regjeringssjefer i Washington i juli, forhandler medlemslandene om hvordan deres fremtidige støtte til Ukraina skal organiseres.

Russland har i vår tatt et militært overtak langs deler av fronten.

Ukraina måtte rasjonere på ammunisjon og luftvern.

Stoltenberg har erkjent at løfter om støtte er brutt.

– Når vi møtes i Washington, venter jeg at vi blir enige om at Nato skal ha en sterkere rolle med å koordinere støtten til Ukraina, sa generalsekretær Jens Stoltenberg da han var i Bulgaria mandag.

– Det vil være mer ansvarlig og mer forutsigbart. Og det vil sikre sikre en høy grad av byrdefordeling mellom Nato-landene, la han til.

Støtten til Ukraina og agendaen på Nato-toppmøtet blir temaer når Natos utenriksministere møtes i Praha torsdag og fredag. Espen Barth Eide deltar fra Norge.

Giver bestemmer

De siste dagene har Stoltenberg argumentert for at Ukraina må få angripe militære mål i Russland med våpen som Nato-landene har levert, og har fått en kraftig reaksjon fra president Putin mot dette forslaget.

En ny koordinerende rolle for Nato vil ikke endre regelen om at hvert enkelt giverland selv får bestemme om deres våpen kan skyte mot mål inne i Russland, får VG opplyst.

Enorme summer

Interne anslag i Nato viser at medlemslandene må stille opp med om lag 40 milliarder euro - 450 milliarder kroner - for å opprettholde nivået i militær støtte til Ukraina fra de to siste årene.

Ifølge VGs opplysninger er dette nå Stoltenbergs måltall. Det gjelder ikke bare for det neste året, men som et flerårig løfte fra Nato-landene inntil krigen i Ukraina er avsluttet.

Hvordan denne regningen skal fordeles, og hvor store bidrag Nato-landene vil legge på bordet, må være avklart før toppmøtet i juli, sier en sentralt plassert kilde. Nå pågår det en real intern hestehandel i Nato, både om struktur og om penger, får VG opplyst.

Nato har en fast nøkkel for byrdefordelingen mellom store og små medlemsland. Norges andel er 1,73 prosent.

MØTTES I KYIV: Jens Stoltenberg besøkte Ukrainas hovedstad og møtte president Volodymyr Zelenskyj i april. Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP / NTB

Lån på russiske penger

Men Ungarn nekter å delta i noe spleiselag til støtte for Ukraina, og har fått følge langt på vei av Slovakia. De folkevalgte i USA holdt støtten tilbake i seks måneder før flertallet i Kongressen sa ja.

VG er også kjent med at andre Nato-land med mye gjeld vegrer seg for å ta opp nye statslån for å sende penger til Ukraina.

En mulig løsning er et forslag fra G7-landene - de seks største Nato-landene pluss Japan - som åpner for å låne penger til Ukraina med fryste russiske midler som sikkerhet.

Når Nato overtar ansvaret for å koordinere støtten til Ukraina fra USA, håper Nato-sjef Stoltenberg at de militære bidragene skal bli bedre koordinert og treffe Ukrainas behov.

Natos militære øverstkommanderende, den amerikanske generalen Christopher G. Cavoli, har nylig lagt fram en plan for dette.

«Når tiden er inne»

Ifølge USAs ambassadør til Nato Julianne Smith vil Ukraina heller ikke på dette toppmøtet vil få noen direkte invitasjon til medlemskap i forsvarsalliansen.

På en presseorientering sa hun at medlemslandene jobber med flere ideer for å knytte Ukraina nærmere til Nato i uttalelsen fra toppnmøtet, men hadde ingen detaljer nå.

Dette var Nato-landene enige om på 2023-toppmøtet:

  • Ukraina vil få en invitasjon fra Nato når tiden er inne, og når alle Natos nåværende medlemsland er enige om dette.
  • Ukraina slipper en såkalt Membership Action Plan, som er den stegvise veien som andre søkerland må igjennom.
  • Nato og Ukraina møtes nå regelmessig i rådet som ble opprettet etter et vedtak på fjorårets toppmøte i Vilnius.
Read Entire Article