Ønsker «Jern-Erna» velkommen: - Ap har latt seg bruke som dørmatte for Sp

3 days ago 11



Kortversjonen

  • Høyre-leder Erna Solberg og Unge Høyre-leder Ola Svenneby ønsker «Jern-Erna» velkommen tilbake.
  • Svenneby kritiserer Arbeiderpartiet for manglende politisk ledelse og svak respons på utfordringer.
  • Tonje Brenna (Ap) svarer med å angripe Høyres skattepolitikk.

I november delte Tonje Brenna (Ap) sin frykt i VG:

Nemlig tanken på Høyre-leder Erna Solberg som kommunalminister i en ny regjering, og dermed oppstandelsen av «Jern-Erna».

Unge Høyre-leder Ola Svenneby og Solberg svarer med å børste støv av selve Jern-Erna-statuen, som ungdomspartiet ga partilederen i 2009.

 Erlend Aas / NTBDEN GANG DA: Her er Erna Solberg med Jern-Erna statuen i 2009. Foto: Erlend Aas / NTB

Nå skal den frem i lyset igjen.

– Jeg har ikke noe behov for å være hyggelig med Senterpartiet og Arbeiderpartiet i denne valgkampen, sier Solberg til VG.

– På noen områder, som helsekøer og antall politi i gatene, mener jeg at de har satt Norge tilbake. De har brukt mer penger og fått mindre ut av det, sier hun.

 Gabriel Aas Skåleik / VGFoto: Gabriel Aas Skåleik / VG

Svenneby kan fortelle at Jern-Erna-statuen er en hyllest til partilederen.

– Det vi trenger er en statsminister som klarer å prioritere. Jeg ønsker «Jern-Erna» velkommen tilbake, sier han.

Solberg fikk kallenavnet da hun var kommunalminister fra 2001 til 2005. Hun hadde rykte på seg for å være en kompromissløs politiker. Det gjaldt både den strenge innvandringspolitikken hun førte, og kutt i overføringer til kommunene.

– Er du egentlig noe glad i det navnet?

– Du vet, dette er jo VG sitt navn. Jeg syntes ikke det var så verst. Jeg tror folk liker at man faktisk styrer og tar politisk ansvar, som å stramme inn på innvandringspolitikken, sier Solberg.

– Dersom du blir ny statsminister, skal du styre med jernhånd?

– Nei, jeg skal styre med det som er viktigst: at vi har en retning på landet fremover og sørge for at velferden vår og grunnlaget for verdiskapingen blir bedre, sier Solberg og legger til:

– Da må man faktisk være litt stram på noen områder. Hvis man ikke tør å prioritere i dag, vil generasjonene som kommer etter få dårligere kår, sier hun.

Hvordan ville du styrt landet hvis du var statsminister?aMed jernhånd, selvsagt. bSnilt, først og fremst :)cHer må det finnes en gyllen middelvei.dFor mye ansvar for meg!

På målingene i høst har Fremskrittspartiet hatt kometsuksess og blitt landets største parti. På Norstats ferske måling for NRK og Aftenposten får Frp 27,7 prosents oppslutning, beste siden 2008. Frp-leder Sylvi Listhaug har åpnet for å bli statsminister.

– Blir du stresset av Frps suksess?

– Nei, det viktigste for meg er politikk og at vi ikke vakler fordi noe er populært. Vi skal være hyggelige i konkurranse om velgerne med Frp, sier Solberg.

Les også: Sammen mot Støre: –⁠ Usant og uærlig

 Gabriel Aas Skåleik / VGHALL OF FAME: Erna-statuen sammen med polfarer og Høyre-mann Fridtjof Nansen. Foto: Gabriel Aas Skåleik / VG

Arbeiderpartiet sliter på meningsmålingene og den siste tiden har partileder Jonas Gahr Støre stått i stormen.

Det siste Ap ønsker seg er kanskje rådene fra lederen i Unge Høyre - men det skal de likevel få:

– Dagens regjering er ikke upopulære fordi de har gjort upopulære valg, men fordi de ikke har vist tydelig nok politisk ledelse og svart på utfordringene man står overfor, sier Svenneby.

Han trekker frem fylkes- og kommunesammenslåing - og ikke minst oppløsning, og utvalget som skal kaste private ut av velferden - også kjent som antikommersialiseringsutvalget. I tillegg kritiserer Svenneby regjeringen for å ha vært bakpå med Ukraina-støtte, prioritert å opprette nye politikontorer istedenfor å skaffe flere politifolk.

– Der har Arbeiderpartiet latt seg bruke som en dørmatte for Senterpartiet istedenfor å ta tak.

– Det er litt lave forventninger til regjeringen hvis du først og fremst får skryt for å rette opp i feilene du selv har laget.

 Mattis Sandblad / VGFoto: Mattis Sandblad / VG

Tonje Brenna svarer med å angripe Høyres skattepolitikk. Hun sier at Ap heller vil satse på helsevesenet, ansette flere i politiet og redusere prisene i SFO og barnehage, enn å gi store skattekutt til de med mest fra før.

– Høyres viktigste valgløfte neste år er å redusere skatten med 20 milliarder for de aller rikeste i Norge. Det må betales av noen. Er det de syke gjennom kutt i sykelønna, barnefamilier gjennom økte priser i barnehagene eller folk flest gjennom økte avgifter som skal finansiere Høyres skattekutt til de rikeste? spør Brenna.

– Det er uansett feil vei for Norge. Arbeiderpartiet vil heller styrke fellesskapsløsningene og privatøkonomien til folk flest.

Read Entire Article