Omvendt voldsalarm ilagt 281 ganger etter regelendring i fjor

3 weeks ago 26



8. april 2024 trådte en ny regel i kraft som gjorde at folk som bryter besøksforbud kan ilegges omvendt voldsalarm. Det har ført til mangedobling av bruken.

Omvendt fotlenke voldsalarm fungerer, enkelt forklart, slik at det ikke er den som trenger beskyttelse, men den man trenger beskyttelse mot, som må bære alarmen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert: 09.04.2025 07:22

– Antall anmeldte saker om vold i nære relasjoner øker. Flere partnerdrap og andre alvorlige saker har vist oss alvoret i frykten mange lever med. Utsatte skal slippe å leve i frykt og omvendt voldsalarm er et viktig tiltak som vi vet redder liv, sier justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen (Ap) i en pressemelding.

Siden 8. april i fjor har det blitt ilagt elektronisk besøkskontroll – eller såkalt omvendt voldsalarm – 291 ganger. 29 av tilfellene dreier seg om at personen har brutt et kontaktforbud, resten om brudd på besøksforbud.

Omvendt voldsalarm betyr at vedkommende får forbud mot å bevege seg i et angitt geografisk område og blir påført fotlenke med GPS. Om forbudssonen brytes, går alarmen hos politiet.

Fram til 8. april i fjor måtte det en dom til før en person fikk omvendt voldsalarm. Etter bølgen av partnerdrapssaker i begynnelsen av 2024, ble kravene senket og nå kan påtalemyndigheten selv ilegge omvendt voldsalarm dersom et besøksforbud blir brutt, eller man mistenker det blir brutt. I særlige tilfeller kan det gis selv om det ikke foreligger brudd på besøksforbud.

Read Entire Article