Om kombinasjon klimamåloppnåelse og økonomiske vekst

1 month ago 23



Udjus skriver i sin kommentar 14.08. at «vi mennesker ser ikke ut til å klare å kombinere økonomisk vekst med lavere utslipp.» Selvfølgelig ikke.

Foto: Pat Roque

Økonomisk vekst forutsetter et stadig økende forbruk. Økende forbruk forutsetter økende produksjon med økt energiforbruk og tilhørende utslipp. Dette gjelder også for produksjon av elbiler, som Udjus nevner, men også av vindturbiner, solceller og alt det andre som inngår i det «grønne» skiftet.

Flere gode klima­nyhe­ter – men vi er sjanse­løse på målet

De som styrer utviklingen i verden i dag – finans- og teknologieliten, sammen med verdens dominerende politiske styresmakter – har styrt oss inn i et eksistensielt dilemma. Hele verdens økonomi holdes i live med kunstig åndedrag, ufattelige store summer av fiktive penger delt opp i små fragmenterte lån (eksempelvis hedgefond-forvaltning) og solgt på børsen i troen på framtidig innkassering av aksjegevinst. Med andre ord har den økonomisk «utviklede» del av verden med supermaktene USA, EU, Kina, Russland, og de rike oljeproduserende land i Midtøsten i spissen, gått fra økonomisk vekst basert på plyndring av såkalte u-land til plyndring av vår felles framtid.

Skal vi klare å ta vare på jordklodens framtid må forbruket ned. Da kollapser maktelitens økonomiske korthus. Alle blir rammet, men de på toppen har mest å tape. Det er ikke rart at techno-giganter som Elon Musk og Jeff Devos er oppslukt av realisering av bosetninger på Mars og space station landsbyer i verdensrommet. Ofte omtalt som en slags veldedig gevinst for menneskeheten. Fortsetter de å styrke sin innflytelse i verdens ledelse, går vi mot full kollaps av jordens økosystemer. La oss heller bytte ut dagens globale lederskap med et lederskap som er villig til å vende seg bort fra «plyndre-økonomi» og sette inn tiltak for målrettet senkning av energibehov og forbruk.

Read Entire Article