Oljefondet med avkastning på 1478 milliarder i første halvår

1 month ago 25



Avkastningen tilsvarer 8,6 prosent, 0,04 prosent lavere enn Oljefondets referanseindeks.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Når man snakker om avkastningen, regner man hvor mye Oljefondets eiendeler har steget i verdi, blant annet uten å inkludere de 188 milliardene som ble tilført fondet fra staten og de 314 milliardene fondet tjente på svak kronekurs.

Tirsdag kveld skrev fondet at de hadde hatt en verdistigning på 1.980 milliarder kroner i årets første halvår.

Avkastningen var 0,04 prosent under referanseindeksen.referanseindeksen.Oljefondets investeringer måles mot en referanseindeks fastsatt av Finansdepartementet. Indeksen tar utgangspunkt i indekser fra FTSE Group og Bloomberg Barclays Indices, skriver Oljefondet selv på sine sider.

Det kommer frem i halvårsrapporten som ble presentert onsdag morgen.

Oljefondet endte med tidenes høyeste avkastning på 2.222 milliarder kroner i løpet av fjoråret. Verdien var på 15.764 milliarder kroner ved utgangen av 2023.

Kan være utdatert

I løpet av årets første halvår gikk det svært godt på aksjemarkedene rundt om i verden. Blant annet steg tek-indeksen Nasdaq på Wall Street hele 18,1 prosent. Da de store tek-selskapene begynte å rapporterer tallene sine for årets andre kvartal, surnet stemningen.

I forrige uke kan man på mange måter si at stemningen surnet ytterligere med et skikkelig børsfall.

Samtidig har kronekursen svekket seg ytterligere mot verdens største valutaer. Dette gjør at Oljefondets verdier, målt i kroner, blir høyere.

Tallene som ble presentert onsdag viser hvordan det gikk for Oljefondet rett før alt dette begynte å skje.

Det uoffisielle telleverket på Oljefondets sider viste at Oljefondets verdi falt med rundt 900 milliarder kroner i løpet av drøyt to uker med uro på børsene.

Det kan derfor hende at beløpene som ble presentert onsdag er noe utdatert, til tross for at avlesningen ble gjort for noen måneder siden.

Smell på fornybar

Tirsdag kveld ble det kjent at avkastningen til fondets aksjeportefølje økte med 12,5 prosent i første halvår.

Ved utgangen av 2023 var Oljefondets aksjer verdt 11.174 milliarder kroner, mens den per 30. juni var på 12.778 milliarder.

Teknologiselskap hadde den aller største avkastningen på hele 27,9 prosent, skriver fondet i pressemeldingen.

Fornybarinvesteringene i fondet fikk en smell i første halvår, med en avkastning på minus 17,7 prosent. Den negative avkastningen består av inntekter fra salg av kraft og endringer i investeringenes verdi.

I første halvår ble verdien negativt påvirket av økte kapitalkostnader, skriver fondet.

Fondet gjorde tre nye investeringer i unotert infrastruktur for fornybar energi i første halvår, og sitter på verdier for rundt 20 milliarder i denne sektoren.

Investeringene er gjort i sol og vindkraftprosjekter i Spania, Portugal og Storbritannia.

Tjente på valuta

Når det kommer til valuta, viser Oljefondets regnskap at de hadde en valutagevinst på 314 milliarder kroner i første halvår. Første halvår i fjor var gevinsten på 980 milliarder kroner.

Den aller største gevinsten i år kom fra kursen mellom norske kroner og amerikanske dollar som sto for 288 milliarder kroner. Japanske yen bidro med negative 72 milliarder kroner.

Fondet ble også tilført 188 milliarder kroner fra staten i første halvår. den totale tilførslen av kapital fra staten til Oljefondet siden 1996 er nå på 5.647 milliarder kroner.

Danner grunnlag

Fondets løpende verdi i kroner er ikke så viktig i seg selv, siden pengene skal spares i lang tid fremover. Pengene er blant annet investert i aksjer og rentepapirer i USA og Europa.

Verdien av fondet målt i kroner er imidlertid viktig fordi den danner grunnlag for regjeringens bruk av oljepenger i de årlige statsbudsjettene.

De siste årene har fondets kraftige verdistigning gitt norske regjeringer langt mer penger tilgjengelig innenfor «taket» for oljepengebruken enn tidligere. Dette taket er regulert gjennom handlingsregelen som er en selvpålagt regel regjeringer har tradisjon for å følge.

Regelen begrenser oljepengebruken til tre prosent av Oljefondet årlig over tid. Dette tilsvarer fondets forventede langsiktige avkastning, og skal sikre at bare avkastningen og ikke selve fondet blir brukt opp.

  • Et fond med verdi på 17.745 milliarder, som i utgangen av juli, gir 532,35 milliarder tilgjengelig til årlig oljepengebruk.
  • Oljepengebruken i 2024 er anslått til 419 milliarder kroner, eller om lag en femtedel av de samlede utgiftene på statsbudsjettet

Solid oppgang i fjor og i år

Noen milepæler for Oljefondet:

Mer åpenhet

Fondet har i det siste tatt steg for å øke åpenheten. Blant annet offentliggjør fondet på forhånd hva det vil stemme på generalforsamlinger.

Nå tar fondet et nytt grep. For første gang offentliggjøres en full liste over fondets beholdninger etter første halvår. Tidligere har beholdningslistene bare blitt oppgitt en gang i året.

– Vi er allerede verdens mest åpne fond, men nå øker vi åpenheten ytterligere. Fra nå av vil alle kunne finne en oppdatert oversikt over alle investeringene våre på halvårlig basis, sier Tangen i pressemeldingen onsdag.

Oljefondet har vunnet pris for å være verdens mest åpne investeringsfond, noe Tangen også tidligere har uttrykt stolthet for.

I en separat rapport gjør fondet opp status om sin stemmegivning i første halvår. Fondet stemte mot styrene i selskaper i om lag fem prosent av tilfellene, og ga sine stemmer på 8.277 aksjonærmøter i halvåret.

Read Entire Article