Oljefondet kan trekke seg ut av selskaper som støtter Israel

1 week ago 9



 Terje Pedersen / NTBDemonstranter utenfor Finansdepartementet i desember i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB

Etikkrådet mener fondet må ta et oppgjør med selskaper som bryter folkeretten.

onsdag 4. september kl. 01:24

Norges oljefond, med en verdi på 1,7 billioner dollar, vurderer å selge aksjer i selskaper som bidrar til Israels okkupasjon av palestinske områder, skriver Reuters.

Etikkrådet for verdens største statlige investeringsfond sendte 30. august et brev til finansdepartementet, som Reuters skriver de har fått tilgang til.

Les også: FN-eksperter advarer Norge: Kan bli medskyldig i krigsforbrytelser

Bakgrunnen er en ny tolkning av fondets etiske retningslinjer, som ble utvidet i august i år. Endringen kommer etter en uttalelse fra Den internasjonale domstolen i Haag, som i juli slo fast at Israels okkupasjon av palestinske områder bryter med folkeretten.

– Etikkrådet mener de etiske retningslinjene gir grunnlag for å ekskludere noen flere selskaper fra Statens pensjonsfond utland, i tillegg til de som allerede er ekskludert, skriver Etikkrådet i et brev til Finansdepartementet.

Les også: Oljefondets etikkråd: Snakker med selskaper om Israel-investeringer

Blant selskapene som kan bli rammet, er våpenprodusenter i land som ikke har sluttet seg til Våpenhandelsavtalen fra 2014.

– Dette gjelder hovedsakelig amerikanske selskaper, heter det i brevet.

Oljefondet har tidligere solgt seg ut av ni selskaper som opererer på Vestbredden, blant annet selskaper som bygger veier og boliger i israelske bosetninger.

Etikkrådet gir råd til hovedstyret i Norges Bank, som forvalter Oljefondet, og som tar den endelige avgjørelsen om nedsalg.

Ifølge Reuters eide Oljefondet aksjer for 16 milliarder kroner i 77 ulike israelske selskaper ved utgangen av juni i år.

Referansesjekk ($$)

Read Entire Article